Jak co roku, podczas TISZ Festiwalu żydowskie jedzenie wraca na ulice Warszawy! Wyobraźcie sobie, że wchodzicie do baru mlecznego, a tam zamiast dobrze znanych naleśników z serem serwowane są blincesy, zamiast placków ziemniaczanych – latkesy, a gołąbki zastąpione zostały holiszkami.
Teraz nie musicie jechać aż na nowojorski Brooklyn i do Jerozolimy, żeby spróbować żydowskich potraw! Wystarczy, że odwiedzicie wybrane warszawskie bary mleczne, które na czas TISZ Festiwalu zmieniły nazwy niektórych potraw na ich odpowiedniki w języku jidysz. Sprawdźcie, a przekonacie się, jak wiele podobieństw jest między tym, co jadła Ester Shapiro w serialu „Unortodox”, a tym, co pamiętacie z domowych obiadów u babci.
Lista barów, które włączyły się do TISZ Festiwalu:
Kuchnia za ścianą
- Kasprowicza 119 (Bielany)
- Grójecka 79 (Ochota)
- Tyszkiewicza 11a (Wola)
- Konstruktorska 7 (Mokotów)
- pl. Hallera 6 (Praga Płn)
- Kierbedzia 8 (Mokotów)
- Terespolska 4 (Praga Płd)
- Popularna 71 (Włochy)
- Bukowińska 12 (Mokotów)
- Madalińskiego 49/51 (Mokotów)
- Al. KEN 61 (Ursynów)
- Malczewskiego 52 (Mokotów)
- Kasprzaka 24 (Wola)
- Postępu 10 (Mokotów)
- Puławska 361 (Ursynów)
Mleczarnie Jerozolimskie
- Jerozolimskie 32
- Bagatela 15
- Nowowiejska 6
- E. Plater 47
- Sienna 63
- Świętokrzyska 20
- Jerozolimskie 148 (Atrium Reduta)
- Ostrobramska 75C (Atrium Promenada)
- Bar Gdański
- Bar Prasowy
- Miły Bar Mleczny
- Wegetariański Bar Mleczny
Inne:
- Garkuchnia Wilanów
5. edycja TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia WĘDRÓWKA.
W tym roku podążymy śladami migracji i przeprowadzek, prześledzimy szlaki, którymi wędrują ludzie, a wraz z nimi jedzenie i przepisy kulinarne. Sprawdzimy, które potrawy zniknęły, a które wracają, bogatsze o to, co się z nim stało podczas podróży po świecie. W festiwalu wezmą udział eksperci od kuchni żydowskiej, zarówno teoretycy jak i praktycy, z Polski i zagranicy.
Porozmawiamy o jedzeniu, jako środku wyrazu tego, kim jesteśmy, co jest dla nas ważne i co przypominają nam potrawy, które zapamiętujemy.
Na 5 festiwalowych dni przygotowaliśmy oprowadzania po wystawie „Od kuchni” w różnych językach, a także z degustacją potraw kuchni żydowskiej. Wyruszymy też na spacery kulinarne po Warszawie, zarówno tej dawnej żydowskiej, jak i współczesnej, w której nadal mieszają się ze sobą różne języki, smaki i zapachy.
