Rozpoczął się sezon na MiniKiwi

Rozpoczął się sezon na MiniKiwi. Jeden z najbardziej odżywczych owoców jest z powodzeniem uprawiany w Polsce. To mniejszy kuzyn kiwi. Zawiera 20 różnych związków prozdrowotnych: witaminę C, witaminy z grupy B, luteinę, błonnik, potas oraz enzym actinidin, który wspomaga trawienie. MiniKiwi pomaga budować odporność jesienią.

Inauguracja sezonu odbyła się na najstarszej w Polsce plantacji w Bodzewie koło Grójca. Zgromadziła promotorów zdrowia, naukowców SGGW, pionierów uprawy oraz plantatorów owoców jagodowych, którzy współpracują w ramach kampanii „Czas na polskie superowoce!”.

„Pierwszy sukces MiniKiwi to modelowy debiut +od nauki do praktyki+. Stowarzyszenie Plantatorów MiniKiwi konsoliduje podaż i promuje codzienną konsumpcję owoców jagodowych” – powiedział dr Ryszard Zarudzki, podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

„Kolejny polski superowoc. Bogate źródło witamin, minerałów i antyoksydantów. Od maja, już w tym momencie do października, możemy codziennie konsumować świeże, sezonowe, polskie. Gorąco polecam. 80% chorób fundujemy sobie sami, a to warzywa i owoce powinny być podstawą naszej diety. Trzymam kciuki za polskie MiniKiwi. Na zdrowie!” – zachęcał prof. Jarosław Pinkas, Główny Inspektor Sanitarny, konsultant krajowy w dziedzinie zdrowia publicznego.

Jeść dojrzałe, schłodzone, bez obierania

„Owoc dojrzały musi być miękki. Owoce są wielkości dużego winogrona i inaczej niż kiwi, mają jadalną skórkę. Mogą być jedzone w całości, bez obierania. Dojrzały można przechowywać w lodówce 2 tygodnie. Najlepsze są jako przekąska i w sałatkach. Doskonale nadają się do dżemów, ciast, deserów, soków oraz smoothie” – mówił prof. Piotr Latocha, prezes Stowarzyszenia Plantatorów MiniKiwi.

MiniKiwi jest produktem całkowicie naturalnym, powstałym bez ingerencji człowieka. Jego ojczyzną jest Azja. Co jest rzadkością, kwiaty męskie i żeńskie są na oddzielnych roślinach. W Polsce MiniKiwi jest uprawiane w różnych rejonach, dominujące to Wielkopolska i rejon Grójecko-Warecki. Uprawiane są odmiany: Weiki, Geneva, Bingo. Ta ostatnia jest polską odmianą wyhodowaną w SGGW.

Kompendium wiedzy o uprawie i walorach MiniKiwi znajduje się na stronie aktinidia.pl.

Zdjęcia owoców i inauguracji sezonu pod linkiem.

Kampania „Czas na polskie superowoce!” jest realizowana przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw. Jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

 
Źródło informacji: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.