Kawa do ekspresu – jaka najlepiej się sprawdzi?

Kawa do ekspresu

Kawa do ekspresu – jaka najlepiej się sprawdzi?

Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez aromatycznej kawy. Również w ciągu dnia często sięgamy po ten napój, aby dodać sobie energii. Aby jednak delektować się pysznym smakiem, trzeba dobrać rodzaj kawy do sposobu parzenia. Jaka kawa do ekspresu będzie najlepsza?

Kawa mielona, ziarnista, rozpuszczalna – każdy ma swoją ulubioną. Aby jednak zadbać o smak kawy, trzeba dobrać rodzaj kawy do sposobu parzenia. Obecnie coraz więcej osób decyduje się na zakup ekspresu do kawy, licząc na możliwość delektowania się pyszną kawą. Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu?

Kawa do ekspresu – jaka najlepiej się sprawdzi?

Zakup ekspresu automatycznego nie wystarczy, aby móc cieszyć się smakiem pysznej kawy. Bardzo ważne są odpowiednio dobrane ziarna kawy, które powinny zostać zmielone przed zaparzeniem. Wybierając najlepszą kawę ziarnistą, będziemy mogli delektować się pysznym smakiem i aromatem ulubionego napoju.

Do ekspresów automatycznych należy wybierać najwyższej jakości palone ziarna arabiki lub robusty, dzięki czemu zapewnimy kawie idealną intensywność smaku. Niezależnie od tego, czy kupimy ekspres ciśnieniowy, przelewowy czy kolbowy, tylko najlepszy gatunek kawy pozwoli na zaparzenie wysokiej jakości napoju. Za walory smakowe kawy odpowiada wiele czynników. Jest to między innymi rodzaj kawy, pochodzenie ziaren, stopień palenia, jakoś ziaren i zawartość kofeiny. Warto więc dobrać kawę do swoich upodobań i rodzaju posiadanego ekspresu.

Trzy podstawowe gatunki kawy to:

  • Arabica – jest uznawana za najlepszy gatunek kawy i poleca się ją osobom, które lubią delikatny smak kawy bez wyraźnej goryczy i kwasowości. Posiada też mniej kofeiny niż pozostałe gatunki.
  • Robusta – ma dużo kofeiny, więc jest odpowiednia dla osób, które lubią mocną kawę o intensywnym smaku i chcą zapewnić sobie duży zastrzyk energii w ciągu dnia.
  • Liberica – ma łagodny smak i lekko orzechowy aromat. Często stosuje się ją jako wypełniacz mieszanek innych gatunków kaw.

Każdy z wymienionych gatunków występuje w wielu odmianach, a na smak wpływa też proces zbierania i palenia ziaren kawy. Popularnością cieszą się też mieszanki różnych gatunków, najczęściej są to mieszanki arabiki i robusty. Najwyższej jakości kawy do ekspresu znajdziesz na stronie: https://www.roastains.com/najlepsza-kawa-do-ekspresu.

Jaka kawa ziarnista jest najlepsza do ekspresów ciśnieniowych?

Wiele osób zastanawia się, czy w ekspresach ciśnieniowych można stosować kawę mieloną. W przypadku ekspresów automatycznych należy wybierać kawy ziarniste, ponieważ taki ekspres jest wyposażony w młynek, który mieli ziarna. Dzięki temu uzyskujemy napój ze świeżo zmielonej kawy, która ma dużo lepszy smak i aromat oraz więcej wartości odżywczych niż kawa zmielona przez producenta. Czy jednak możemy wybrać dowolną kawę ziarnistą? Aby osiągnąć jak najlepszy efekt, wybór nie może być przypadkowy.

Dużym błędem jest używanie w ekspresach ciśnieniowych jasno palonych ziaren kawy. Sprawia to, że kawa ma mało intensywny aromat i odznacza się dużą kwasowością. Jest to spowodowane tym, że temperatura parzenia w ekspresie ciśnieniowym jest niższa niż w ekspresie kolbowym, a krótki czas, w jakim ziarna mają kontakt z wodą, sprawia, że z ziaren nie zostają wydobyte wszystkie aromaty.

Dlatego do ekspresów ciśnieniowych należy wybierać ciemniej palone ziarna, które zawierają większą ilość tłuszczu, a jak wiadomo jest on nośnikiem smaku. Dzięki temu nawet krótki czas parzenia pozwoli wydobyć z ziaren smak i aromat. Nie można też zapominać, że dobra kawa musi być świeża. Czas, jaki minął od daty palenia ziaren, nie powinien przekraczać 4 miesięcy, warto więc zwrócić uwagę na tę informację przy zakupie.

Dobra kawa do ekspresu przelewowego – co wybrać?

Rodzaj ekspresu, w którym przygotowujemy kawę, ma duży wpływ na to, jaki gatunek ziaren powinniśmy wybrać. Zakup nieodpowiednich ziaren może sprawić, że zaparzona kawa nie przypadnie nam do gustu, przez co możemy dojść do wniosku, że zakup ekspresu był złą inwestycją, ponieważ odpowiada on za to, że kawa nie jest smaczna. Wystarczy jednak wybrać dobre ziarna, aby przygotować napój o najlepszym smaku i aromacie.

Kawa z ekspresu przelewowego jest zupełnie inna niż z ekspresu ciśnieniowego. Jako że proces zaparzania jest dłuższy, napar ma większą dawkę kofeiny. Dlatego ekspresy przelewowe są tak popularne w wielu firmach, ponieważ zapewniają duży zastrzyk energii podczas dnia pracy. Smak kawy zależy od rodzaju ziarna, ale też od grubości mielenia. W ekspresie przelewowym najlepiej sprawdza się średnia grubość mielenia.

Zbyt drobno zmielone ziarna mogłyby skutkować powstaniem gorzkiego naparu.  Do ekspresu przelewowego najlepiej wybierać kawy jasno palone, które pozwalają uzyskać delikatny smak napoju. Nie najlepiej sprawdzają się kawy ciemno palone, które są idealne do ekspresu ciśnieniowego. Kawa ciemno palona może sprawić, że napój będzie gorzki i mało wyrazisty. Wybierając najwyższej jakości kawę, mamy pewność, że przyrządzimy pyszny i aromatyczny napój w każdym ekspresie.

/artykuł sponsorowany/

Reklama