Fundacja Cultivate i Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN serdecznie zapraszają na „Wieczór etiopski” w Staromiejskim Domu Kultury.
W programie (spotkanie z tłumaczeniem na j. polski i angielski):
* Diversity of Ethiopia: Historical and Cultural Overview – referat wygłosi Dawit Getu, antropolog z Departamentu Antropologii Społecznej, Addis Ababa University w Etiopii. Wystąpienie poświęcone zostanie zróżnicowaniu kulturowemu, językowemu i społecznego Etiopii. Wprowadzenie i podstawowe informacje o Etiopii – kraju Rogu Afryki, o bogatym dziedzictwie kulturowym, zaprezentuje Patrycja Kozieł, afrykanistka i pracownik IKŚiO PAN.
* Ethiopian Cuisine – pokaz kulinarny poprowadzi Solomon Berhane, dla którego gotowanie jest pasją. Dieta z Rogu Afryki opiera się w dużej mierze na warzywach (szczególnie popularne są rośliny strączkowe: groch, cieciorka, soczewica), a podstawą kuchni jest placek – yndżera, przygotowywany z mąki z tiefu, bezglutenowego zboża występującego endemiczne w Etiopii i Erytrei. Kuchnia etiopska to także aromatyczne i pikantne przyprawy. Dodatkowo o tradycyjnych daniach opowie Kinga Turkowska, absolwentka etiopistyki, która w Etiopii badała zwyczaje kulinarne mieszkańców tego kraju.
* Ceremonia parzenia kawy – etiopski rytuał parzenia kawy, celebrowany na co dzień przez Etiopczyków i Erytrejczyków uświetni Senait Cieplińska, prezes Fundacji Adulis.
***
Organizacja: Fundacja Cultivate, Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN, Staromiejski Dom Kultury, Fundacja Adulis, Stowarzyszenie Somalijskie w RP
Prowadzący:
– Dawit Getu – antropolog z Departamentu Antropologii Społecznej, Addis Ababa University w Etiopii
– Solomon Berhane – absolwent Jimma Univerity oraz Addis Ababa University. Obecnie stypendysta Open Sociaty Foundation, studiuje na Uniwersytecie w Kassel. W Polsce odbywa staż w Polskiej Akcji Humanitarnej oraz MSWiA
– Senait Cieplińska – prezes Fundacji Adulis na rzecz Afryki Wschodniej
– Kinga Turkowska – absolwentka historii i afrykanistyki UW. W Etiopii była trzy razy. Prowadziła zajęcia i warsztaty z edukacji międzykulturowej i slajdowiska ze zdjęciami z Etiopii. Jej pasją jest kuchnia i muzyka etiopska
– Patrycja Kozieł – afrykanistka i etnolog, pracownik Instytutu Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN, zainteresowania badawcze to literatura, sztuka i kultura popularna Afryki Subsaharyjskiej.
19 czerwca 2017, godz. 18:00
SDK ul. Staromiejska 2
Wstęp wolny
Odnośnik do wydarzenia – klik
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.