Kuwety na lody: jakie materiały gwarantują świeżość i jakość produktu?

opakowania do lodów

Bezpieczeństwo żywności to priorytet każdego producenta. Aby artykuły spożywcze dotarły do punktów sprzedaży w nienaruszonym stanie, muszą być właściwie zabezpieczone, zwłaszcza gdy mowa o produktach łatwo psujących się, takich jak mrożone desery. Jakie materiały są najczęściej wykorzystywane w branży opakowaniowej i dlaczego? Sprawdzamy, z czego powstają kuwety do lodów.

Jak powstają opakowania do lodów?

Kuwety do lodów najczęściej są produkowane z tworzyw sztucznych. Plastik jest odporny na uszkodzenia mechaniczne, wilgoć, a także działanie niektórych kwasów i zasad. Wykonane z niego opakowania mogą być przechowywane w niskich temperaturach, co ułatwia magazynowanie i transportowanie produktów mrożonych, gdzie trzeba zadbać o zachowanie zimnego łańcucha dostaw.

Do produkcji kuwet lodowych najczęściej wykorzystuje się technologię termoformowania. To proces przetwarzania tworzyw sztucznych, który polega na podgrzaniu sztywnej folii do odpowiedniej temperatury i nadaniu jej trójwymiarowego kształtu za pomocą specjalnej formy. To proces stosowany nie tylko w branży spożywczej, ale także w wielu innych, np. motoryzacyjnej, kosmetycznej, elektronicznej czy zabawkarskiej. Termoformowanie jest uznawane za jedną z najnowocześniejszych technologii formowania tworzyw sztucznych i jednocześnie jedną z najbardziej opłacalnych.

Do produkcji kuwet do lodów najczęściej wykorzystuje się polipropylen, który doskonale nadaje się do obróbki. To bezpieczny materiał, który został dopuszczony do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Co istotne, tworzywo oznaczane jako PP, świetnie nadaje się do recyklingu. Po zużyciu może zostać przetworzone i ponownie wykorzystane, np. do produkcji opakowań dla branży chemicznej.

W jaki sposób tworzywo sztuczne chroni żywność przed zepsuciem?

Nie bez powodu plastik jest jednym z najpopularniejszych tworzyw wykorzystywanych w branży spożywczej. Wykonane z niego opakowania mogą być transportowane nawet na duże odległości, ponieważ plastik jest wyjątkowo odporny na uszkodzenia mechaniczne. Dzięki temu przechowywane wewnątrz produkty nie tracą jakości, zachowując pierwotne cechy organoleptyczne, takie jak smak, zapach czy kolor.

W przypadku kuwet na lody (takich jak https://stark.pl/kuwety-na-lody) istotna jest także ochrona przed namnażaniem się drobnoustrojów, które mogłyby negatywnie wpłynąć na właściwości produktów. Stark Partner oferuje opakowania wykonane z wysokiej jakości materiałów odpornych na wilgoć oraz niskie temperatury. Szczelna, doskonale dopasowana pokrywka chroni lody przed zanieczyszczeniami z zewnątrz. Dzięki temu mrożone desery zachowują swój smak i właściwości w trakcie magazynowania i transportu, docierając do klientów w takim stanie, w jakim opuściły zakład produkcyjny. To wpływa na wzrost poziomu zaufania do marki, co z kolei przekłada się na zyski finansowe i budowanie pozytywnego wizerunku wśród konsumentów – obecnych i przyszłych.

/artykuł sponsorowany/