Polska kuchnia oficerska „U Wieniawy”

Polska kuchnia oficerska „U Wieniawy”

Nowe wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Warszawy – restauracja „U Wieniawy” zaprasza do uczestnictwa w kulinarnej przygodzie pełnej smaków dwudziestolecia międzywojennego.

„U Wieniawy” to restauracja, w której ceni się nowoczesne standardy, a kocha najcenniejsze tradycje. Jej twórcy czerpią inspiracje z najlepszego okresu polskiej sztuki kulinarnej i gastronomicznej – międzywojnia. To zaledwie dwadzieścia lat, a jednak energia odzyskanej niepodległości uczyniła z nich barwną epokę, której oblicze kształtowały niezwykłe osobowości, wśród nich patron restauracji, generał Bolesław Wieniawa-Długoszowski.

Smaki tamtej Warszawy można odkrywać „U Wieniawy” – w nowym stołecznym lokalu przy Placu Piłsudskiego 9. Tutaj słychać muzykę z tamtych lat w wykonaniu m.in. Hanki Ordonówny, Eugeniusza Bodo, Jana Kiepury, Mieczysława Fogga i Zuli Pogorzelskiej. Tu wśród kulinarnych propozycji znajdziemy zarówno wykwintne dania „z forsowanych wód” i „zajętych lądów”, jak i zimną czy gorącą „zagrychę” do wyboru, zupy z „bogatego kotła” i wreszcie wyśmienite słodycze w postaci kisieli, białkowych pianek czy leniwych klusek. Do tego szeroki wybór mocnych nalewek czy jeszcze szersza lista destylatów polskich. Wszak „jeśliś ułan to pobudka, baczność, spocznij, duża wódka!”

Na początek warto zacząć od idealnie zamarynowanego śledzia dla walecznych, który rozpływa się w ustach. Smaczne są również jaja faszerowane z sosem remoulade. Dla tych kochających zupy polecamy grochówkę zwycięzców lub szczawiową z jajkiem. Zupy są lekkie, ale pożywne.

Dania główne to już nie przelewki. Przygotujecie swoje żołądki bo tak duże porcje potrafią pokonać tylko oficerowie. Kaczka z pieca z wiśniowo-chrzanowym sosem i kopytkami zadowoli nie jednego malkontenta a jego partnerka nie zawiedzie się smakiem karpia zapiekanego z wędzoną bryndzą.

„U Wieniawy” to jedyna w Polsce restauracja tak mocno inspirowana gościnnością, klimatem i lokalami przedwojennej Warszawy. Miejsce przyjazne i niestandardowe, adresowane do miłośników ciekawych połączeń kulinarnych, którego patronem jest generał Bolesław Wieniawa-Długoszowski. Restauracja jest położona w historycznym centrum stolicy, skąd nasz patron miałby równie blisko do każdego ze swych ulubionych miejsc przedwojennego miasta – „Ziemiańskiej”, „Adrii”, „Wróbla”, „Simona i Steckiego”, „Astorii”, „Bukieta” i wielu innych lokali tamtej epoki.

Rezerwacje: https://uwieniawy.pl/

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.