Ekopiknik w Multimedialnym Parku Fontann

Ekopiknik w Multimedialnym Parku Fontann

W sobotę 26 sierpnia, w godzinach 11.00 – 17.00, zapraszamy do Multimedialnego Parku Fontann na ekologiczny piknik plenerowy. Pełne atrakcji dla małych i dużych wydarzenie wpisuje się w obchodzony właśnie „Warszawski Miesiąc Recyklingu”. W programie warsztaty twórcze, gry i zabawy plenerowe w duchu idei zero waste. Wstęp na wszystkie atrakcje jest bezpłatny.

Na najmłodszych czekają wielkoformatowe, przestrzenne gry edukacyjne i zręcznościowe oraz upcyklingowy tor przeszkód z odpadów wielkogabarytowych.

Upcykling to w dużym uproszczeniu nadawanie nowego życia starym, niepotrzebnym przedmiotom. Stosowały go nasze babcie np. przerabiając stare koszule na ścierki – był on zatem modny długo przed recyklingiem, tyle że wówczas nie miał swojej nazwy. Bardzo modnym obecnie przykładem upcyklingu jest np. tworzenie mebli ze zużytych palet.

Ekopiknik w Multimedialnym Parku Fontann

W trakcie Ekopikniku działać będzie „kawiarenka krawiecka”, w której odbędą się warsztaty upcyklingu ubrań i przeróbki krawieckie. Chętni, którzy przyniosą butelki PET, będą mogli nauczyć się tworzenia samonawadniająch się doniczek i domków dla dzikich pszczół.

Podczas Ekopikniku będzie można samodzielnie stworzyć również m.in. upcyklingowe szarpaki dla psów i zabawki dla kotów, worki na buty i torby na zakupy, wieszaki na ubrania ze zużytych sztućców, koszyki z papierowej wikliny czy aromaterapeutyczne poduszeczki z łuską gryki. A fanom relaksu w pachnącej pianie zdradzimy przepisy na sole do kąpieli oraz peelingi z wykorzystaniem wyłącznie naturalnych składników.
Na gości wydarzenia będą czekali eksperci, którzy opowiedzą o zasadach domowego kompostowania oraz korzyściach z niego płynących. Pokażą też, jak w prosty i niskobudżetowy sposób stworzyć domowy kompostownik.

W szczycie sezonu rowerowego zapraszamy też na warsztat z podstaw naprawy rowerów.

Na warszawskich „foodies”, czyli rodzimych łasuchów i głodomorów, czekają warsztaty „Gotuję, nie marnuję”. Okaże się wreszcie czy obierki są jadalne, jakie liście możemy jeść, a których nie i czy kwiaty nadają się tylko do wazonu? Pokażemy, że lekko zwiędłe warzywa, owoce i czerstwy chleb mogą stać się wspaniałą bazą do wielu smacznych potraw.

Nie prowadzimy zapisów na warsztaty.

FB-klik
Wstęp bezpłatny.


Przeczytaj też:

Potańcówki w Warszawie – klik
Kino plenerowe w Warszawie – klik
Wydarzenia w Warszawie weekend – klik
Wydarzenia w Warszawie w tym miesiącu – klik
Reklama