Makaron z łososiem – idealny obiad dla całej rodziny

Makaron z łososiem
Makaron z łososiem to danie smaczne i proste w przygotowaniu. Poza tym łosoś jest źródłem ważnych składników odżywczych, dlatego ważne, aby pojawiał się na naszych stołach. Dlaczego łosoś jest zdrowy i jak zrobić pyszny i wykwintny makaron z łososiem?

Łosoś – dlaczego warto go jeść?

Eksperci do spraw żywienia zalecają spożycie ryb minimum 2-3 razy w tygodniu. Łosoś jest ważnym źródłem pełnowartościowego białka w diecie, zawiera składniki mineralne i witaminy, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. 

Łosoś – co zawiera?

  1. Białko – proteiny łososia posiadają komplet aminokwasów egzogennych, które muszą zostać dostarczone do organizmu wraz z pożywieniem. Łosoś zawiera około 20 gramów białka na 100 g produktu. Proteiny pełnią funkcje strukturalne, budulcowe, tworzą przeciwciała i hormony. Organizm człowieka nie magazynuje białka, jest ono w stałym obrocie, dlatego ważna jest podaż tego makroskładnika na odpowiednim poziomie.
  2. Zdrowe tłuszcze – nienasycone kwasy tłuszczowe o właściwościach prozdrowotnych, przeciwzapalnych poprawiających parametry lipidogramu. W łososiu znajdziemy 5,52 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i 4,79 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych na 100 g produktu.
  3. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – łosoś jest źródłem witaminy E zwanej witaminą młodości i płodności, witaminy A niezbędnej dla narządu wzroku, wyglądu skóry oraz witaminy D, która jest ważna z punktu widzenia właściwej gospodarki mineralnej organizmu.
  4. Witaminy z grupy B, które są ważne dla układu nerwowego, pracy mózgu uczestniczą w procesach krwiotwórczych, przemianach metabolicznych, są katalizatorem reakcji biochemicznych.
  5. Makro i mikroelementy tj. wapń, fosfor, żelazo, potas, sód, jod, selen, żelazo. Obecność związków mineralnych w łososiu zapewnia prawidłowy kościec, zabezpiecza równowagę kwasowo-zasadową i umożliwia prawidłowe nawodnienie organizmu. 

Makaron z łososiem wędzonym – sprawdzony przepis 

Dania z makaronem to potrawy uniwersalne, chętnie spożywane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Tym bardziej posiłek z rybą w roli głównej przybliży nas do wyjątkowo zdrowej kuchni nordyckiej, chętnie porównywanej propagowanym przez środowiska medyczne modelem żywienia – dietą śródziemnomorską. 

Kto nie lubi włoskiej pasty, z aromatycznymi dodatkami, parmezanem, zapachem włoskiej oliwy i świeżego oregano. Warto podkreślić, że przedstawiona propozycja na makaron z łososiem to danie charakteryzujące się wysoką wartością odżywczą, gdyż zawiera pełnowartościowe białko, zdrowe tłuszcze i dodające energii węglowodany. Dlatego sprawdzi się doskonale jako obiad dla całej rodziny. 

Makaron z łososiem – jak przygotować?

Danie powinno być przygotowane z wysokiej jakości składników. Zarówno wykorzystany łosoś wędzony na gorąco powinien pochodzić z dobrego źródła jak i być sygnowany certyfikatem ASC, który świadczy o tym, że pochodzi ze zrównoważonej hodowli. Dodatkowo producenci ryb i owoców morza, którzy dbają o środowisko naturalne i dobrostan fauny zamieszkującej akweny wodne zasługują na uznanie konsumentów, co powinno przekładać się na świadome zakupy. 

Czego potrzebujemy?

  •       Łosoś wędzony na gorąco MOWI SIGNATURE – 250 g;
  •       Makaron Tagliatelle – 200 g;
  •       Ser parmezan – 50 g;
  •       Oliwa z oliwek – 100 ml;
  •       Pomidorki koktajlowe – 500 g;
  •       Czosnek – 2-4 ząbki;
  •       Papryczka chili – 1 szt.;
  •       Czarne oliwki – 200 g;
  •       Świeże oregano;
  •       Cytryna – ½ szt.;
  •       Przyprawy do smaku – sól, pieprz, papryka. 

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek i papryczkę chili, po chwili dodaj pokrojone w ćwiartki pomidory i oliwki.
  3. Po kilku minutach dodaj świeże oregano, dopraw przyprawami i skrop sokiem z cytryny.
  4. Do tak przygotowanego sosu dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
  5. Danie wyłóż na głębokie talerze, dodaj podzielonego na mniejsze kawałki łososia.
  6. Całość posyp parmezanem.

/artykuł sponsorowany/

Reklama

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.