Talerze to jedne z najliczniejszych kuchennych akcesoriów. W naszych szafkach potrafi znajdować się od kilku do kilkunastu rodzajów talerzy. Zazwyczaj różnią się one wykonaniem i przeznaczeniem.
Talerze to jedne z najliczniejszych kuchennych akcesoriów. W naszych szafkach potrafi znajdować się od kilku do kilkunastu rodzajów talerzy. Zazwyczaj różnią się one wykonaniem i przeznaczeniem.
Jakie więc rodzaje talerzy możemy wyodrębnić ze względu na przeznaczenie:
- obiadowe płytkie, wykorzystywane do podawania „drugiego” dania;
- głębokie, w których zazwyczaj spotkamy się z podaną zupą lub kremem;
- dekoracyjne, pełniące funkcję ozdobną;
- małe talerzyki służące jako spodki do filiżanek;
- deserowe, na których podawane są przeróżne słodkości.
Wyróżniamy też talerze ze względu na materiału z którego są wykonane, podstawowymi przykładami są:
- Talerze ceramiczne – jedne z najpopularniejszych wyborów. Są one wykonane z różnego rodzaju tworzyw. Nie można powiedzieć, że są to odporne na uszkodzenia naczynia, ich konstrukcja może być krucha i niestabilna. Kolor talerzy ceramicznych jest kremowy wpadający w szarość.
- Talerze porcelanowe – wykonane są one jak nazwa wskazuje z porcelany. Jest to też rodzaj ceramiki, jednak porcelana wbiła się swoją wyjątkowością ponad inne tworzywa. Talerze porcelanowe są droższe od poprzedniczek, ale również cechują się większą wytrzymałością. Porcelana powstaje z glinki kaolinowej, kwarcu oraz skalenia.
- Talerze kamionkowe – to kolejne naczynie pochodzące od ceramiki. Powstają one z gliny pomieszanej z piaskiem kwarcowym. Są one zazwyczaj ciężkie i grube, dzięki czemu nie ulegają łatwo uszkodzeniom. Ten rodzaj talerzy wykorzystywany jest do podawania na nim gorących potraw, ponieważ potrafią utrzymać ciepło przez długi czas.
- Talerze bambusowe – wykonane są one z naturalnego materiału – włókna bambusowego. Są odporne na uszkodzenia. Coraz więcej ludzi interesuje się tym typem talerzy, ponieważ są one naturalne i ekologiczne. Jest to świetna alternatywa dla innych rodzajów naczyń.
- Talerze drewniane – na pewno spotkałeś się kiedyś z drewnianą deską, ale czy przyszło ci słyszeć o drewnianym talerzu? Naczynie to, wykonane jest z drewna.
Jak można się domyśleć, powstają one z myślą o pełnieniu zadań dekoracyjnych.
Są to talerze ciężkie i grube. Ich wyjątkowy kolor i kształt, nadaje się idealnie do formy podstawki, pełniącej funkcję ozdoby.
- Talerze szklane – z tym typem naczynia na pewno spotkałeś się w życiu codziennym. Są one wykonane ze szkła hartowanego, dzięki czemu są wytrzymałe i odporne na uszkodzenia.
- Talerze plastikowe, to jedne z najchętniej wybieranych rodzajów talerzy przy posiadaniu małych dzieci. Dzięki temu, że wykonane są one z tworzywa sztucznego zapewniają bezpieczeństwo przy ewentualnym upadku. Są one lekkie. Sprawdzą się idealnie na urodzinowej zabawie, grillu czy pikniku.
I najważniejszy rodzaj talerzy – ze względu na zastosowanie. Skupimy się na wyróżnieniu talerza do makaronu.
Talerz do makaronu – jest to głębokie, zazwyczaj wykonane z ceramiki lub szkła – okrągłe naczynie. Talerze do makaronu, wykonywane są z dbałością o najmniejsze szczegóły, zazwyczaj posiadają wzmocnione brzegi oraz oraz dodatkową warstwą szkliwa.
Odporne są na wszelakie uszkodzenia. Można je myć w zmywarce.
Jakie plusy posiada talerz do makaronu
- Na pewno dużym plusem jest fakt, że jest to naczynie głębokie, dzięki czemu pomieści w swoim wnętrzu duże ilości posiłku.
- Talerz do makaronu stworzony jest z dobrego, stabilnego materiału, który zapewnia odpowiednią ochronę przed uszkodzeniami.
- Zazwyczaj nadaje się on do mycia w zmywarce, ułatwia to i przyśpiesza proces przygotowywania posiłków.
- Talerze do makaronu dbają również o swój design, każda porcja makaronu podana w tym naczyniu wygląda bardzo elegancko i wykwintnie.
- Talerze do makaronu często występują w innych kolorach niż biały, jest to świetna cecha, która zachęci do zakupu naczynia niejedną kreatywną osobę.
- Duża część talerzy do makaronu nadaje się do wkładania do mikrofalówki. Umożliwia to szybkie podgrzanie posiłku znajdującego się w naczyniu
- Za ich pozytywną stroną stoi również niska cena. Talerze do makaronu można zakupić już od 10 złotych.
- Często są one sprzedawane w zestawach, dzięki czemu za jednym razem można otrzymać kilka pięknych sztuk talerzy do makaronu w dobrej cenie.
Co może być podawane w talerzach do makaronu
Jak sama nazwa wskazuje, talerz nadaje się idealnie do podawania makaronu, który zazwyczaj jest następnie zalewany rosołem. Talerz do makaronu może być jednak wykorzystywany również w innym celu. Dzięki jego okrągłej budowie i dużej głębokości, naczynie doskonale sprawdza się do podawania gorących zup, kremów, musów.
/artykuł sponsorowany/