Kino letnie Polin 2022

kino letnie polin

W każdą środę sierpnia w ramach letniego programu #POLINnaŁące zapraszamy na „smakowite” kino plenerowe. Pokażemy 5 filmów o tematyce kulinarnej, z kuchnią żydowską w tle.

Jedzenie stanie się punktem wyjścia do opowiedzenia głębszych historii, które będą bawić i wzruszać.

Harmonogram 

3 sierpnia (środa), godz. 21.00
„W poszukiwaniu izraelskiej kuchni”, reż. Roger M. Sherman, USA 2016, 96 min.

Film to portret i historia mieszkańców Izraela opowiedziana poprzez jedzenie. Twórcy odwiedzają restauracje, domowe kuchnie, winiarnie, targi, uliczne stragany i szukają smaków wszędzie, gdzie się tylko da. Na zróżnicowany obraz dzisiejszego Izraela wpływa ponad 70 różnych kultur m.in.: żydowska, arabska, muzułmańska, chrześcijańska, które zachowują swoje odrębne tradycje. Widzowie mogą odkryć tę wyjątkową kulinarno-kulturową mieszankę, która rozwinęła się przez ostatnie 30 lat. Dziś Izrael to jedna z najgorętszych scen gastronomicznych na świecie – o zdobycie miejsca w niektórych restauracjach w Tel Avivie i Jerozolimie często równie trudno, jak w Nowym Jorku czy San Francisco.

10 sierpnia (środa), godz. 21.00
„Streit’s: maca i amerykański sen”, reż. Michael Levine, USA 2016, 83 min.

Film w reż. Michaela Levine’a to historia mieszkającej w Nowym Jorku żydowskiej rodziny, która od pięciu pokoleń produkuje macę. Pieczywo jest tu jednak jedynie punktem wyjścia do opowiedzenia znacznie głębszej historii. To opowieść o tradycji, odporności i wytrwałości imigrantów z różnych środowisk, którzy znaleźli dom na Lower East Side, za drzwiami Streit’s. To też historia o współczesności i trudnościach w prowadzeniu etycznego biznesu w świecie nastawionym przede wszystkim na zysk.

17 sierpnia (środa), godz. 21.00
„Przepis na kiszone ogórki”, reż. Michael Manasseri, USA 2016, 97 min.

Joey Miller, król didżejów z Detroit, jest samotnym ojcem i tonie w długach. Zbliża się bat micwa jego córki Julie, a on nie ma sprzętu, żeby zagrać na organizowanej z tej okazji imprezie. W końcu Joey prosi o pomoc wujka Morty’ego (David Paymer Amistad), który zgadza się, ale stawia jeden warunek. Joey musi wykraść od swojej babci Rose (Lynn Cohen – „Monachium”, „Seks w wielkim mieście”) przepis na ogórki kiszone. Jest jeden problem: babcia zamierza zabrać ten przepis do grobu.

24 sierpnia (środa), godz. 21.00
„Abe gotuje”, reż. Fernando Grostein Andrade, Brazylia/USA 2019, 85 min.

Kochający gotować nastolatek o imieniu Abe dzięki wyjątkowej uczcie chce zatrzeć różnice między swoimi rodzinami z Palestyny i Izraela. Dla dziadków muzułmanów – Ibrahim, dla żydowskiego dziadka – Abraham, sam o sobie mówi po prostu Abe. Pasją tego 12-letniego chłopca jest gotowanie. W tajemnicy przed rodzicami odnajduje popularnego w Internecie kucharza Chico, który specjalizuje się w łączeniu smaków z całego świata, i postanawia uczyć się u niego sztuki kulinarnej. Czy chłopcu uda się przygotować wyjątkową ucztę? Tytułowego Abe zagrał Noah Schnapp, znany z roli Willa Byersa w popularnym serialu „Stranger Things”.

31 sierpnia (środa), godz. 21.00
„Breaking Bread”, reż. Beth Elise Hawk, USA/Izrael 2020, 85 min.

Doktor Nof Atamna-Ismaeel – pierwsza muzułmańska Arabka, która wygrała izraelską edycję programu MasterChef, chce doprowadzić do zmiany społecznej poprzez jedzenie. Założyła festiwal arabskiego jedzenia „A-sham”, podczas którego pary arabskich i żydowskich szefów kuchni współpracują przy przygotowaniu tradycyjnych potraw pochodzących z ich regionów, takich jak kishek (syryjska zupa jogurtowa) czy qatayef (deser zwykle podawany podczas Ramadanu). Film, opowiadający o nadziei, współpracy i podróży przez przepyszne smaki, pokazuje, co się dzieje, gdy koncentrujemy się na ludziach – a nie na ich religii, społeczeństwie, w którym żyją, czy polityce, którą popierają.
Film „Breaking Bread” zdobył nagrodę publiczności na festiwalu filmowym Napa Valley, a także Wilbur Award oraz został nagrodzony przez Religion Communicators Council.
Miejsce: POLIN na Łące (zielony skwer przy Muzeum POLIN od strony ul. Lewartowskiego)
Uwaga: W przypadku załamania pogody wydarzenie będzie przeniesione do budynku Muzeum.
Liczba miejsc ograniczona, bezpłatne wejściówki dostępne 7 dni przed każdym pokazem
Wszystkie filmy będą wyświetlane z napisami w języku polskim i ukraińskim
3, 17, 31 sierpnia – seanse dostępne dla osób słabosłyszących (możliwość wypożyczenia pętli indukcyjnej).
 
 
Przegląd filmów odbywa się w ramach letniego programu kulturalnego „POLIN na Łące”
Sprawdź program wydarzeń na lipiec i sierpień: https://bit.ly/polin-na-lace
====
Przegląd filmów towarzyszy wystawie czasowej „Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna”.
====
Projekt finansowany przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię w ramach Funduszu EOG oraz przez budżet krajowy.
Fundusze norweskie i EOG | EEA and Norway Grants | Ambasada Norwegii w Polsce | #Funduszenorweskie i #EOG #EEANorwayGrants | Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego | Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej

Przeczytaj też:

Kino plenerowe w Warszawie – klik
Wydarzenia w Warszawie weekend – klik
Wydarzenia w Warszawie lipiec 2022 – klik

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.