Właściwości zielonej kawy

zielona kawa
Wiosna, wiosna idzie! Sezon „jestem na diecie” można oficjalnie rozpoczynać. Czas wobec tego na wzmożone poszukiwania magicznych substancji, które do lata uczynią z nas kipiące energią i seksapilem boginie. Właściwie to już nie trzeba szukać. Zielona kawa na odchudzanie idealnie się sprawdzi. Przy okazji nas odmłodzi, obniży ciśnienie krwi, poprawi humor i doda energii (jak to kawa). A jakby tego było mało, to dodatkowo zapewni ochronę przed udarem, cukrzycą, chorobą Alzheimera i chorobą Parkinsona, a nawet nowotworami. Właściwości prozdrowotne kawy zielonej wydają się niesamowite. Pytanie – czy zielona kawa to remedium na wszelkie bolączki współczesnego człowieka?

Zaliczana do tzw. super food stanowi temat wielu dyskusji i artykułów prasowych. Zielona kawa zyskała swą popularność już kilka lat temu. W większości przypadków omawiana jest w kontekście swych rzekomych właściwości wspierających redukcję zbędnych kilogramów. Czy prawdą jest, że z zieloną kawą szybciej pozbędziemy się uporczywego tłuszczyku? A może zielona kawa na odchudzanie to tylko świetny chwyt marketingowy przygotowany przez producentów?

Wyjątkowa green coffee

Zielona (często nazywana również surową) kawa nie jest żadną specjalną, dodatkową odmianą kawy. To ziarna Arabiki lub Robusty, które nie są wypalane. Pozyskane ziarna oczyszczane są jedynie z łuski nasiennej. W ten sposób otrzymuje się ziarno o charakterystycznej, zielonkawej barwie. Warto przy tym podkreślić, że niepalone ziarna kawy są bardziej sprężyste i twardsze niż ich palone warianty. W praktyce oznacza to, że ich mielenie może być kłopotliwe i zwykły młynek nie zawsze daje sobie z nimi radę. Rozwiązaniem może być mocny blender lub zakup gotowej, zmielonej już kawy.

Zielona kawa zawiera ponad 900 substancji aktywnych biologicznie, a w tym niezwykle cenne polifenole. Wiele z nich redukowanych jest w trakcie palenia, a tym samym właściwości prozdrowotne kawy zielonej są większe niż jej tradycyjnej wersji. Znajdziemy w niej m.in.: olejki eteryczne, witaminy z grupy B oraz witaminę C, minerały (wapń, potas, żelazo, sód, cynk, miedź i fosfor), a także jeden z najcenniejszych polifenoli – kwas chlorogenowy.

Zielona kawa – właściwości

 Zielona kawa właściwości prozdrowotne zawdzięcza przede wszystkim kwasowi chlorogenowemu. To właśnie ten związek sprawia, że regularne spożycie zielonej kawy może być cennym sprzymierzeńcem profilaktyki chorób takich jak: cukrzyca, insulinooporność, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, choroba Alzheimera czy choroba Parkinsona. Badania wykazały, że podawanie ekstraktu z zielonej kawy skutecznie pomogło obniżyć poziom cukru we krwi u pacjentów już chorujących, a w wielu przypadkach obniżył się poziom tzw. złego cholesterolu. Okazuje się również, że kwas chlorogenowy wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, a nawet przeciwnowotworowe.

Kwas chlorogenowy jest nie tylko polifenolem, ale i silnym antyoksydantem. Skutecznie niszczy on wolne rodniki, które odpowiadają za przyspieszony proces starzenia się organizmu, a także spadek odporności. Ciekawostką jest również to, że kwas chlorogenowy wykazuje właściwości podobne do tych jakie mają benzodiazepiny (leki o działaniu uspokajającym, nasennym i przeciwlękowym). Stymulując receptory GABA-ergiczne poprawia nastrój i pomaga złagodzić lęki.

Omawiając właściwości zielonej kawy nie można zapominać o tym, że jest ona takim samym źródłem energii jak tradycyjna kawa. Tak, zawiera ona kofeinę w porównywalnej ilości, co jej palona wersja.

Warto też zwrócić uwagę na to, że zielona kawa jest znacznie łagodniejsza dla żołądka niż jej tradycyjna wersja. Oznacza to, że z jej dobrodziejstwa mogą korzystać osoby, które nie mogą pić kawy palonej.

Zielona kawa a odchudzanie

 Właściwości odchudzające przypisywane zielonej kawie stały się już pewnego rodzaju mitem. Na rynku dostępnych jest wiele suplementów diety wzbogaconych o wyciąg z zielonej kawy. Czy to działa? Na forach internetowych nie brakuje osób, które wyrażają swoje zachwyty nad cudownym, wyszczuplającym działaniem zielonej kawy. I nie brakuje też tych, którzy poczuli się oszukani. Dlaczego niektóre osoby chudną, a inne nie?

