Źródełka z warszawską kranówką [LISTA]

UDOSTĘPNIJ

Źródełka z warszawską kranówką.

Warszawiacy mogą już ugasić pragnienie wodą z miejskich źródełek. Pierwsze kraniki zostały uruchomione przy ul. Nowy Świat, na pl. Dąbrowskiego i pl. Teatralnym. W ramach pilotażu pojawi się ich łącznie 30. Lokalizacje wybrali mieszkańcy w projektach budżetu obywatelskiego.

Obsługa urządzeń jest prosta. Mogą z nich korzystać dzieci i dorośli. Źródełka mają przy podstawie specjalne miski dla zwierząt. Dodatkowo projekt był konsultowany z Pełnomocnikiem Prezydenta m.st. Warszawy ds. dostępności, by kraniki były wygodne dla osób z niepełnosprawnościami.

Źródełka z warszawską kranówką pojawią się w następujących lokalizacjach:

  • plac Na Rozdrożu/ Al. Ujazdowskie,
  • plac Zbawiciela,
  • plac Konstytucji,
  • plac Trzech Krzyży,
  • ul. Nowy świat/ ul. Smolna,
  • ul. Bracka,
  • plac Grzybowski,
  • Ogród Saski,
  • plac Bankowy/ ul. Senatorska,
  • plac Teatralny,
  • ul. Krakowskie Przedmieście,
  • ul. Czerniakowska/ ul. Gagarina,
  • plac Unii Lubelskiej,
  • ul. Waryńskiego,
  • ul. Nowowiejska/ plac Politechniki,
  • ul. Emilii Plater na wysokości Złotych Tarasów,
  • ul. Emilii Plater/ ul. Pańska,
  • plac Dąbrowskiego,
  • park Wielkopolski/ ul. Wawelska,
  • ul. Marszałkowska/Al. Jerozolimskie,
  • ul. Marszałkowska/ ul. Królewska,
  • ul. Chłodna,
  • al. Solidarności przy Urzędzie Dzielnicy Wola,
  • plac Mirowski/ Al. Jana Pawła II,
  • al. Solidarności/ Muranów,
  • ul. Anielewicza/ al. Jana Pawła II,
  • ul. Edelmana/ Muzeum Polin,
  • ul. Muranowska/ ul. Andersa,
  • przy Multimedialnym Parku Fontann,

Jakość warszawskiej kranówki

Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w m.st. Warszawie S.A. każdego dnia uzdatniania ponad 350 mln litrów wody, która jest ujmowana z dwóch niezależnych w pełni odnawialnych źródeł: spod dna Wisły oraz bezpośrednio z Jeziora Zegrzyńskiego. Woda, zanim trafi do mieszkańców, przechodzi wieloetapowy proces uzdatniania, który – w przypadku wody ujmowanej spod dna Wisły – trwa nawet 50 godzin (wliczając w to także infiltrację). Dzięki przeprowadzonym w ostatnich latach inwestycjom, unowocześnione są wszystkie stacje uzdatniania wody, wyposażone m.in. w ozonowanie pośrednie i filtry węglowe czy flotację ciśnieniową. Efektem jest zauważalna poprawa smaku i zapachu warszawskiej kranówki. Szczegóły dostępne tutaj

UM Warszawa

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.