Wegetariański smalec
2 szklanki ugotowanej białej fasoli (ja obieram fasolę ze skóry, ale nie jest to konieczne)
2 cebule
7 śliwek kalifornijskich
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka sosu sojowego
olej do smażenia
sól i pieprz
woda
- Posiekaną w kostkę cebulę usmażyć (na kolor bursztynowy) na oleju z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą, pieprzem i majerankiem.
- Fasolę zmiksować blenderem z dodatkiem 50 ml wody i sosu sojowego.
- Z usmażonej cebuli wyjąć liście laurowe i ziele angielskie.
- Do fasoli dodać drobno pokrojone śliwki kalifornijskie oraz usmażoną cebulę. Wszystko wymieszać szpatułką.
Pasta smakuje wyśmienicie na chlebie z kwaszonymi ogórkami lub pomidorami.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.