Łosoś – dlaczego warto go jeść?
Eksperci do spraw żywienia zalecają spożycie ryb minimum 2-3 razy w tygodniu. Łosoś jest ważnym źródłem pełnowartościowego białka w diecie, zawiera składniki mineralne i witaminy, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Łosoś – co zawiera?
- Białko – proteiny łososia posiadają komplet aminokwasów egzogennych, które muszą zostać dostarczone do organizmu wraz z pożywieniem. Łosoś zawiera około 20 gramów białka na 100 g produktu. Proteiny pełnią funkcje strukturalne, budulcowe, tworzą przeciwciała i hormony. Organizm człowieka nie magazynuje białka, jest ono w stałym obrocie, dlatego ważna jest podaż tego makroskładnika na odpowiednim poziomie.
- Zdrowe tłuszcze – nienasycone kwasy tłuszczowe o właściwościach prozdrowotnych, przeciwzapalnych poprawiających parametry lipidogramu. W łososiu znajdziemy 5,52 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i 4,79 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych na 100 g produktu.
- Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – łosoś jest źródłem witaminy E zwanej witaminą młodości i płodności, witaminy A niezbędnej dla narządu wzroku, wyglądu skóry oraz witaminy D, która jest ważna z punktu widzenia właściwej gospodarki mineralnej organizmu.
- Witaminy z grupy B, które są ważne dla układu nerwowego, pracy mózgu uczestniczą w procesach krwiotwórczych, przemianach metabolicznych, są katalizatorem reakcji biochemicznych.
- Makro i mikroelementy tj. wapń, fosfor, żelazo, potas, sód, jod, selen, żelazo. Obecność związków mineralnych w łososiu zapewnia prawidłowy kościec, zabezpiecza równowagę kwasowo-zasadową i umożliwia prawidłowe nawodnienie organizmu.
Makaron z łososiem wędzonym – sprawdzony przepis
Dania z makaronem to potrawy uniwersalne, chętnie spożywane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Tym bardziej posiłek z rybą w roli głównej przybliży nas do wyjątkowo zdrowej kuchni nordyckiej, chętnie porównywanej propagowanym przez środowiska medyczne modelem żywienia – dietą śródziemnomorską.
Kto nie lubi włoskiej pasty, z aromatycznymi dodatkami, parmezanem, zapachem włoskiej oliwy i świeżego oregano. Warto podkreślić, że przedstawiona propozycja na makaron z łososiem to danie charakteryzujące się wysoką wartością odżywczą, gdyż zawiera pełnowartościowe białko, zdrowe tłuszcze i dodające energii węglowodany. Dlatego sprawdzi się doskonale jako obiad dla całej rodziny.
Makaron z łososiem – jak przygotować?
Danie powinno być przygotowane z wysokiej jakości składników. Zarówno wykorzystany łosoś wędzony na gorąco powinien pochodzić z dobrego źródła jak i być sygnowany certyfikatem ASC, który świadczy o tym, że pochodzi ze zrównoważonej hodowli. Dodatkowo producenci ryb i owoców morza, którzy dbają o środowisko naturalne i dobrostan fauny zamieszkującej akweny wodne zasługują na uznanie konsumentów, co powinno przekładać się na świadome zakupy.
Czego potrzebujemy?
- Łosoś wędzony na gorąco MOWI SIGNATURE – 250 g;
- Makaron Tagliatelle – 200 g;
- Ser parmezan – 50 g;
- Oliwa z oliwek – 100 ml;
- Pomidorki koktajlowe – 500 g;
- Czosnek – 2-4 ząbki;
- Papryczka chili – 1 szt.;
- Czarne oliwki – 200 g;
- Świeże oregano;
- Cytryna – ½ szt.;
- Przyprawy do smaku – sól, pieprz, papryka.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek i papryczkę chili, po chwili dodaj pokrojone w ćwiartki pomidory i oliwki.
- Po kilku minutach dodaj świeże oregano, dopraw przyprawami i skrop sokiem z cytryny.
- Do tak przygotowanego sosu dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
- Danie wyłóż na głębokie talerze, dodaj podzielonego na mniejsze kawałki łososia.
- Całość posyp parmezanem.
/artykuł sponsorowany/
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.