Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski zaprasza na otwarty pokaz filmów Dagie Brundert. Niemiecka artystka, zakochana w kamerze i taśmie Super8mm, od lat pracuje z taśmą analogową, starymi, najprostszymi metodami analogowej fotografii oraz eksperymentuje z domowymi, organicznymi sposobami wywoływania filmów.
Zachęcamy też do wzięcia udziału w warsztatach:
Warsztaty z organicznego wywoływania filmów z Dagie Brundert
30 listopada 2019, godz. 18:30
Ujazdowski Kino
Wstęp wolny
Bezpłatne wejściówki do pobrania w kasie kina
____________________________________
Przegląd filmowy Koniec przyjęcia
Czym jest wegańskie podejście do obrazu? Czy kino można pożerać etycznie? Tematem przeglądu filmowego Koniec przyjęcia w Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski są związki kina i jedzenia.
Relacje kultury filmowej i kulinarnej są bardzo rozległe. To nie tylko popcorn zjadany podczas seansu w kinie czy coraz popularniejsze przeglądy filmów o jedzeniu. Codzienną praktykę spożywania łączy z kinematografią również przyjemność wzrokowa, a niedobory żywności lub jej nadmiar i jego efekty są jednym z ważniejszych tematów współczesnego kina dokumentalnego.
W listopadzie pokażemy filmy eksperymentalne Chantal Akerman, Krystyny Gryczełowskiej, Kena Paula Rosenthala, Marthy Rosler, Michaela Snowa, Jana Švankmajera, Agnès Vardy, Joyce Wieland oraz dokumenty Jumany Manny, Lucien Castaing-Taylora i Vérény Paravel, które na różne sposoby dotykają tematyki żywności. Jedzenie staje się w nich soczewką, która skupia współczesne napięcia społeczne i ekonomiczne. Prezentowane w ramach „Końca przyjęcia” filmy opowiadają m.in. o powiązaniach między kulturą kulinarną a podziałami płciowymi czy głodzie w kontekście globalnych konfliktów.
„Koniec przyjęcia” to również spotkania i wykłady podejmujące tematykę materialności filmu i pożywienia. W programie znalazły się warsztaty wywoływania taśmy filmowej z użyciem jedzenia, które poprowadzi Dagie Brundert. Wykład o wegańskim kinie wygłosi brytyjska badaczka filmu Anat Pick. Nową pracę przygotowała specjalnie dla Centrum Sztuki Współczesnej artystka Karolina Brzuzan, autorka „Głodowej książki kucharskiej”. Przegląd zakończy dyskusja z jej udziałem.
Bilety do nabycia w kasie U–jazdowskiego i na stronie https://u-jazdowski.pl/kino/repertuar/koniec-przyjecia?tid=t_program
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.