Jak wybrać patelnię na indukcję? Poradnik zakupowy

patelnia na indukcję

Płyta indukcyjna stopniowo wypiera kuchenki gazowe i współcześnie jest już uważana za kuchenny standard. Dobrze komponuje się nie tylko z meblami w stylu industrialnym. Jej błyszcząca powierzchnia może być też wyróżnikiem w klasycznej kuchni, gdzie szafki mają drewniane fronty. Nic zatem dziwnego, że patelnia na indukcje staje się niezbędnym elementem kuchennego wyposażenia. Czym się jednak kierować podczas jej wyboru? W tym poradniku zakupowym spróbujemy odpowiedzieć na to pytanie.

Najważniejsze cechy patelni na indukcję

Jeżeli już od dłuższego czasu przeglądasz różne patelnie na indukcję (sprawdź na: https://www.pieknowdomu.pl/gotowanie/patelnie/patelnie-indukcyjne.html), musisz zawęzić kryteria wyboru. W przeciwnym razie może przytłoczyć Cię bogactwo oferty, bowiem asortyment, szczególnie w sklepach internetowych, jest bardzo szeroki. Jednym z kryteriów jest chociażby trwałość. Dokonując zakupu, warto zapewnić sobie element gospodarstwa domowego, który posłuży przez kolejne lata.

Wybierając patelnie na indukcję, zwracaj uwagę na materiał wykonania. Najlepsze opcje to stal nierdzewna, żeliwo żaroodporne lub aluminium z odpowiednią warstwą indukcyjną. Poprzez swoje właściwości fizyczne szybko się nagrzewają, utrzymują ciepło przygotowywanych potraw i wpływają na żywotność naczynia. Dzięki temu możesz z nich korzystać przez wiele lat.

Wybór wielkości i kształtu patelni zależy od preferencji i rodzaju potraw, które gotujesz najczęściej. Duża patelnia jest idealna do smażenia mięsa, podczas gdy egzemplarz mniejszych rozmiarów sprawdzi się w trakcie przygotowywania omletów. Entuzjaści spędzania czasu w kuchni na przyrządzaniu swoich ulubionych dań pewnie zdecydują się na oba typy. Ważne jednak, aby nie kupić zbyt małej patelni do smażenia mięs. Miej więc z tyłu głowy rodzaj dań, jakie zamierzasz przyrządzać na takim naczyniu.

Nie bez znaczenia jest też grubość dna. Im ono grubsze, tym równomierniej rozprowadza ciepło, co ma kluczowe znaczenie podczas smażenia potraw. Upewnij się, że patelnia na indukcję nie ma zbyt cienkiego dna.

Jak wybrać idealną patelnię na indukcję?

Na rynku dostępne są modele w różnych cenach, więc z pewnością znajdziesz coś odpowiedniego. Warto mieć na względzie prostą zależność – wysoka cena nie zawsze idzie za jakością. Czasami lepiej zdecydować się na tańszy model, który w opinii użytkowników sprawdza się doskonale. Jeśli natomiast przygotowujesz wyposażenie do nowej kuchni, być może lepszym pomysłem będzie cały zestaw patelni.

Jeśli często przyrządzasz dania smażone, patelnia z głębokimi ściankami będzie idealnym wyborem. A może znacznie powszechniejsze w kuchni są delikatne dania? W takim wypadku wariant z płaskim dnem sprawdzi się lepiej.

Stal nierdzewna jest trwała i łatwa w utrzymaniu czystości, żeliwo żaroodporne doskonale zatrzymuje ciepło, a aluminium jest lekkie i szybko się nagrzewa. Wybierz materiał, który najlepiej odpowiada indywidualnym potrzebom.

Upewnij się, że patelnia ma solidne uchwyty i dobrze dopasowaną pokrywkę. To ułatwi manipulację i utrzymanie ciepła podczas gotowania. Patelnie to artykuły gospodarstwa domowego użytkowane niemalże codziennie. Źle wyprofilowany uchwyt czy niewłaściwe wyważenie może zniechęcić do gotowania – warto zatem zapoznać się z fotografiami załączonymi na stronie produktu.

Gdzie znaleźć najlepszą patelnie na indukcję?

Gdzie znajduje się Twoja wymarzona patelnia na indukcję? Jeśli chcesz zainwestować w wysokiej jakości produkt, warto zajrzeć na stronę Pieknowdomu.pl. Tam znajdziesz szeroki wybór patelni różnych marek. Korzystaj z oferty renomowanych producentów, aby mieć pewność, że otrzymasz produkt wysokiej jakości.

/artykuł sponsorowany/