Włoska kawa – jaką kawę piją włosi?

domowe kawiarki
UDOSTĘPNIJ
Włochy od zawsze kojarzą się turystom z przepyszną kuchnią i aromatycznym zapachem kawy. Chociaż największym producentem pobudzającego naparu jest Brazylia, to włoska kawa znana jest na całym świecie jako odmiana, którą koniecznie należy spróbować. Palarnie kawy z państw Europy Południowo-Środkowej importują ziarna z innych zakątków mapy. To właśnie we Włoszech rytuałowi picia un caffe towarzyszy niezwykła otoczka i konkretne zasady. Sprawdź, jaką kawę piją Włosi.

Kawa po włosku, czyli jaka?

Espresso Italiano to przede wszystkim odmiana kawy kojarzona z Włochami. Włoska kawa ziarnista musi być przede wszystkim mocna i parzona w odpowiedni sposób: 7 g zmielonej kawy, 25 sekund ekstrakcji i 25 ml naparu. Tak opracowana przez Narodowy Instytut Espresso receptura – podbija serca milionów ludzi.

Obróbkę importowanej kawy włosi rozpoczynają w licznych palarniach. W zależności od regionu kraju występują różne preferencje stopnia wypalenia. Cechą charakterystyczną włoskiej kawy jest mocne lub bardzo mocne wypalenie, które zmienia posmak ziaren. Najlepsze espresso wydobywa się z ekspresów do kawy (urządzenie opatentował Angelo Moriondo właśnie we Włoszech). Alternatywą stały się domowe kawiarki.

Pora dnia, a konkretna kawa

Warto pamiętać, że to, co ważne, zawsze rządzi się własnymi zasadami. Tak jest w przypadku włoskiej kawy. O każdej porze dnia smakuje inaczej.

O poranku włoskie podniebienia preferują mleczną kawę. Cappuccino i cafe latte w połączeniu ze słodkim przysmakiem to połączenie idealne. Po godzinie 11:00 w wielu miejscach – ku zdziwieniu turystów – nie ma możliwości zamówienia kawy z mlekiem.

Po południu rozpoczyna się prawdziwa fiesta małej czarnej, czyli espresso, a po włosku “un caffé”. Przed espresso warto opłukać kubki smakowe wodą, a później zrobić łyk kawy. Wtedy smakuje najlepiej. Kawa po włosku w minimalistycznym, czarnym wydaniu cieszy Włochów najczęściej po posiłkach. Delektowanie się aromatycznym naparem trwa do późnych godzin wieczornych. Różne modyfikacje espresso sprawiają, że odpowiedni kawowy wariant można dostosować do nastroju i potrzeby pobudzenia. To kawa rozbudza wieczorne życie w Italii!

 

Włoskie kawy – rodzaje, które warto znać

Zastanawiasz się, jakie odmiany kawy występują we Włoszech? Poznaj najbardziej popularne i wybierz kawę idealną dla siebie:

  • Espresso – najpopularniejsza odmiana, czyli mała czarna kawa podawana w ogrzanej filiżance.
  • Doppio– znane również w Polsce jako podwójne
  • Caffe Lungo – odmienna wersja espresso – przedłużona, czyli większa i słabsza.
  • Macchiato – espresso z minimalną ilością mlecznej piany.
  • Cappuccino – espresso z dodatkiem spienionego mleka. We Włoszech występuje w różnych wersjach.
  • Caffe latte – kawa podobna do cappuccino jednak z większą ilością mleka i dodatkiem piany.
  • Corretto – mała czarna z koniakiem, sambuki albo grappy.
  • Ristretto – skoncentrowany napar. Parzony jak espresso, jednak z użyciem o połowę mniejszej ilości wody.

Rytuał picia kawy we Włoszech, czyli jak to robić poprawnie?

Włoskie rodziny nie wyobrażają sobie poranka bez kawy. W domu prawdziwego Włocha nie zabraknie kawiarki. Bardzo często jest ich więcej niż jedna. Samodzielne przyrządzenie napoju dla poprawienia własnego samopoczucia i dostarczenia dawki energii, sprawia ogromną radość. Kawa dla gości? To już wyraz troski. Rytuał picia oznacza chwilę relaksu, której Włosi oddają się kilkukrotnie w ciągu dnia.

Podczas przerw w pracy włoskie bary i palarnie kawy przeżywają oblężenie. Barista i jego magiczne umiejętności, doceniane są w tym kraju bardziej niż gdziekolwiek indziej. Kawę często pije się szybko, tuż obok baru. Przy stoliku najczęściej siadają turyści, którzy za swój komfort spożywania włoskiej kawy, płacą większe pieniądze.

Dla Włocha towarzystwo liczy się równie mocno, a może i mocniej, niż smak. Jaka jest włoska kawa? Pobudzająca i silna. Stanowi również lekarstwo na samotność. To w miejscach serwowania małej, aromatycznej czarnej jest czas na krótkie pogawędki i walkę o uwagę baristy.

/materiał zewnętrzny/

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.