PROGRAM
12 października (środa)
- godz. 10.00-11.30
Śniadanie na targu
Miejsce: Targ Kręglickich - godz. 11.00-13.30
Czym jest wędrówka smaków? O kuchni fusion. Warsztaty kulinarne dla seniorów
Miejsce: Pracownia Kulinarna „U Fani”, Muzeum POLIN - godz. 16.30-17.30
Klaudia Sigalina i dietetyczny napój z Kaukazu. Spotkanie
Miejsce: Muzeum Warszawy - godz. 19.30-20.30
Czytelnia POLIN online: Kornelia Binicewicz i Italo Rondinella „Pazar // Shuk”
Facebook Muzeum POLIN - godz. 20.00-20.15
Oprowadzanie online po wystawie „Od kuchni” w języku hebrajskim
YouTube Muzeum POLIN - godz. 20.30
Wszystko na temat miodu – żydowskie, polskie i ukraińskie tradycje
Zoom
13 października (czwartek)
- godz. 18.00-21.00
O widzeniu – targowiska warszawskie. Warsztaty fotografii ulicznej, BRAK MIEJSC
Miejsce: sala edukacyjna, Muzeum POLIN - godz. 18.00-21.00
Lokalne podróże. Warsztaty kulinarne z Pawłem Ochmanem (Weganon)
Miejsce: Pracownia Kulinarna „U Fani”, Muzeum POLIN - godz. 19.30-20.30
Kiełbasy z karpi i ollaputreda. Kuchnia polskich Żydów a dziedzictwo kuchni staropolskiej
YouTube Muzeum POLIN - godz. 20.00-20.15
Oprowadzanie online po wystawie „Od kuchni” w języku włoskim
YouTube Muzeum POLIN
14 października (piątek)
- godz. 19.00-22.00
Święto Szałasów – szabatowa kolacja
Miejsce: hol główny, Muzeum POLIN - godz. 20.00-20.15
Oprowadzanie online po wystawie „Od kuchni” w języku angielskim
YouTube Muzeum POLIN
15 października (sobota)
- godz. 11.00-15.00
Na targu z Batszewą Singer. Spacer po Hali Mirowskiej połączony z warsztatami kulinarnymi
Zbiórka: Hala Mirowska (od strony al. Jana Pawła II) - godz. 12.00-13.30
Co z czym zjeść? Spacer z przewodnikiem po wystawie czasowej „Od kuchni”
Miejsce: wystawa czasowa, Muzeum POLIN - godz. 12.00-12.45
Życie w wiecznej wędrówce: Mongołowie. Spotkanie
Miejsce: Muzeum Azji i Pacyfiku - godz. 15.00-16.30
Oprowadzanie z ekspertem – prof. Jarosławem Dumanowskim i Magdaleną Maślak
Miejsce: wystawa czasowa, Muzeum POLIN - godz. 19.00-21.00
O jedzeniu – targowiska Tel Awiwu i Stambułu. Performatywne spotkanie kulinarne
Miejsce: Pracownia Kulinarna „U Fani”, Muzeum POLIN - godz. 22.00
Nocne wędrówki. Ladies on Records & Zura DJ Set
Miejsce: Bar Studio
16 października (niedziela)
- godz. 10.00-18.00
Migracje smaków – warsztaty rodzinne
Miejsce: Pracownia Kulinarna „U Fani”, Muzeum POLIN - godz. 11.00-13.00
Przepiśnik od kuchni – warsztaty
Miejsce: bazar Różyckiego, budka nr 9 - godz. 11.00-12:30
Smaki i tradycje kuchni żydowskiej - godz. 11.00-12.30
Śledząc szlaki śledzia – warsztaty kulinarne
Miejsce: Państwowe Muzeum Etnograficzne - godz. 12.00-16.00
Wędrówki smaków – warsztaty kulinarne
Miejsce: Centrum Kultury Jidysz - godz. 13.30-17.00
Chodź na bajgla! Spacer miejski z degustacją
Miejsce: JCC Warszawa - godz. 14.00-15.00
Wokół stołu – historia i tradycje kuchni żydowskiej
Miejsce: wystawa czasowa, Muzeum POLIN - godz. 14.30-16.30
Tu kupisz i zjesz wszystko. Spacer miejski
Zbiórka: Muzeum POLIN - godz. 17.00
Mini-Chef – Jewish dessert workshop for kids
Facebook Friends of POLIN Museum - godz. 18.00-19.00
„Mleko i głód” – spotkanie wokół książki
Miejsce: Centrum Kultury Jidysz - godz. 20.00
Jewish Food Tour of Poland: Lublin Onion Pletzls
YouTube Muzeum POLIN
Przez cały czas trwania festiwalu, 12-16 października 2022:
Wydarzenia towarzyszące:
Podczas festiwalu zjemy wspólne śniadanie na targu, posłuchamy opowieści o bazarach telawiwskich, będzie wspólnie gotować podczas warsztatów kulinarnych i wybierzemy się w podróż po smakach kuchni staropolskiej i bliskowschodniej. Natomiast w piątkowy wieczór zasiądziemy przy stole podczas szabatowej kolacji.
Sprawdzimy też, jak wędrował śledź i skąd w Warszawie pojawił się kefir – a to dzięki wydarzeniom towarzyszącym festiwalowi! Dla tych, którzy nie będą mogli być z nami w Warszawie przygotowaliśmy też program online.
12-16 października 2022
ON THE MOVE is the key word of the fifth edition of TISH* Jewish Food Festival.
We will discover which dishes have disappeared and which are being revived, enriched with whatever happened to them during their wanderings across the globe.
The Festival will be attended by experts on Jewish cuisine, specialising in both theory and practice, from Poland and from abroad. We will talk about food as a way of expressing who we are, what is important to us and what the dishes we remember remind us of. This year’s TISH Festival will also provide an opportunity to reflect on what is local and what has recently entered our cuisine.