Warszawski Festiwal Kawy i Czekolady

Szanowni Państwo,
Serdecznie zapraszamy do udziału w dwudniowej kawowo-czekoladowej rozpuście.

7 i 8 grudnia 2019 roku spotkamy się w Centrum Praskie Koneser na niezwykle aromatycznym, zniewalająco pachnącym i kuszącym smakiem Festiwalu, który każdego odwiedzającego zabierze w magiczną podróż do świata Kawy i Czekolady.

PROGRAM FESTIWALU

7.12.2019 SOBOTA (11:00-20:00)

SCENA FESTIWALOWA

11:00 Otwarcie festiwalu

11:30 – 12:15 Kawa na śniadanie – ABC kawy z Marcinem Rusnarczykiem (pokaz kulinarny).

12:30 – 13:15 Energia do Kawy. Odkrywamy tajemnice kawy kuloodpornej z masłem. Prowadzący Przemek Filip
Zdrowa kawa, czyli nie zakwaszająca, energetyczna, wspomagająca metabolizm i smaczna! Dla dbających o dietę i sportowców… Dla każdego smakosza 🙂 Podczas pokazu, uczestnicy dowiedzą się o właściwościach kawy kuloodpornej oraz sposobach jej przygotowania.

14:00 – 15:00 Czekolada. Deser idealny. Prowadzący Tomasz Deker (pokaz kulinarny)
Na Waszych oczach, Tomasz Deker wyczaruje niezwykłe desery z czekoladą w roli głównej.

16:00 – 17:00 Kawa i czekolada na talerzu. Prowadzący Krzysztof Klimaszewski (pokaz kulinarny).

17:30 – 18:15 Herbaciane pogadanki – kolory herbat. Prowadzący Piotr Mońka

STREFA WARSZTATOWA

12:30 – 14:30 Różne metody parzenia kawy. Prowadzący Marcin Rusnarczyk

15:00 – 16:00 Wykład o kolorach herbat i cupping różnych kolorów herbat, zaczynając od herbat zielonych japońskich, chińskich, następnie białych i żółtej, przez herbaty oolong i czarne, kończąc na czarnych i herbatach pu-erh. Prowadzący Piotr Mońka
Kolory herbat – Kolor herbaty mówi o stopniu przemian biochemicznych, które w kontrolowany sposób zachodzą (lub nie!) w liściach zerwanych z krzewu herbacianego (Cemellia sinsnsis). W zależności od miejsca uprawy, warunków klimatycznych i geologicznych, wysokości nad poziomem morza, pory zbiorów, rodzaju zbieranego liścia, metodzie obróbki, aż wreszcie sposobu zaparzenia, z jednej rośliny uzyskujemy bardzo bogatą paletę smaków i aromatów. Nie ma jednego sztywnego sposobu właściwego parzenia herbaty. Temperatura wody, ilość użytych liści i czas parzenia to główne czynniki wpływające na smak i aromat herbaty. Istnieje jednak znormalizowana metoda cuppingu, pozwalającego na sensoryczną analizę porównawczą podobnych gatunków herbat.

8.12.2019 NIEDZIELA (11:00-20:00)

SCENA FESTIWALOWA

11:30-12:15 Energia do Kawy. Odkrywamy tajemnice kawy kuloodpornej z masłem. Prowadzący Przemek Filip
Zdrowa kawa, czyli nie zakwaszająca, energetyczna, wspomagająca metabolizm i smaczna! Dla dbających o dietę i sportowców… Dla każdego smakosza. Podczas pokazu, uczestnicy dowiedzą się o właściwościach kawy kuloodpornej oraz sposobach jej przygotowania.

13:00-14:00 Kawa i czekolada na talerzu. Prowadzący Krzysztof Klimaszewski (pokaz kulinarny).

15:00-16:00 – Herbaciane pogadanki – kolory herbat. Prowadzący Piotr Mońka

STREFA WARSZTATOWA

12:00-13:00 Wykład o kolorach herbat i cupping różnych kolorów herbat, zaczynając od herbat zielonych japońskich, chińskich, następnie białych i żółtej, przez herbaty oolong i czarne, kończąc na czarnych i herbatach pu-erh. Prowadzący Piotr Mońka
Kolory herbat – Kolor herbaty mówi o stopniu przemian biochemicznych, które w kontrolowany sposób zachodzą (lub nie!) w liściach zerwanych z krzewu herbacianego (Cemellia sinsnsis). W zależności od miejsca uprawy, warunków klimatycznych i geologicznych, wysokości nad poziomem morza, pory zbiorów, rodzaju zbieranego liścia, metodzie obróbki, aż wreszcie sposobu zaparzenia, z jednej rośliny uzyskujemy bardzo bogatą paletę smaków i aromatów. Nie ma jednego sztywnego sposobu właściwego parzenia herbaty. Temperatura wody, ilość użytych liści i czas parzenia to główne czynniki wpływające na smak i aromat herbaty. Istnieje jednak znormalizowana metoda cuppingu, pozwalającego na sensoryczną analizę porównawczą podobnych gatunków herbat.

14:00 – 15:30 Zostań domowym Baristą – #warsztatykawowe w wykonaniu Etno Cafe
Podczas warsztatu, uczestnicy zdobędą bezcenną kawową wiedzę oraz nabędą umiejętności parzenia kawy w domu.

20:00 Zakończenie festiwalu

Miejsce: Centrum Praskie Koneser

Dwa ziarna, dwie historie, dwa uzależniające smaki i całe mnóstwo wspólnych zastosowań. Podczas Festiwalu zmierzymy się z niezwykłą głębią kawy i czekolady. Poprzez liczne warsztaty, pokazy kulinarne, panele dyskusyjne, przybliżymy ich dzieje i rozsmakujemy gości w tradycyjnych oraz nietypowych połączeniach kulinarnych z kawą i czekoladą w roli głównej.

Na scenie z kawą oraz czekoladą w roli głównej pracować będą Tomasz Deker oraz Krzysztof Klimaszewski. O kawie w formie interaktywnej prezentacji opowiadać będzie Marcin Rusnarczyk, który dodatkowo poprowadzi warsztat z alternatywnych metod parzenia kawy. To jedne z wielu atrakcji, które przygotowujemy dla odwiedzających.

Bilety 10/15 zł
Dzieci do lat 12 – wstęp za darmo.
Udział we wszystkich warsztatach jest bezpłatny za okazaniem biletu.

Bilety dostępne są w przedsprzedaży https://goout.net/pl/bilety/warszawski-festiwal-kawy-i-czekolady/oonf/

Festiwalowi towarzyszyć będą dwa wydarzenia: Najsłodszy Festiwal Świata oraz Warszawska Manufaktura Prezentów. Zapowiada się obłędnie pyszny czas obcowania z jednymi z najbardziej intrygujących smaków naszych dziejów.

FB-klik

Bilety dostępne są w przedsprzedaży https://goout.net/pl/bilety/warszawski-festiwal-kawy-i-czekolady/oonf/

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.