Wyposażenie gastronomii – jaki wybrać sprzęt gastronomiczny?

Wyposażenie gastronomii - jaki wybrać sprzęt gastronomiczny?

Otwieranie własnego lokalu gastronomicznego, podobnie jak i jego modernizacja, może wiązać się ze sporą dawką stresu. Aby nie przepłacać i nie wyrzucać pieniędzy na darmo, lepiej zawczasu przygotować listę niezbędnych przedmiotów. Wyposażenie gastronomii obejmuje pewne stałe akcesoria, bez których funkcjonowanie lokalu byłoby niemal niemożliwe. Jakie to urządzenia? Przekonaj się! 

Niezastąpione sprzęty w każdym lokalu gastronomicznym 

Właściwie wyposażona kuchnia stanowi serce restauracji, knajpy lub pubu. Sprzęt gastronomiczny umożliwia serwowanie wyśmienitych posiłków. Zanim jednak przejdziesz do zakupu, zawczasu przygotuj ofertę z menu dla swoich klientów. Pozwoli to na zdobycie sprzętu, który naprawdę przyda się w Twoim lokalu. Jeśli wybierzesz tzw. “fast food” – mikrofalówki, frytkownice i grille kompaktowe będą niezbędne. W przypadku gdy postawisz na inne typy dań, kuchenki wielopalnikowe i piece konwekcyjne nadadzą się do profesjonalnej, ekskluzywnej restauracji. Jednak ten zakup będzie wiązał się ze znacznie większymi wydatkami bazowymi. Wyposażenie gastronomii Gastroprofit pozwala stworzyć wymarzony lokal, serwujący przeróżne posiłki. 

Bez czego lokal gastronomiczny nie może funkcjonować?

 Bez względu na to, co planujesz podawać w swoim lokalu, pewne sprzęty są uniwersalne i są to: 

  • lodówki i zamrażarki, 
  • zlewozmywaki, 
  • okapy kuchenne, 
  • sztućce, talerze, garnki, pojemniki do przechowywania gotowej żywności i składników, solniczki, 
  • system klimatyczno-wentylacyjny, 
  • kruszarki do lodu 

Sklep gastronomiczny Gastroprofit oferuje nie tylko liczne przedmioty, ale i fachowe doradztwo w ich wyborze. Jeśli poszukujesz czegoś, co uświetni Twoją ofertę jadłospisu – sięgnij po wsparcie prawdziwych profesjonalistów. 

O czym jeszcze warto pamiętać, urządzając lokal gastronomiczny? 

Lokal gastronomiczny to nie tylko smaczne jedzenie, ale i klimatyczne miejsce i dobra obsługa. Istotne będzie także urozmaicone menu – podawanie wyjątkowych deserów lub dodatków do posiłków wzbudzi pozytywne skojarzenia wśród klientów. Przykładowo maszyna do lodów może wzbogacić ofertę ciast, gorących czekolad i kaw. Nie musisz prowadzić lodziarni, by sprzedawać te pyszne smakołyki! 

Pamiętaj także o prawidłowym wyposażeniu pomieszczeń socjalnych i zaplecza. Umożliwienie pracownikom odpoczynku w komfortowych warunkach wpłynie na ich podejście do pracy i zadowolenie z niej. Dystrybutor wody i ekspres do kawy mogą znacząco podnieść morale. 

Zwróć uwagę na wystrój sali konsumpcyjnej 

Nim ludzie zaczną jeść, najpierw będą uważnie przyglądać się wystrojowi sali. Dlatego zadbaj o to, aby prezentowała się właściwie. Klimat miejsca pomoże przyciągnąć stałych i nowych klientów. Niekiedy niepozorne dodatki, takie jak niepowtarzalne serwetki, gratisowe dodatki (ciasteczka z wróżbą, dostęp do wód smakowych i dolewek) pomogą wybić się przed szereg innych lokali gastronomicznych. Przekonaj się sam i stwórz wymarzony lokal. 

/artykuł sponsorowany/

Reklama