Królewskie niefiltrowane powrót do smaków dawnej Warszawy

Tej wiosny mazowiecki browar przemysłowy Warka wprowadził do sprzedaży niefiltrowaną wersję najpopularniejszego piwa w Stolicy tj. Królewskiego Jasnego Pełnego. 

Piwo Królewskie Niefiltrowane to powrót do smaków dawnej Warszawy. Etykiety na butelkach oraz promocyjne opakowanie papierowe torebki (w które zapakowane było piwo) nawiązują do klimatu dawnej Warszawy.

krolewskiestare

W składzie piwa znajduje się chmiel oraz słody jęczmienne i pszeniczne. Po nalaniu do szklanki powstaje gęsta i puszysta piana, która dość długo utrzymuje się na powierzchni piwa, co dla mnie jest dużą zaletą. Piwo w smaku jest delikatnie gorzkie i bardzo orzeźwiające. W konsystencji Królewskie Niefiltrowane jest delikatnie mętne, w kolorze jasno bursztynowe. Powstanie tego lagera pod marka Królewskie to ogromna radość dla osób przywiązanych do tradycji Warszawy oraz poszukujących wyjątkowych smaków alkoholi niskoprocentowych.

mama

Piwo idealnie pasuje do potraw kuchni warszawskiej tj. pyzy z Różyca czy kolet pożarski. To również idealna kombinacja ze słodką wuzetką.

Przepis na wuzetkę (wychodzi jak na zdjęciu)

WUZETKA
Składniki na 10 porcji:
Ciasto:
6 jaj
140 g cukru
100 g masła
40 g mąki pszennej
40 g kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
500 ml śmietanki 36% ( idealna jest Łowicka)
2-3 łyżki cukru pudru 
2 łyżki soku z cytryny

Dodatki:
Kilka łyżek powidła
Do nasączenia biszkoptu:
50 ml kawy
10 ml rumu

Masa czekoladowa:
200 g czekolady gorzkiej
40 ml śmietanki 36%

Żółtka ubić z cukrem. Powoli mieszając dodać ubitą pianę z białek. Gdy masa będzie jednolita, powoli mieszając, dodać kakao z mąką i proszkiem do pieczenia. Delikatnie i dokładnie wymieszać. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.

Zimną śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i sok z cytryny. Ubijać, aż wszystkie składniki dobrze się wmieszają.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać gorącą śmietankę i porządnie wymieszać.
Ostudzony biszkopt przekroić na pół i nasączyć kawą z rumem. Na dolną połowę nałożyć bitą śmietanę. Drugą cienko posmarować powidłami i przykryć nią warstwę śmietany. Na wierzchu nałożyć i rozprowadzić masę czekoladową.

20160519_201727

Dziękujemy marce Królewskie z browaru Warka oraz studiu Cookup za możliwość uczestnictwa w Warsztatach Smaki Warszawy prowadzonych przez Jerzego Nogala.
Wszystkim polecamy zakochać się w Warszawie i piwie Królewskim Niefiltrowanym.

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.