Wspólne pieczenie chałek
W piątek, 20 marca 2020 zapraszamy do wspólnego przyrządzenia domowych chałek. Liczymy na to, że chałkowe składniki macie w swoich spiżarkach, więc spotykamy się online (linki poniżej) z własnymi składnikami, o 14:00 przygotowujemy ciasto do wyrośnięcia, o 16:00 zaplatamy i wrzucamy do piekarnika!
Chałkową przewodniczką będzie Maria Kos!
Udział darmowy.
Zapisy: maria@jccwarszawa.pl
Składniki na ciasto:
– pół opakowania świeżych drożdży (50 g) (drożdże w proszku też będą ok)
– 2 jajka
– 4 łyżki cukru
– 1 łyżka miodu
– 2 łyżeczki soli
– 60 ml oliwy z oliwek
– ok. 0,8 kg mąki
– szklanka wody
Składniki na glazurę i dekorację:
– jedno roztrzepane jajo
Utensylia i sprzęty potrzebne:
– mała łyżeczka,
– duża łyżka
– miska duża
– ściereczka
– piekarnik
– papier do pieczenia/folia aluminiowa
– pędzelek lub czysta gąbeczka jak do naczyń
Część pierwsza, godzina 14:00, wyrabianie ciasta: https://zoom.us/j/892916260
Część druga, godzina 16:00, zaplatanie: https://zoom.us/j/350077844
Who doesn’t like fresh challah bread for Shabbat? Let’s make it together! We hope that all challah ingredients can be found in your pantry, so everyone will get their set of ingredients and we will meet online (links below) to make dough at 2:00 p.m. and to braid and send challot into ovens at 4:00 p.m.!
Free participation.
Sign up: maria@jccwarszawa.pl
Ingredients for dough:
– half a packet of fresh yeast (50g) (instant yeast will be ok too)
– 2 eggs
– 4 table spoons of sugar
– 1 table spoon of honey
– 2 tea spoons of salt
– 60ml of olive oil
– about 0,8kg of flour
– a glass of water
Ingredients for glaze:
– one egg beaten
Utensils needed:
– tea spoon
– table spoon
– big bowl
– table cloth
– oven
– baking paper / aluminium foil
– a cooking brush or a clean sponge
First part, 2:00 p.m., dough making: https://zoom.us/j/892916260
Second part, 4:00 p.m., braiding: https://zoom.us/j/350077844
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.