Warszawska restauracja Tel Aviv, jako pierwsza w Polsce, otrzymała znak jakości V-Label

Warszawska restauracja Tel Aviv, jako pierwsza w Polsce, otrzymała znak jakości V-Label.

Dobra wiadomość dla wielbicieli kuchni roślinnej – ruszyła certyfikacja oznaczeniem V-Label w punktach gastronomicznych.

V-Label to gwarancja, że dania serwowane  w danym lokalu zostały sprawdzone pod kątem obecności substancji pochodzenia zwierzęcego nie tylko w składzie produktów, lecz także w zastosowanych dodatkach, substancjach pomocniczych i składnikach wykorzystywanych na wszystkich etapach przygotowywania dań. Warszawska restauracja Tel Aviv, jako pierwsza w Polsce, otrzymała ten europejski znak jakości.

V-Label dla Tel Aviv 

Aby otrzymać certyfikat, restauracja Tel Aviv musiała przejść audyt polegający w pierwszym etapie na rozmowach z szefem kuchni i managerami lokali, a w drugim na przebadaniu składników używanych w kuchni restauracji pod kątem zawartości substancji pochodzenia zwierzęcego. W przypadku Tel Avivu inspektorzy V-Label mieli do przebadania kilkadziesiąt składników!

We wtorek 16 maja 2017 roku podczas śniadania prasowego odbyła się uroczystość wręczenia restauracji Tel Aviv certyfikatu V-Label w kategorii VEGAN.

Cieszymy się, że pierwszy w Polsce V-Label dla placówki gastronomicznej trafia do restauracji Tel Aviv. Jest to wyjątkowe uznanie dla Malki Kafki, właścicielki lokalu i jednocześnie prekursorki kuchni roślinnej oraz zdrowego trybu życia w Polsce. – mówi Przemysław Chojnicki, koordynator ds. przyznawania praw licencyjnych do posługiwania się znakiem V-Label na terenie Polski.

Przyznanie restauracji Tel Aviv Food & Wine oraz naszego konceptowi Tel Aviv Urban Food oznaczenia V-Label, europejskiego znaku jakości, to ukoronowanie 7 lat pracy mojego zespołu na rzecz promocji kuchni roślinnej i zdrowego odżywiania w Polsce. – mówi Malka Kafka, właścicielka Tel Aviv Food & Wine i konceptu Tel Aviv Urban Food.

Restauracja Tel Aviv Food & Wine znajduje się na ul. Poznańskiej 11.

Wegetarianie i weganie w Polsce

Według badań CBOS wegetarianie w Polsce w 2000 roku stanowili ok. 1% społeczeństwa.
13 lat później, według Badań Instytutu Opinii Publicznej Homo Homini przeprowadzonych na zlecenie Light Box, liczba ta zwiększyła się ponad trzykrotnie! Według tych badań 3,2% Polaków – jest to więc około 1,23 mln ludzi – przyznawało się do niejedzenia mięsa, a 3,7%, czyli ok. 1,42 mln ludzi, deklarowało się jako fleksitarianie, czyli osoby które dążą do stosowania diety wegetariańskiej, choć jak przyznają, zdarza im się co jakiś czas jeść mięso.

V-Label – założenia

V-Label to rozpoznawalny i uznany na świecie symbol certyfikujący produkty i usługi przeznaczone dla wegetarian i wegan. Po raz pierwszy został zastosowany ponad 20 lat temu w Szwajcarii. Certyfikacji podlegają produkty spożywcze, kosmetyki, usługi oraz punkty gastronomiczne. Certyfikat V-Label posiada dwa rodzaje etykiet: osobną dla wegetarian
(V-Label VEGETARIAN), obejmującą produkty mogące zawierać mleko i jego pochodne, miód oraz jaja (z wyłączaniem jaj z chodu klatkowego) i osobną dla wegan (V-Label VEGAN) dla produktów niezawierających żadnych składników zwierzęcych, w tym również mleka.

Obecnie oznaczenie V-Label wykorzystywane jest na ok. 10 tys. produktach w 39 krajach, m.in. w: Belgii, Niemczech, Austrii, Szwajcarii, Francji, Holandii i we Włoszech. V-Label przyznaje Europejska Unia Wegetariańska (EVU).

Od września 2016 roku o certyfikację tym międzynarodowym znakiem towarowym ubiegają się polscy przedsiębiorcy z branży spożywczej, a od kwietnia br. – producenci kosmetyków
i produktów higienicznych. W maju 2017 ruszyła certyfikacja usług oraz punktów gastronomicznych.

Moc certyfikatu V-Label

Znak V-Label to gwarancja, że dany produkt lub dania serwowane w punkcie gastronomicznym zostaną sprawdzone pod kątem obecności substancji pochodzenia zwierzęcego nie tylko w składzie produktu czy dań, lecz także w zastosowanych dodatkach, substancjach pomocniczych i składnikach wykorzystywanych na wszystkich etapach produkcji. Kryteria dotyczące braku obecności substancji zwierzęcych w przypadku tego symbolu dotyczą więc przede wszystkim ogniw w łańcuchu produkcji danego wyrobu – od dostawców surowców do dystrybutorów finalnych produktów. Ponadto w trakcie trwania licencji producent lub właściciel lokalu gastronomicznego jest zobowiązany do poinformowania jednostki certyfikującej o każdej zmianie receptury lub procesu technologicznego. Producenci i właściciele placówek gastronomicznych muszą również zagwarantować, że zmiana ta nie będzie miała wpływu na czystość produktu i dań pod względem występowania substancji pochodzenia zwierzęcego. Dodatkowo certyfikat
V-Label potwierdza, że produkty i ich składniki wykorzystywane w daniach są wolne od GMO.

Licencja V-Label wydawana jest na rok. Po roku produkty lub usługi nią objęte podlegają kolejnej weryfikacji.

V-Label – wyróżnik dla lokalu

Wybór lokali oznaczonych grafiką V-Label daje klientowi pewność, że serwowane w nich dania mają najwyższą jakość, są zgodne z ich potrzebami oraz posiadają deklarowane właściwości.

Szczegółowe informacje odnośnie certyfikacji V-Label można uzyskać na stronie:
www.v-label.eu 

źródło: materiały prasowe

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.