Wuzetka, zygmuntówka oraz inżynierka.
Gdzie zjeść desery Warszawy? Prezentujemy cukiernie z tradycjami, gdzie zjecie smaczne desery związane z Warszawą.
Wuzetka
Wuzetka powstała w powojennej Warszawie. Jedno ze źródeł podaje, że ciasto nazwano na cześć Trasy W-Z. Deser bazuje na kakaowym biszkopcie i bitej śmietanie. W praktyce w wielu cukierniach bitą śmietanę zastępuje się rozmaitymi kremami.
Cena od 4 zł
Gdzie kupić:
Cukiernia „Olczak i syn”
Cukiernia kontynuuje tradycje zakładu, który rozpoczął działalność jeszcze w czasie okupacji w roku 1942.
ul. Solec 50
Cukiernia Nova Witold Teledziński
Cukiernia z tradycjami od 1924 roku.
ul. Krakowskie Przedmieście 41
Zygmuntówka
Zygmuntówka powstała w 2009 roku na konkurs ogłoszony przez Ratusz i Cech Rzemiosł Spożywczych. Spód ciastka to migdałowa babeczka wypełniona musem czekoladowym, konfiturą żurawinową i bitą śmietaną, przykryta bezą w kształcie korony.
Cena: 7 zł
Gdzie kupić:
Cukiernia „Olczak i syn”
ul. Solec 50
Cukiernia Nova Witold Teledziński
Adres: ul. Krakowskie Przedmieście 41
Inżynierka
Inżynierka to ciastko wyłonione w wyniku konkursu ogłoszonego Politechnikę Warszawską w 2016 roku. Autorami deseru jest cukiernia Sweet Moments, natomiast nazwę wybrali internauci. Ciastko powstało na bazie kruchego, maślanego spodu z dodatkiem sera, kasztana jadalnego oraz nuta pigwy.
Ciastko dostępne jest tylko na specjalne zamówienie lub podczas wydarzeń Politechniki Warszawskiej.
Cena: około 10 zł
Gdzie kupić:
Sweet Moments
ul. Puławska 118
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.