Zielona kawa na odchudzanie polecana jest tym osobom, które decydują się równocześnie zmienić złe nawyki żywieniowe i pozostają aktywnymi fizycznie. W rzeczywistości zielona kawa nie jest cudownym specyfikiem, który magicznie pozbawi nas nadmiaru kilogramów. Owszem, przeprowadzone badania pozwoliły wykazać, że osoby borykające się z otyłością straciły średnio o 4 kilogramy więcej niż grupa kontrolna, gdy podawano im ekstrakt z zielonej kawy (400 mg) pięć razy dziennie w okresie od 8 do 12 tygodni. Co jednak istotniejsze, suplementację ekstraktu łączono z wysiłkiem fizycznym. Co ciekawe, podczas jednych z badań wykazano, że zielona kawa przynosi lepsze efekty w przypadku osób z BMI na poziomie powyżej 24,9 kg/m2.

Dlaczego zielona kawa wspiera odchudzanie? Wynika to z obecności kwasu chlorogenowego, który ogranicza wchłanianie glukozy z pożywienia o ok. 7%. W ten sposób organizm zaczyna czerpać energię z zapasów tłuszczu, spalając go. Niektórzy badacze dopatruje się również właściwości odchudzających w połączeniu kwasu chlorogenowego z kofeiną.

Kwas chlorogenowy pomaga również zmniejszyć napady tzw. „wilczego głodu”, co ułatwia utrzymanie diety. Istotnym jest również to, że kawa zielona podnosi poziom energii i poprawia parametry w trakcie treningów. Pomaga również usuwać z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii, a przy tym działa moczopędnie (co pozwala pozbyć się nadmiaru wody z organizmu, która powoduje efekt puchnięcia). Te wszystkie właściwości sprawiają, że zielona kawa na odchudzanie nie musi być tylko mitem.

Zielona kawa na odchudzanie – jak stosować?

Rozsądnie i z umiarem. Nie wykazano szkodliwego działania zielonej kawy, jednak sugeruje się, aby nie stosować suplementacji ekstraktem z kawy zielonej dłużej niż przez 12 tygodni. Zaleca się również wypijanie maksymalnie 2 filiżanek kawy dziennie.

Jeżeli chcemy, aby zielona kawa przyniosła pozytywne efekty w trakcie walki o szczuplejszą sylwetkę, należy zadbać również o odpowiednią dietę i aktywność fizyczną. Bez tego nawet najlepsze specyfiki nie będą działać.

Napar z zielonej kawy najlepiej wypijać na czczo. Aby go przygotować należy:

  • użyć 2-3 łyżeczek mielonej kawy,
  • zalać ziarenka szklanką wody o temperaturze ok. 85-90ºC,
  • parzyć pod przykryciem przez ok. 5-7 minut,
  • przygotowany napar można wzbogacić o ulubione przyprawy, łyżeczkę miodu, sok z cytryny lub pomarańczy.

Uwaga! Napar z zielonej kawy w niczym nie przypomina smaku i aromatu tradycyjnej kawy. Jest on dość specyficzny i przypomina bardziej zieloną herbatę, a nawet… wodę po płukaniu grochu.

Zielona kawa – czy jest bezpieczna dla zdrowia?

Dotychczasowe badania nie wykazały szkodliwego wpływu zielonej kawy na zdrowie człowieka. Prawdą jest jednak to, że nie przeprowadzono szczegółowych badań nad stosowaniem zielonej kawy w połączeniu z niektórymi lekami. Nie zaleca się również picia kawy zielonej kobietom w ciąży, matkom karmiącym piersiom oraz dzieciom poniżej 16. roku życia. Konieczne jest zachowanie ostrożności w przypadku cukrzyków, ponieważ kwas chlorogenowy powoduje spadek cukru we krwi, co może prowadzić do hipoglikemii.

Czy warto wobec tego sięgać po zieloną kawę? Owszem, ale tylko wówczas, gdy mamy nasiona ze sprawdzonego źródła. W przeciwnym razie picie naparu może przynieść negatywne skutki. Prawdziwym problemem są nieuczciwi producenci, którzy chcą zarobić na… odpadach. Niestety, ziarna słabej jakości, często zepsute i uszkodzone trafiają do paczek ze zmielonymi ziarnami.

Aby mieć pewność, że wybrany produkt jest tym dobrej jakości należy zwrócić uwagę na opis umieszczony na opakowaniu. Produkty dobrej jakości będą posiadały nie tylko nazwę gatunku (zwykle jest to Robusta, ponieważ zawiera ona ok. 7-8 g kwasu chlorogenowego na 100 g kawy, podczas gdy Arabika zawiera go jedynie 4-6 g/100 g), ale i miejsce uprawy oraz datę zbioru.

Jeżeli nie jesteśmy fanami specyficznego smaku zielonej kawy lub obawiamy się nieuczciwych praktyk sprzedawców, możemy ją zastąpić wieloma innymi produktami, które również są bogatym źródłem kwasu chlorogenowego. Zalicza się do nich m.in. pokrzywę, liście ostrokrzewu paragwajskiego (yerba mate), pomidory, kalafiora, kalarepę, jabłka, gruszki, truskawki, morele, porzeczki oraz wiele innych pysznych warzyw i owoców. Lepiej też sięgnąć po dobrej jakości kawę paloną ze sprawdzonych plantacji (dostępną np. w sklepie www.gorillacoffee.pl), która dostarczy nam energii, a przy tym będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia.

/materiał zewnętrzny/

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.