Poznaj garść ciekawostek na temat aromatycznej … kawy!

wysokiej jakości kawa ziarnista sklep
Mimo wielkiej popularności małej czarnej niewielu z wielbicieli tego napoju zawraca sobie głowę tym, skąd biorą się ziarna, a tym bardziej w jaki sposób są wypalane. Termin palarnia kawy wciąż dla wielu osób brzmi obco. Wychodząc temu naprzeciw w niniejszym artykule przedstawiamy garść ciekawych informacji na temat wypalania kawy.

Podróż kawy z uprawy do palarni

Niezwykle ciekawy jest sam początek podróży ziarenek kawy do palarni. Otóż na plantacjach, liczących tysiące drzew kawowych, mimo postępu technologicznego owoce są zbierane ręcznie. Wszystko po to, aby zapewnić jak najlepszą jakość ziaren przed selekcją, w trakcie której odrzuca się niewłaściwe ziarna. Dopiero po tym procesie, również wykonywanym ludzkimi dłońmi, spakowane można przewieźć do palarni. 

Teraz wykwalifikowani ludzie zajmą się wyciągnięciem z ziaren tego, co dla kawoszy jest najważniejsze – smak i aromat. W specjalnych piecach, które muszą mieć odpowiednie parametry w zależności od rodzaju kawy wypala się ziarna, aby wydobyć z nich charakterystyczny aromat.

Nie jest to wbrew pozorom łatwa praca. Nie wystarczy tylko wrzucić do pieca surowe ziarna i potem wyjąć gotowe. Zadanie rostera, czyli specjalisty od wypalania ziaren kawy, wymaga ogromnych pokładów cierpliwości, a także zaangażowania w to, czym się zajmuje. Wielu z nich opracowuje swoje indywidualne metody. 

Warto wiedzieć, że najważniejszą rzeczą, od której zależy smak naszej kawy jest czas, który upłynął od momentu wypalenia do chwili, gdy gorąca woda zalewa świeżo zmielone ziarna. Sama technika, którą stosuje roaster odejdzie w zapomnienie jeśli smak i aromat wytrąci się w czasie transportu i / lub podczas, gdy nie używamy otwartego opakowania przez dłuższy czas. Dlatego warto kupować kawę tam gdzie dba się o odpowiednią logistykę podczas transportu (np. wysokiej jakości kawa ziarnista sklep). 

Rodzaje parzenia

Oprócz czasu, dla smaku ukochanego napoju ma znaczenie rodzaj parzenia. Wyróżniamy trzy rodzaje wypalania ziaren: jasne, średnie i mocne. Czym się różnią? 

Jeśli marzy nam się kawa o lekko kwaskowym smaku i cytrusowym lub winnym aromacie to należy zakupić ziarna jasno palone. Zawierają dużo kofeiny, a kolor napoju przypomina cynamon. Dzieje się tak dlatego, że zawarty w nich cukier będzie miał wystarczająco dużo czasu, aby się skarmelizować. 

W przypadku, gdy chcemy ograniczyć trochę przemycanie w naszej diecie kofeiny, ale nie mamy ochoty na czarną kawę warto wybrać ziarna z średniego palenia. To opcja dla fanów smaków orzechowo-czekoladowych, ale takich, które delikatnie łechtają podniebienie. Ciekawe jest to, że jest to najpopularniejszy rodzaj palenia kawy.

Marzyliście kiedyś o kawie prosto z jednej z licznych uroczych kawiarenek francuskich lub włoskich? Jeśli tak to najlepiej postawić na kawę z ciemno palonych ziaren, którą oferuje niemal każda dobra palarnia kawy. Ze względu na wysoką temperaturę cały cukier ulega karmelizacji, nadając ziarnom, a także napojowi ciemnego koloru i wyraźnego posmaku goryczki. Najmocniejszymi aromatami są te czekoladowe, a także orzechowe.

Źródło zdjęcia:

Andrey_Popov / Shutterstock.com

/materiał jest sponsorowany/

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.