10 sztuczek żywieniowych – 10 Best Biohacks for 2023

Oto kilka sztuczek żywieniowych, które mogą pomóc Ci w utrzymaniu zdrowego stylu życia:

  1. Jedz we właściwej kolejności

    Zjedz najpierw warzywa, potem białko, a na końcu węglowodany. Zjedz więcej warzyw i owoców. Są one bogate w witaminy i minerały, a także błonnik, który pomaga w trawieniu. Spożywanie błonnika najpierw spowalnia wchłanianie węglowodanów, a tym samym zmniejsza prawdopodobieństwo skoku glukozy.

  2. Dodaj zieloną przekąskę do wszystkich posiłków

    Celem jest włączenie większej ilości błonnika do posiłków, co zapobiegnie skokom glukozy.

  3. Przestań liczyć kalorie

    Żywność bogata w glukozę może być niskokaloryczna, a żywność wysokokaloryczna może zawierać mało węglowodanów, ale jest bardziej satysfakcjonująca i korzystna dla naszego organizmu. Na przykład pączek i duży kubek jogurtu zawierają po 250 kalorii, ale pączek spowoduje skok glukozy, ale jogurt nie, ze względu na zawartość białka i tłuszczu.

  4. Jedz słone śniadania

    Dobre śniadanie, które nie powoduje skoku glukozy, jest zwykle słone i zawiera dużą ilość błonnika, tłuszczu, białka i opcjonalnie skrobi i owoców. Nasz organizm jest bardzo wrażliwy na glukozę po śniadaniu, ponieważ przez długi czas był na czczo. Ponadto, biorąc pod uwagę, jak dobrze utrzymywał się skok glukozy po śniadaniu, nasz organizm jest w stanie lepiej zarządzać poziomem glukozy we krwi przez resztę dnia. Uwaga: Płatki z mlekiem, koktajle owocowe, muesli i soki owocowe powodują duży skok glukozy. 

  5. Wszystkie rodzaje cukru są takie same

    Zasadniczo nie ma różnicy między syropem klonowym, miodem i białym lub brązowym cukrem. Jeden nie jest zdrowszy od drugiego, jeśli chodzi o powodowanie skoków glukozy. Najlepsze rodzaje słodzików, które nie mają skutków ubocznych na poziom glukozy i insuliny to: alluloza, słodzik z owoców mnicha, stewia (czysty ekstrakt ze stewii), erytrytol. Sztuczne słodziki, których należy unikać to aspartam, maltitol., sukraloza, ksylitol.

  6. Wybierz deser zamiast słodkiej przekąski

    Zjedzenie słodkiej przekąski na pusty żołądek powoduje skoki glukozy. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, zjedź to po posiłku jako deser.

  7. Sięgnij po ocet jabłkowy przed jedzeniem

    Wypicie 1 łyżki stołowej octu w jednej szklance wody przed posiłkiem (ze słomką, aby uniknąć problemów ze szkliwem zębów) zmniejsza skok glukozy. Kwas octowy w occie czasowo dezaktywuje alfa-amylazę, która jest enzymem, który zamienia żywność w glukozę w naszym organizmie. Dodatkowo kwas octowy zachęca nasze mięśnie do pobierania glukozy szybciej niż krwioobieg bez uwalniania dodatkowej insuliny.

  8. Po jedzeniu ruszaj się

    Po jedzeniu ruszaj się: 20-minutowe ćwiczenia w ciągu 70 minut po posiłku zmniejszają skoki glukozy.

  9. Słone przekąski

    Jeśli musisz coś przekąsić, wybierz na słono. Większość popularnych przekąsek, takich jak chipsy ziemniaczane, batoniki granola itp., zawiera dużo węglowodanów i powoduje skok glukozy, gdy jest spożywana jako przekąska.

  10. Kiedy musisz coś zjeść na wynos, wybieraj posiłki, które łączą skrobię/cukry z tłuszczem, białkiem i błonnikiem. Na przykład jabłko/gruszka z masłem orzechowym.

Mam nadzieję, że te sztuczki pomogą Ci w utrzymaniu zdrowego stylu życia