TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia WĘDRÓWKA

Serdecznie zapraszamy na piątą edycję TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia, tym razem pod hasłem: WĘDRÓWKA.

W tym roku podążymy śladami migracji i przeprowadzek, prześledzimy szlaki, którymi wędrują ludzie, a wraz z nimi jedzenie i przepisy kulinarne. Sprawdzimy, które potrawy zniknęły, a które wracają, bogatsze o to, co się z nim stało podczas podróży po świecie. W festiwalu wezmą udział eksperci od kuchni żydowskiej, zarówno teoretycy jak i praktycy, z Polski i zagranicy.

Porozmawiamy o jedzeniu, jako środku wyrazu tego, kim jesteśmy, co jest dla nas ważne i co przypominają nam potrawy, które zapamiętujemy.

Na 5 festiwalowych dni przygotowaliśmy oprowadzania po wystawie „Od kuchni” w różnych językach, a także z degustacją potraw kuchni żydowskiej. Wyruszymy też na spacery kulinarne po Warszawie, zarówno tej dawnej żydowskiej, jak i współczesnej, w której nadal mieszają się ze sobą różne języki, smaki i zapachy.

PROGRAM

12 października (środa)

13 października (czwartek)

14 października (piątek)

15 października (sobota)

16 października (niedziela)

Przez cały czas trwania festiwalu, 12-16 października 2022:

Wydarzenia towarzyszące:

Podczas festiwalu zjemy wspólne śniadanie na targu, posłuchamy opowieści o bazarach telawiwskich, będzie wspólnie gotować podczas warsztatów kulinarnych i wybierzemy się w podróż po smakach kuchni staropolskiej i bliskowschodniej. Natomiast w piątkowy wieczór zasiądziemy przy stole podczas szabatowej kolacji.

Sprawdzimy też, jak wędrował śledź i skąd w Warszawie pojawił się kefir – a to dzięki wydarzeniom towarzyszącym festiwalowi! Dla tych, którzy nie będą mogli być z nami w Warszawie przygotowaliśmy też program online.

W czasie festiwalu polecamy również wizytę w muzealnej restauracji „Warsze”, która przygotowała specjalne degustacyjne menu.
Poznajcie program festiwalu i smakujcie z nami!

12-16 października 2022


ON THE MOVE is the key word of the fifth edition of TISH* Jewish Food Festival.

We will follow in the footsteps of migrations and relocations, we will trace the routes taken by people who carried with them the memory of traditional food and the recipes.

We will discover which dishes have disappeared and which are being revived, enriched with whatever happened to them during their wanderings across the globe.
This year’s programme consists of both on-site and online events, with our audiences in Poland and all around the world in mind.

The Festival will be attended by experts on Jewish cuisine, specialising in both theory and practice, from Poland and from abroad. We will talk about food as a way of expressing who we are, what is important to us and what the dishes we remember remind us of. This year’s TISH Festival will also provide an opportunity to reflect on what is local and what has recently entered our cuisine.
Reklama