Muzeum Pałacu Króla Jana III zaprasza do swojego stoiska podczas Targów Książki Historycznej (24-27.11.2016 w Arkadach Kubickiego) na spotkania z interesującymi ludźmi oraz autorami najnowszych muzealnych wydawnictw. Podczas dni targowych będzie można zapoznać się z książkami, które wyróżniają się nie tylko ciekawą treścią, ale też piękną formą graficzną i ilustracjami. Oto niektóre z nich:
- Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła drukowane
opr.: Jarosław Dumanowski, Dorota Dias-Lewandowska, Marta Sikorska
Książka zawiera przepisy kulinarne odnalezione na kartach drukowanych staropolskich zielników, dzieł medycznych, kalendarzy, poradników gospodarczych i innych tekstów publikowanych od XVI do XVIII w. - Czerwone sztandary Osmanów. Wojna roku 1683 opisana na nowo
Andrzej Witkowicz
Prezentowana praca przynosi nie tylko nowatorskie rozpoznania dotyczące Porty Otomańskiej opisane w oparciu o bogatą bazę źródłową, lecz także zmienia postrzeganie oblężenia Wiednia. - Historia – tradycja – mit w pamięci kulturowej szlachty Rzeczypospolitej XVI-XVIII wieku,
Joanna Orzeł
Joanna Orzeł zbadała wiele kronik, herbarzy, dzieł historycznych literackich i rękopiśmiennych ksiąg, aby opisać czas, przestrzeń i bohatera mitycznego. Ta książka zmienia nasze wyobrażenia o tym, czym był sarmatyzm. - Przewodnik po drzewie żywota, Tłumaczenie, wprowadzenie oraz redakcja naukowa Ewa Geller
Jest to najstarszy dotychczas znany, świecki tekst o charakterze dietetyczno-medycznym z terytorium Polski, spisany w jidysz.
Na Targach będą też promowane dwa najnowsze Przewodniki dla dzieci:
- Najmłodszy przewodnik po najstarszym muzeum. Przewodnik dla dzieci po pałacu w Wilanowie
- Ogrody wilanowskie. 12 pełnych przygód spacerów
W niedzielę 27.11 o godz. 14.00. odbędzie się spotkanie z autorką przewodnika przyrodniczego, podczas którego dr Julia Dobrzańska będzie rozmawiała z czytelnikami przy stoisku Muzeum Pałacu Króla Jana III.
źródło: materiały prasowe
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.