Aromat z bliskiego wschodu
Zatar w języku arabskim oznacza po prostu tymianek, ale stanowi również mieszankę przypraw mającą swoje korzenie w krajach Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, związaną silnie z kulturą arabską. Popularna jest głównie w Maroku, Egipcie, Iranie, Turcji, Libanie, Armenii i Izraelu. Zioła zatar są podstawą mieszanki przypraw o tej samej nazwie. Wyróżnić wśród nich można oregano, tymianek, cząber i majeranek. W skład klasycznej mieszanki wchodzi także dodatkowo zmielony sumak, który jest owocem krzewu śródziemnomorskiego o lekko kwaśnym smaku, bardzo popularny w kuchni arabskiej. Ponadto w zatarze znaleźć można również prażone ziarna sezamu dodające wykwintnej goryczki. Oryginalny zatar znajdziemy w sklepie SzczyptaOrientu.pl
Do wszystkiego
Zatar jest przyprawą uniwersalną. W połączeniu z oliwą z oliwek tworzy wyśmienitą pastę, którą smarować można kanapki, chlebek arabski albo chleb pita. Nadaje się również do przyprawiania warzyw. Jednak najlepsze zastosowanie znajduje jako przyprawa do mięs. Ze względu na skład, który nadaje wyrazisty aromat oraz smak, w którym można odnaleźć owocową świeżość, gorycz, a także zielone zioła, doskonale komponuje się z pieczeniami, nadając im głęboki, wyraźny smak. W krajach arabskich mieszanka często stosowana jest do długo pieczonej w ziemnych piecach wołowiny, później szarpanej i podawanej z ryżem oraz świeżymi warzywami skropionymi sokiem z limonki. Jako dodatek do mięs sprawdzi się również w formie jogurtowego dipu.
Wakacje trwają zawsze za krótko. Jesteśmy stale spragnieni odkrywania świata. Warto stworzyć swoją własną maszynę do podróży przez świat. Ożywienie codziennych potraw odrobina egzotyki przenosi smakoszy w niezwykłą podróż do krainy dżinów i latających dywanów, oferując niezapomniane wrażenia kulinarne. Dzięki temu kuchnia może stać się oknem na zupełnie inny świat zmysłowych doznań pieszczących podniebienie i uwodzących aromatem.
Więcej ciekawostek znajdziemy również w tym serwisie: https://biznespolski.com/
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.