Jak zdrowo się odżywiać? Wprowadź te produkty do diety

olej lniany

Podstawą zdrowej diety są regularnie spożywane, zbilansowane posiłki. Aby móc cieszyć się dobrym zdrowiem, należy sięgać po wysokiej jakości produkty, pełne cennych witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Sprawdźmy, o jakich mowa! 

olej lniany zdrowie

Zdrowe tłuszcze w diecie – postaw na olej lniany i oliwę z oliwek

Zrównoważone odżywianie to w dużej mierze sięganie po zdrowe tłuszcze. Wśród nich istotne miejsce zajmuje olej lniany https://olini.pl/olej-lniany-olini, który jest skarbnicą tłuszczów nienasyconych, w tym zawiera wysoką zawartość tłuszczów wielonienasyconych. Co istotne, to istna bomba zdrowotna – przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, korzystnie wpływa na kondycję skóry i włosów.Wspiera również działanie układu immunologicznego, jak również obniża poziom cukru we krwi. Nie bez znaczenia pozostaje także jego wpływ na trawienie.

Do codziennego jadłospisu warto także wprowadzić oliwę z oliwek extra virgin. Można w niej odnaleźć bogactwo aromatów i smaków krajów położonych nad Morzem Śródziemnym. Jest tłoczona na zimno, nierafinowana i zawiera cenne zdrowe tłuszcze. Oprócz tego, że wzbogaca smak potraw, znakomicie podkreśla ich walory estetyczne, to przy tym z powodzeniem można na niej smażyć. Nie bez powodu jest nazywana jednym z najzdrowszych i najbardziej wszechstronnych produktów na naszym globie.

Zdrowe odżywianie – sięgaj po miód

Miód gości w naszych kuchniach od setek lat. Od wieków doceniamy nie tylko jego walory smakowe, ale przede wszystkim właściwości prozdrowotne. Naturalny miód produkowany jest przez pszczoły poprzez przetwarzanie nektaru z kwiatów za pomocą enzymów. Woda z niego odparowuje, a my możemy cieszyć się płynnym koncentratem bogatym w cenne substancje odżywcze.

Wysokiej jakości miody nie zawierają konserwantów, sztucznych słodzików czy też chemicznych dodatków, przez co idealnie sprawdzają się jako zamienniki dla innych słodzików. Ponadto wraz z nimi dostarczamy naszemu organizmowi moc witamin, w tym te z grupy B i C, jak również minerałów i pierwiastków takich jak m.in. żelazo, magnez czy też cynk. Tym samym wspieramy układ immunologiczny i zwalczamy wolne rodniki.

Miód wykazuje się również działaniem przeciwwirusowym i antybakteryjnym, dlatego warto go spożywać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Oprócz tego wspiera układ trawienny i zwalcza nieprzyjemne dolegliwości takie jak np. zgaga czy zaparcia.

zakwas z buraków

Zdrowa dieta – sięgnij po zakwasy i kiszonki

Kiszenie to jeden z najstarszych sposobów na naturalną konserwację żywności. Jednym z produktów ubocznych tego procesu jest zakwas, który można wykorzystać zarówno jako bazę do zup czy dodatek do sosów, jak również potraktować go jako napój. Soki z kiszonych warzyw, w tym np. marchewki czy buraków to absolutny must have dla osób, które chcą wspierać swoją odporność przez cały rok.

Naturalne zakwasy, które powstają w wyniku procesu fermentacji mlekowej, są cennym źródłem witamin i minerałów, a także białka, które jest podstawowym budulcem tkanek i składnikiem krwi. Ponadto stanowią niezwykle wyrazisty dodatek do wielu dań, dzięki którym można podkreślić ich wyjątkowy smak i aromat. Z powodzeniem można je pić w ciągu dnia – stanowią zdrową alternatywę dla słodkich napojów.

Zdrowa dieta to naturalne soki bez konserwantów

Owoce to absolutny must have zdrowej diety – zarówno dzieci, jak i dorosłych. Co ważne, można je spożywać na surowo, ale równie wiele cennych substancji odżywczych, witamin i minerałów dostarczamy naszemu organizmu sięgając po produkty powstałe po ich przetworzeniu.

Dobrym urozmaiceniem codziennego jadłospisu są naturalne soki wyciskane na zimno. Technologia ich produkcji ma tutaj kluczowe znaczenie – tłoczenie w odpowiedniej temperaturze pozwala zachować wszystkie cenne właściwości owoców. Najlepiej sięgać po produkty bez konserwantów, pochodzące ze sprawdzonych źródeł.

orzechy nerkowca

Orzechy jako podstawa zdrowej diety

Zdrowa dieta nie może się obejść także bez orzechów. Oczywiście, jeśli nie jesteśmy na nie uczuleni. To istna skarbnica minerałów, białka i witamin. Nie dość, że charakteryzują się niesamowitymi nutami smakowymi, to przy tym bardzo korzystnie wpływają na kondycję naszego organizmu. Są cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Te niezwykle korzystnie wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu.

Ponadto wprowadzenie orzechów do diety, to dostarczenie sobie solidnej dawki witamin z grupy B. Ponadto jakże ważnego dla zdrowia cynku, żelaza, magnezu jak również potasu. Orzechy powinny stanowić ważny składnik w jadłospisie osób, które są na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. To solidna porcja białka i składników odżywczych. Są dobrą alternatywą dla mięsa. Dostarczają energii i aminokwasów. Nie potrzebują towarzystwa innych dodatków, niemniej znakomicie smakują np. w połączeniu z serami czy też jako baza sosu.

Można z powodzeniem wykorzystać z ich pomocą właściwości oleju lnianego https://olini.pl/blog/baza-wiedzy/olej-lniany-wlasciwosci-i-zastosowanie komponując z nim na przykład sałatkę. Oprócz tego, że będzie wyjątkowo smaczna, to przy tym stanie się istną skarbnicą witamin i minerałów dla organizmu.

/artykuł sponsorowany/

Reklama