Papryka piri piri ostrość

sklepie z przyprawami

Papryka piri piri zdecydowanie nie jest przyprawą dla fanów łagodnych smaków. Docenią ją za to fani ostrych dodatków. Papryczki uprawiane są głównie w krajach afrykańskich. Oryginalnie pochodzą jednak z Ameryki Południowej. Dojrzała papryczka piri piri ma czerwony kolor oraz podłużny kształt. Swoją popularność zyskały przede wszystkim przez ostry, wręcz ognisty smak. Są jednym z najostrzejszych gatunków papryk na świecie. Prócz ostrego smaku, mają one też wiele właściwości odżywczych. Warto więc sięgać po nie, nawet gdy nie jesteśmy fanami palącego smaku.

Stopień ostrości piri piri

Papryka piri piri to bez wątpienia jedna z ostrzejszych odmian papryki. Jak jednak wypada na tle innych? Ostrość papryk mierzona jest skalą Scoville’a. Dla piri piri waha się na poziomie od 80 000 do 150 000 SHU. Plasuje ją to bardzo wysoko na liście ostrego smaku. Wyżej od niej znajduje się jedynie odmiana red savina. Papryka piri piri jest więc bardziej ognista niż na przykład popularne jalapenio lub tabasco. Jest ona doceniana nie tylko za ostry smak. Prócz niego wyczuć można ciekawą słodko-wędzoną nutę. Papryczka piri piri jest do tego niepozorna. Jej ostrość ujawnia się dopiero chwilę po zjedzeniu. Zalecamy więc ostrożność.

przyprawy sklep

Ostra papryka idealna w kuchni

Kuchnia to łączenie ze sobą najróżniejszych smaków i aromatów. Także tych ostrych, dlatego papryka piri piri chętnie dodawany jest do różnych potraw. Szczególną popularność zyskała w daniach kuchni portugalskiej i afrykańskiej. W sklepie z przyprawami znajdziemy ją przede wszystkim w formie mielonej. Czasem możemy też natrafić na papryczki świeże lub suszone.

Papryczki idealnie komponują się z marynatami do mięs, ryb lub warzyw. Dodawane są też do sosów, gulaszów i innych dań, którym chcemy nadać konkretnej ostrości. Papryka piri piri może być świetnym dodatkiem do smakowej oliwy. Fani eksperymentów kulinarnych mogą użyć niewielkich ilości do deserów. Na przykład do lodów, czekolady lub kawy. Efekt może być bardzo ciekawy.

Na zdrowie!

Piri piri nie tylko smakuje, ale ma też właściwości lecznicze. Zawiera liczne witaminy, a także składniki odżywcze. Papryka piri piri bogata jest między innymi w magnez, fosfor, żelazo, wapń, potas. Dlaczego jeszcze warto ją spożywać?

  • To naturalny antybiotyk – hamuje rozwój infekcji i drobnoustrojów.
  • Wspomaga metabolizm.
  • Wpływa korzystnie na procesy trawienne.
  • Zapobiega chorobom układu krążenia.
  • Jest źródłem przeciwutleniaczy, które chronią np. przed nowotworami.
  • Działa przeciwzapalnie.
  • Łagodzi dolegliwości bólowe (stawów, kości, mięśni).

Jak widać, ta mała i niepozorna papryka ma wielką moc. I nie chodzi tu tylko o jej ostry smak. Warto zaopatrzyć się w nią w sklepie z przyprawami i dodawać w małych ilościach do ulubionych potraw. Oczywiście, papryczka najlepiej sprawdzi się u wielbicieli ostrych smaków. Nie trzeba jednak być fanem palącej ostrości, aby docenić smak piri piri. Użyta w bardzo małych ilościach potrafi dodać daniom prawdziwego pazura. To jednak nie wszystko, gdyż jej używanie to także wspieranie zdrowia. Papryka piri piri dostarczy naszemu organizmowi wielu cennych składników. Co bardzo istotne, w najzdrowszej, naturalnej formie.

/artykuł sponsorowany/