Włoski weekend w Hali Gwardii

Włoski weekend w Hali Gwardii.

Z okazji Światowego Dnia Pizzy, który przypada 9 lutego, Hala Gwardii zaprasza na weekend pełen smaków, licznych atrakcji kulinarnych i muzyki ze słonecznej Italii.

Już w piątek 9.02. o godz. 17.00 rozpoczynamy kulinarną podróż do świata włoskiej pizzy. Tego dnia na środku Hali pojawi się specjalna przestrzeń kuchenna z piecem, gdzie na żywo będzie komponowana i wypiekana pizza.

Sobota i niedziela (10-11.02.) to z kolei spotkania z rodowitymi Włochami i ich popisowymi daniami. Na uczestników weekendu włoskiego w Hali Gwardii będą czekały degustacje, pokazy, warsztaty kulinarne i winiarskie oraz atrakcje dla dzieci, opracowane przez polsko-włoskie przedszkole.
W trakcie zajęć dzieci będą poznawać tajniki kuchni włoskiej oraz razem z animatorem będą tworzyć karnawałowe maski czy makaron z nitek.

Będziemy też hucznie świętować zakończenie karnawału. W piątek Halę Gwardii wypełnią dźwięki inspirowane Italo Disco, a w sobotę muzyka grana na żywo.

Zapraszamy!:)

PROGRAM

9 LUTEGO (PIĄTEK)

Godz. 17.00-21.00degustacje, pokazy robienia pizzy classic i rzymskiej prowadzone przez najlepszych pizzaioli z Pizza Lunga i ich przyjaciół.

Godz. 21.00Italo Disco

10 LUTEGO (SOBOTA)

Godz. 11.00-17.00degustacje, pokazy robienia pizzy classic i rzymskiej prowadzone przez najlepszych pizzaioli z Pizza Lunga i ich przyjaciół. Dodatkowo prowadzone będą warsztaty dla dzieci
z dekorowania mini pizzy – dzieci dekorują placki pod okiem animatora z Accademii Dei Piccoli
i później zjadają swoje kulinarne dzieła sztuki J

Godz. 12.00-16.00animacje dla dzieci z Accademia Dei Piccoli. W programie baloniki dla dzieci, rzucanie w nos Pinokia zrobionego z pudełek oraz kącik zabaw, w którym dzieci będą mogły tworzyć własne makaronowe kompozycje, karnawałowe maski czy makaron z nitek.

Zajęcia poprowadzą animatorzy Accademia Dei Piccoli.

Accademia Dei Piccoli to dwujęzyczne polsko-włoskie przedszkole, w którym dzieci poprzez zabawę i zajęcia w języku polskim, włoskim i angielskim poznają otaczającą je rzeczywistość. Dzieci uczą się języka mieszkańców słonecznej Italii od rodowitych Włochów, co gwarantuje praktyczną i naturalną

jego znajomość. Przedszkole oferuje także zajęcia w języku angielskim. Przedszkole przyjmuje dzieci w wieku od 2 do 6 lat.

Godz. 17.00-19.00warsztat kulinarny z robienia prawdziwej włoskiej pasty prowadzony przez Cristinę Catese.

Cristina Catese – rodowita Rzymianka, dla której kuchnia jest drugim domem. Gotowała
z wieloma znanymi kucharzami i dla nich. Obecnie pracuje w Akademii Kulinarnej Whirlpool, gdzie prowadzi warsztaty i pokazy kuchni włoskiej oraz szkoli ze znajomości regionalnych produktów włoskich.

Udział w warsztatach kosztuje 50 zł i odbywa się na podstawie zapisów mailem (zgloszenie@cbrevents.pl, w tytule maila proszę wpisać datę i nazwę warsztatów).

Godz. 14.00 i godz. 17.00warsztaty winiarskie z Miro Pianca, założycielem Le Barbatelle – firmy zajmującej się promocją włoskich win na terenie Polski. Miro Pianca pochodzi z Conegliano, czyli stolicy Prosecco i win musujących – Spumanti. W 1875 roku jego prapradziadek – Antonio Carpené założył pierwszą we Włoszech Szkołę Enologii (winoznawstwa), działającą po dziś dzień.
To w niej właśnie rozwinęła się metoda wytwarzania wina musującego Prosecco – powszechnie znana jako Charmat. Antonio Carpené założył również pierwszą winnicę produkującą musujące Prosecco.

Udział w warsztatach jest bezpłatny i odbywa się na podstawie zapisów mailem.

 (zgloszenie@cbrevents.pl, w tytule maila proszę wpisać datę i nazwę warsztatów)

Godz. 20.00 – koncert zespołu Mist oraz drugi koncert niespodzianka po części koncertowej zagra dla was DJ Yoonior koncert zespołu Mist oraz drugi koncert niespodzianka po części koncertowej zagra dla was DJ Yooniorkoncert zespołu Mist oraz drugi koncert „niespodzianka”; po części koncertowej zagra DJ Yoonior.

Bar MARTINI – doskonałe koktajle, promocje i zniżki

11 LUTEGO (NIEDZIELA)

Godz. 11.00-17.00degustacje, pokazy robienia pizzy classic i rzymskiej prowadzone przez najlepszych pizzaioli z Pizza Lunga i ich przyjaciół. Dodatkowo, prowadzone będą warsztaty dla dzieci
z dekorowania mini pizzy – dzieci dekorują placki pod okiem animatora z Accademii Dei Piccoli i później zjadają swoje kulinarne dzieła sztuki J

Godz. 12.00-16.00animacje dla dzieci z Accademia Dei Piccolli. W programie baloniki dla dzieci, rzucanie w nos Pinokia zrobionego z pudełek oraz kącik zabaw, w którym dzieci będą mogły tworzyć własne makaronowe kompozycje, karnawałowe maski czy makaron z nitek.

Zajęcia poprowadzą animatorzy Accademia Dei Piccolli.

Godz. 13.00-15.00warsztat kulinarny „food paring” z wykorzystaniem produktów
z targu. Zajęcia poprowadzi Cristina Catese.

Udział w warsztatach kosztuje 50 zł i odbywa się na podstawie zapisów mailem (zgloszenie@cbrevents.pl, w tytule maila proszę wpisać datę i nazwę warsztatów).


Godz. 14.00 i godz. 17.00
warsztaty winiarskie z Miro Pianca, założycielem Le Barbatelle.

Udział w warsztatach jest bezpłatny i odbywa się na podstawie zapisów e-mailem

(zgloszenie@cbrevents.pl, w tytule maila proszę wpisać datę i nazwę warsztatów).

Godz. 15.00 Włochy pełne smaków! panel dyskusyjny z udziałem Marco Ghia, szefa kuchni Akademii Kulinarnej Whirlpool, Emiliano Castagna, współwłaściciela Akademii Kulinarnej Whirlpool
i Katarzyny Szcześniak, właścicielki delikatesów włoskich La Dispensa.

Bar MARTINI – doskonałe koktajle, promocje i zniżki

Niedzielę umili Luigi Pagano, artysta z Neapolu, który od 20 lat śpiewem i grą na gitarze przybliża Polakom włoskie, mniej lub bardziej znane przeboje.

Reklama

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.