Warszawski Festiwal Kulinarny. Rośliny, owady i miód

Festiwal Kulinarny. Rośliny, owady i miód.

Pierwsza edycja Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego „ Rośliny, Owady i Miód” to wyjątkowe wydarzenie dla głodnych wiedzy o dobrym jedzeniu.

W dniach 8-10 września w magicznym otoczeniu Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Warszawskiego będzie można nie tylko dobrze zjeść i wypić, ale także spotkać znanych szefów kuchni, autorów książek kulinarnych, a przede wszystkim wziąć udział w licznych warsztatach, pokazach kulinarnych, wykładach i dyskusjach.

Wieczorem 8 września Festiwal zainauguruje uroczysta kolacja pod gołym niebem, przygotowana przez najlepszych szefów kuchni: Joannę Jakubiuk, Andrzeja Andrzejczaka, Wita Szychowskiego, Tomasza Maćkowiaka, Marcina Kocha i Martina Gimenez Castro.
Zaproszenia do zdobycia na www.warszawskifestiwalkulinarny.pl, ich ilość jest ograniczona.

Podczas Festiwalu 9 i 10 września poznacie najlepszych polskich producentów żywności, artystów i rzemieślników. Organizatorzy: Grzegorz Łapanowski z Food Lab Studio i Fundacją Szkoła na Widelcu, Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego i Targi WZORY zaproszą na otwartą konferencję, na której będziemy rozmawiać o edukacji kulinarnej, rolnictwie ekologicznym, bioróżnorodności i dostępie do dobrego jedzenia. „Ten festiwal to wielkie święto miłośników kulinariów. Chcemy wspólnie rozmawiać o przyszłości jedzenia. Gdzieś ta dyskusja musi się zacząć. Weź w niej udział. Bądź z nami!” zaprasza Grzegorz Łapanowski

Na odwiedzających czekają liczne pokazy i warsztaty kulinarne, ogrodnicze oraz z zakresu food designu. W festiwalowym pawilonie kulinarnym spotkamy się m.in. z Kasią Błażejewską Stuhr, Karoliną i Maćkiem Szaciłło czy Mateuszem Szuchnikiem. Nauczymy się robić kokedamy, kosmetyki jadalne, z Roślinnymi Poradami poznamy tajniki domowego ogrodnictwa, ze specjalistami z Ogrodu Botanicznego spróbujemy dzikich roślin jadalnych i dowiemy się, jak tworzyć swoje kompostowniki.

Chętni będą mogli wziąć udział w degustacji win z Magazynem Wino lub dowiedzieć się od Browaru Trzech Kumpli, jak powstaje piwo rzemieślnicze.

Podczas sobotniego panelu FOOD DESIGN OD KUCHNI spotkamy się z wybitnymi specjalistkami w dziedzinie Food Design, które opowiedzą o rożnych obliczach projektowania jedzenia, poszukają odpowiedzi na pytanie, jaka będzie żywność przyszłości. W sobotę Brand Design przeprowadzi bezpłatne konsultacje dla przedsiębiorców z zakresu budowania marki w oparciu o opakowanie.

Nie zabraknie także atrakcji dla najmłodszych! W strefie dziecięcej czekać będą warsztaty kulinarne z Fundacją Szkoła na Widelcu, ceramiczne z Szumilasem oraz kolorowanki, gry i animacje.

Teren Ogrodu zapełnią stoiska z pysznym jedzeniem oraz lokalnymi specjałami od rolników i niewielkich producentów. Kupicie też piękne akcesoria kuchenne, ceramikę, rośliny i oczywiście miód z najlepszych pasiek! Wszyscy spragnieni będą mogli pić bezpłatnie do woli wodę Grohe Blue na stanowisku Grohe.

Na zakończenie Festiwalu Federacja Polskich Banków Żywności zaprosi wszystkich do wspólnej zabawy i gotowania w rytm muzyki „EFFECT Zupa Disco” w Pawilonie Kulinarnym. Będzie to wyjątkowy warsztat na którym nauczycie się, jak nie marnować jedzenia. Projekt finansowany jest przez Erasmus Plus.

Wydarzenie towarzyszące:

9-10 września w Kinie Muranów odbędą się trzy pokazy filmów kulinarnych z serii Films For Food. W sobotę zobaczymy „Korzeń” oraz „Singhampton Project”, a w niedzielę „W obronie jedzenia”

Program Festiwalu oraz informacje dotyczące biletów na pokazy filmowe na stronie wydarzenia:

www.warszawskifestiwalkulinarny.pl

8-10 września 2017
Godziny otwarcia 10:00-19:00

Ogród Botaniczny UW al. Ujazdowskie 4
Cena biletu:
dorośli bilet jednodniowy – 10 zł, weekendowy –16 zł; dzieci do 6 lat wstęp bezpłatny.
W cenie biletu zawarta jest większość atrakcji wydarzenia oraz zwiedzanie Ogrodu Botanicznego UW wraz ze szklarniami.

źródło: materiały prasowe

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.