Wielka Uczta Warszawska 2020

Wielka Uczta Warszawska 2020

Wielka Uczta Warszawska powraca! Kolejna edycja już w ten weekend! Wielka Uczta to nowy sposób na odkrywanie smaków, poszukiwanie kulinarnych uniesień i zaspokajanie apetytów! Wielosmakowa uczta połączona z kulinarnym festiwalem przy wspólnej biesiadnej ławie odbędzie się już w ten weekend!

Popularna formuła spędzania czasu przy jedzeniu i kulturalnego biesiadowania, wykraczającego poza samo spożywanie i kupowanie, doskonale znana z europejskich stolic i śródziemnomorskich miasteczek zawitała do kraju nad Wisłą.

Centrum Praskie Koneser (Plac Konesera 2, Praga-Północ) ponownie zaprasza wszystkich mieszkańców stolicy (i nie tylko) na Wielką Ucztę Warszawską.
Trzecia edycja wydarzenia będzie zimową biesiadą, która „rozgrzeje żołądki i zmysły”. Po raz kolejny zasiądziemy przy najdłuższym stole w mieście i spróbujemy dań z całego świata. Ucztujący w teorii i praktyce poznają kuchnię międzynarodową m.in. kuchnię japońską, tajską, wietnamską, hiszpańską, arabską, specjały tradycji staropolskiej. – opowiada Marta Głogowska, organizator.
Podczas Wielkiej Uczty spotkamy wystawców specjalizujących się w przyrządzaniu mięsa jak i Ci zajmujących się kuchnią wegetariańską i wegańską. Zadowoleni powinni być również miłośnicy słodyczy i kawy. Nie samym jedzeniem człowiek żyje, Wielka Uczta to również procenty.
Organizatorzy imprezy zapowiadają też wiele dodatkowych atrakcji.
Na dzieci czekają warsztaty DIY z przyozdabiania „chlebaków” i fartuchów kuchennych naprasowankami, upcyclingowe warsztaty z bohaterami książek, kreatywne zajęcia architektoniczne oraz planszówki dla całej rodziny.

W programie gotowanie na żywo z najpyszniejszych kuchni świata:

SOBOTA

12:00 – 13:00 Dania kuchni wegańskiej z zastosowaniem miazgi orzechowej. // Paweł Ochman, autor bloga Weganon // Orzechownia
13:30 – 14:30 Pasta fresca czyli jak zrobić prawdziwie włoską pastę od zera // Dawid Budzich // Philipiak Milano
15:00 – 16:00 Szybkie danie rodzinne Agata Gwiazdowska
16:15 – 16:45 Szerokie zastosowanie matchy w baristyce – tradycyjnie i nowocześnie, wytrawnie i na słodko // Krzysztof Tyrała (Relax Cafe Bar) // Moya Matcha
17:00 – 18:00 Mity miejskiego pszczelarstwa. // Kamil Baj // Pszczelarium

NIEDZIELA

12:00 – 13:00 #KawaKuloodporna – czym jest, jaki ma wpływ na nasz organizm, jak ją przygotować, kiedy należy ją spożywać i czy można po niej prowadzić samochód? // Przemysław Filip // Palce Lizać
13:30 – 14:30 Anatomia mięsa czyli co z czego i dlaczego? // Dawid Budzich // Philipiak Milano
15:00 – 16:00 Zero waste w kuchni // Jagna Niedzielska
16;30 -18:00 Kombucha bez tajemnic. Wprowadzenie do świata organizmów żywych w butelce. W roli głównej zupa cebulowa, w pozostałych pierogi wegańskie na bazie kombuchy // Marcin Agopsowicz, Martyna Bunda // Wastna – żywa kombucha


Wielka Uczta Warszawska
Ponad 70 gastronomów, targ spożywczy

Kiedy: 1-2 lutego 2020, 12:00 – 20:00
Gdzie: Centrum Praskie Koneser
WEJŚCIE BEZPŁATNE
FB-klik

Reklama

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.