Wuzetka, zygmuntówka oraz inżynierka. Gdzie zjeść warszawskie desery?

Wuzetka, zygmuntówka oraz inżynierka.

Gdzie zjeść desery Warszawy? Prezentujemy cukiernie z tradycjami, gdzie zjecie smaczne desery związane z Warszawą.

Wuzetka

Wuzetka powstała w powojennej Warszawie. Jedno ze źródeł podaje, że ciasto nazwano na cześć Trasy W-Z.  Deser bazuje na kakaowym biszkopcie i bitej śmietanie. W praktyce w wielu cukierniach bitą śmietanę zastępuje się rozmaitymi kremami.

Cena od 4 zł

Gdzie kupić:

Cukiernia „Olczak i syn”
Cukiernia kontynuuje tradycje zakładu, który rozpoczął działalność jeszcze w czasie okupacji w roku 1942.
ul. Solec 50

Cukiernia Nova Witold Teledziński
Cukiernia z tradycjami od 1924 roku.
ul. Krakowskie Przedmieście 41


Zygmuntówka

Zygmuntówka powstała w 2009 roku na konkurs ogłoszony przez Ratusz i Cech Rzemiosł Spożywczych. Spód ciastka to migdałowa babeczka wypełniona musem czekoladowym, konfiturą żurawinową i bitą śmietaną, przykryta bezą w kształcie korony.

Cena: 7 zł 

Gdzie kupić:

Cukiernia „Olczak i syn”
ul. Solec 50

Cukiernia Nova Witold Teledziński
Adres: ul. Krakowskie Przedmieście 41


Inżynierka

ciastko PW
fot. BPI

Inżynierka to  ciastko wyłonione w wyniku konkursu ogłoszonego Politechnikę Warszawską w 2016 roku. Autorami deseru jest cukiernia Sweet Moments, natomiast nazwę wybrali internauci. Ciastko powstało na bazie kruchego, maślanego spodu z dodatkiem sera, kasztana jadalnego oraz nuta pigwy.
Ciastko dostępne jest tylko na specjalne zamówienie lub podczas wydarzeń Politechniki Warszawskiej.

Cena: około 10 zł

Gdzie kupić:

Sweet Moments
ul. Puławska 118

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.