
Cholesterol – co to takiego?
Cholesterol należy do steroli, który zawarty jest we wszystkich tkankach zwierzęcych. Nie występuje w produktach pochodzenia roślinnego. Najwięcej cholesterolu (około 60-80%) w organizmie człowieka pochodzi z endogennej produkcji, czyli organizm z udziałem wątroby i jelita cienkiego wytwarza go samodzielnie.
Zła sława cholesterolu wywodzi się ze spopularyzowanej w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku fobii tłuszczowej. Głoszono wówczas, że produkty wysokotłuszczowe, szczególnie te pochodzenia zwierzęcego są główną przyczyną powstawania chorób układu krążenia i ryzyka zgonów. Dziś wiadomo, że dieta obfitująca w węglowodany proste, słodycze, żywność typu fast food prowadzi do powstawania chorób metabolicznych towarzyszących otyłości. Węglowodany spożywane w nadmiarze są przekształcane w glicerydy i magazynowane w tkance tłuszczowej. Warto podkreślić, że dieta ubogotłuszczowa może być przyczyną zaburzeń hormonalnych i neurologicznych.
Podstawą żywienia powinna być zbilansowana dieta, która dostarcza wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Należy unikać produktów wysoko przetworzonych, które przyczyniają się do powstawania nadwagi i otyłości. Dla osób, które nie mają czasu na samodzielne przygotowywanie posiłków pomocna może być oferta cateringu dietetycznego w Gdańsku, Sopocie i innych miastach, w których funkcjonuje dowóz diet pudełkowych.
Cholesterol – jakie pełni funkcje?
Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Eliminacja produktów pochodzenia zwierzęcego np. mięsa niesie ze sobą skutek w postaci np. odcięcia bardzo dobrego źródła pełnowartościowego białka. Dlatego nie należy rezygnować z produktów spożywczych zawierających cholesterol, jednak mieć na uwadze, że produkty wysokotłuszczowe jak smalec, tłuste mięsa np. boczek są bardzo kaloryczne.
Funkcje cholesterolu:
- służy do syntezy błon komórkowych;
- tworzy struktury mózgu;
- bierze udział w wytwarzaniu kwasów żółciowych;
- jest prekursorem hormonów sterydowych (hormony nadnerczy m.in. kortyzol, adrenalina oraz hormony płciowe);
- uczestniczy w produkcji witaminy D w skórze.
Dla pokrycia zapotrzebowania na ten składnik wystarcza ilość, która jest produkowana przez wątrobę. Nie zachodzi konieczność dostarczania cholesterolu wraz z dietą. Racjonalne spożycie cholesterolu wraz z przyjmowanym pokarmem, nie będzie znacząco wpływać na stężenie cholesterolu we krwi. Dlatego nie należy z tego powodu eliminować produktów odzwierzęcych.
Pokarmowe źródła cholesterolu
Cholesterol występuje jedynie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Najwięcej tego składnika zawierają podroby, jaja, tłuszcz pochodzenia zwierzęcego, produkty mleczne, sery, tłuste mięsa i wyroby wędliniarskie.
Cholesterol – zawartość w 100 g produktu
W związku z faktem, że synteza własna cholesterolu w pełni wystarcza na pokrycie zapotrzebowania na ten składnik, nie istnieją normy wystarczającego spożycia. Dodatkowo badania niejednoznacznie wskazują a wpływ spożycia cholesterolu z pożywienia na jego stężenie we krwi i tym samym zagrożenie miażdżycą.
Udokumentowane jest natomiast negatywne oddziaływanie tłuszczów trans na zdrowie człowieka, które wpływają na inicjowanie stanów zapalnych w organizmie, przyczyniają się do produkcji niebezpiecznych wolnych rodników i mogą wpływać na powstawanie chorób nowotworowych.
/artykuł zewnętrzny/
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.