Festiwal Przemiany 2019 – Kino Przemian.
8 filmów dokumentalnych, które eksplorują motyw przewodni festiwalu—”Apetaty i apatia”—zarówno w skali lokalnej, jak i globalnej.
HARMONOGRAM:
? 4.10, piątek
godz. 12.00 – ? W OBRONIE JEDZENIA
(reż. Michael Schwarz | Stany Zjednoczone | 2015 | 78’)
Film dokumentalny zrealizowany na podstawie książki Michaela Pollana „W obronie jedzenia. Manifest wszystkożerców”, która odniosła olbrzymi sukces w Stanach Zjednoczonych, utrzymując się nieprzerwanie od dwóch lat na liście bestsellerów The New York Timesa. Tworząc film, Michael Schwarz i Michael Pollan ruszyli w kulinarną podróż po całym świecie, w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie: co tak naprawdę powinniśmy jeść? Spotkania z przedstawicielami różnych kultur, narodów i tradycji żywieniowych pomogły im odnaleźć w jedzeniu źródło codziennej przyjemności.
TRAILER: https://vimeo.com/208464296
godz. 14.15 – ? WELL FED
(reż. Karsten de Vreugd | Holandia | 2017 | 52’)
Z humorem opowiedziane historia pewnego sporu o GMO. Karsten przeczytał, że modyfikacje genetyczne roślin są szkodliwe dla zdrowia i wykorzystywane przez duże firmy agrochemiczne do monopolizacji łańcucha żywieniowego. Hidde, naukowiec i dziennikarz naukowy, stara się wyjaśnić, że podstawowe założenie Karstena jest nieprawidłowe i GMO może być wykorzystywane w sposób zrównoważony, jako narzędzie walki z głodem i ubóstwem. Obaj panowie wyruszają w podróż dookoła świata, podczas której rozmawiają z naukowcami, ekspertami, rolnikami.
TRAILER: https://vimeo.com/218202172
godz. 15.25 – ? FOOD EVOLUTION
(reż. Scott Hamilton Kennedy | Stany Zjednoczone | 2016 | 92’)
Filmowa próba zbadania kontrowersji wokół GMO pokazuje, jak łatwo dezinformacja, zamieszanie i strach mogą przytłoczyć obiektywną analizę. Z jakich danych, dowodów i źródeł korzystamy poszukując odpowiedzi na pytania o bezpieczeństwo żywności, ochronę planety, szkodliwość modyfikacji genetycznych i pestycydów? Zarówno zwolennicy, jak i przeciwnicy poszczególnych rozwiązań powołują się na naukę i twierdzą, że jest „po ich stronie”.
TRAILER: https://www.youtube.com/watch?v=nwyHKdV4oDA
? 5.10, sobota
godz. 11.00 – ? ZJADANIE ZWIERZĄT
(reż. Christopher Dillon Quinn | Chiny, Indie, Niemcy, Wielka Brytania, Stany Zjednoczone | 2017 | 94’)
Adaptacja książki Safrana Foera pod tym samym tytułem opowiada o początku końca przemysłowej hodowli zwierząt. Reżyser dociera z kamerą do ściśle chronionych zakładów przetwórstwa żywności i demaskuje to, co dzieje się za ich zamkniętymi drzwiami. Jako alternatywę przedstawia powrót do tradycyjnego rolnictwa, jako jedynej możliwej drogi rozwoju ludzkości.
TRAILER: https://www.youtube.com/watch?v=QmJ2k8I46N8
godz. 13.00 – ? ROBAKI
(reż. Andreas Johnsen | Dania | 2016 | 74’)
Czy jedzenie robaków ocali naszą planetę? ONZ rekomenduje jadalne robaki jako narzędzie walki z głodem, a mistrzowie kuchni oraz miłośnicy gwiazdek Michelena cenią ich smak. Do tego grona dołączają ekolodzy i specjaliści od odżywania, chwaląc wartości odżywcze insektów. Reżyser Andreas Johnsen podąża za badaczami i kucharzami z Nordic Food Lab podpatrując, jak hodują, gotują, smakują robaki w Europie, Meksyku, Kenii, Japonii, czy Australii. Spotyka słynne królowe termitów, testuje pustynny miód mrówek, jadowite wielkie szerszenie, obserwuje polowanie na koniki polne.
TRAILER: https://www.youtube.com/watch?v=ql6O6tRvmno
godz.. 14.30 – ? ZJEDZ TO!
(reż. Grant Baldwin | Kanada, Stany Zjednoczone, Wielka Brytania | 2014 | 75’)
Wszyscy kochamy jeść, z zapałem oglądamy kulinarne programy, magazyny i blogi. Jak to możliwe, że mając tak pozytywny stosunek do jedzenia, wyrzucamy dziś do kosza aż 50% żywności, tylko dlatego, że źle i nieatrakcyjnie wygląda? Twórcy filmu zdecydowali się przez 6 miesięcy nie kupować jedzenia, lecz żywić się wyłącznie produktami, które normalnie trafiłyby na śmietnik. Wynik tego eksperymentu okazał się niezwykle szokujący i zmusił ich do zastanowienia się nad naszym stosunkiem do żywności.
TRAILER: https://www.youtube.com/watch?v=pfVzJIeHDUY
? 6.10, niedziela
godz. 11.00 – ? WELL FED
godz. 12.10 – ? UNFOLD
(reż. Katarzyna Gandor | Polska | 2019 | 30’)
Czy GMO jest bezpieczne? Co oznacza „naturalność”? Czy glifosat rujnuje środowisko? W cyklu Unfold Kasia Gandor udziela rzetelnych odpowiedzi na ważne pytania.
TRAILER: https://www.youtube.com/watch?v=jngCVlpWqAQ
godz. 13.00 – ? WIĘCEJ NIŻ MIÓD
(reż. Markus Imhoof | Austria, Niemcy, Szwajcaria | 2012 | 95’)
Pszczoły to nie tylko istotne ogniwo naszego ekosystemu, ale także ważny element produkcji żywności . Zamieszkują Ziemię równie długo jak człowiek, a gdy wyginą – jak twierdził Einstein – ludziom pozostaną nie więcej niż cztery lata życia. Reżyser Markus Imhoof, który w życiu prywatnym jest wnukiem szwajcarskiego pszczelarza, opowiada o poważnym kryzysie, jaki dotyka obecnie populację pszczół. W ciągu ostatniej dekady wyginęły ich miliony. Czy to oznacza, że czeka nas totalny kryzys?
TRAILER: https://www.youtube.com/watch?v=KeTqXoPdN50
Program filmowy Apetyt i apatia | Festiwal Przemiany 2019
Filmy będą pokazywane na pozimie 1 Centrum Nauki Kopernik
Wstęp bezpłatny
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.