Sushi – dlaczego warto go spróbować?

sushi z dostawą w Warszawie

Sushi to tradycyjna potrawa kuchni japońskiej. Dzięki jej prostocie, stała się ona niezwykle popularna na całym świecie. Koncepcja tego dania bazuje przede wszystkim na ryżu, z czego nie wszyscy do końca zdają sobie sprawę. Będąc zaznajomionym w temacie tej potrawy, można zaobserwować, że pomimo mało skomplikowanej zasady jej przygotowywania, wciąż nie każdej restauracji udaje się to zrobić dobrze.

Poniżej postaramy się przedstawić wszystkie korzyści wynikające z jedzenia sushi oraz odniesiemy się do plotki, jakoby potrawa ta przy zamawianiu z dostawą smakowała dużo gorzej. Zapraszamy!

Czym sushi wyróżnia się na tle innych dań?

Sushi to bez wątpienia potrawa różniąca się od innych. Dla osoby, która nigdy nie kosztowała tego przysmaku, może wydawać się to stratą pieniędzy. Małe kuleczki ryżu z dodatkami ryby i warzyw – czy jest to warte swojej ceny? Odpowiadamy, że tak. Wbrew pozorom, dorosły człowiek jest w stanie najeść się nawet kilkoma kawałkami. Warto jednak zaznaczyć, że przeważnie takie tacki nie są małe, a ilość kawałków zazwyczaj jest spora.

Istotną kwestią jest także, dlaczego zamawiając tackę sushi otrzymujemy pokrojone urywki tego dania. Przecież Nori, w które zazwyczaj zawijane są odmiany Maki, mają spore wielkości i służą do tworzenia większych rolad. Otóż, pierwszym powodem jest wygoda jedzenia. Raczej nikt nie chciałby spożywać sushi w formie rolady. Zdecydowanie wygodniej jest brać pałeczkami bądź palcami pojedyncze kawałki i spożywać je w całości. Druga sprawa to różnorodność odmian. Zazwyczaj klienci nie zamawiają tylko i wyłącznie jednego rodzaju tej potrawy.

sushi czy warto

Sushi na miejscu a z dostawą – czy jest jakaś różnica?

Chcąc skosztować tej japońskiej potrawy, nie trzeba przemierzać tysięcy kilometrów, a wystarczy wybrać się do większego miasta w Polsce. W miastach takich jak Kraków, Warszawa czy Rzeszów znajdują się już Sushi Bary, w których uda się nam poczuć smak Japonii. Wybór pomiędzy zamawianiem do domu, a pójściem do restauracji, decyduje wyłącznie o samym klimacie, w którym będziemy danie spożywać. Zamawiając sushi z dostawą w Warszawie mamy pewność, że smak tej potrawy będzie taki sam w domu, jak i w restauracji. Nie ma się więc o co obawiać, gdyż sushi przeważnie jest serwowane jako danie zimne. Oczywiście, na życzenie klienta może ono zostać podgrzane, jednak jest to znacznie mniej popularna forma spożywania.

Jak jeść sushi?

Wspomnieliśmy wcześniej, że danie to je się pałeczkami lub rękoma. Dostając od kogoś pouczenie przy jedzeniu palcami, możemy śmiało odpowiedzieć, że jest to zgodne z japońską tradycją. Ważne jest jeszcze używanie dodatków. Istnieją przeważnie trzy ich odmiany, a dokładniej sos sojowy, wasabi i imbir. To pierwsze służy do moczenia w nim części danego kawałka. Nie warto jednak moczyć całości, gdyż zaburzy to smak potrawy. Wasabi ma za zadanie zagwarantować ostrość, a imbir służy do oczyszczania kubków smakowych między jednym, a drugim rodzajem. Oczywiście, wiele restauracji może zagwarantować nam dziesiątki innych sosów, jednak wcześniej wspomniane trzy dodatki stanowią zupełną podstawę w kontekście spożywania tego posiłku.

/artykuł sponsorowany/

Reklama