Niezbędne urządzenia i maszyny gastronomiczne w Twoim lokalu

lokal gastronomiczny

W każdym lokalu gastronomicznym sercem jest kuchnia. To w niej profesjonalny zespół przygotowuje dania, które decydują o popularności danego miejsca. Tylko dobre jedzenie przyciąga tłumy klientów. Doświadczenie kulinarne personelu niejednokrotnie jest wspomagane przez urządzenia i maszyny gastronomiczne. Blender, naczynie do gotowania ryżu, zmywarka czy krajalnica zdecydowanie ułatwiają codzienną pracę.

Sprawdzony sprzęt gastronomiczny kluczem do sukcesu

W chwili podjęcia decyzji o otwarciu nowego lokalu w branży gastronomicznej trzeba zdać sobie sprawę z tego, że nie warto oszczędzać na rzeczach, które jednoznacznie są podstawą działania dobrej restauracji. Bez względu na to, czy chodzi o nóż, garnek do gotowania ryżu czy profesjonalny piec należy zakupić wyłącznie sprzęty sprawdzone i wysokogatunkowe. Taka inwestycja powinna szybko się zwrócić, a klienci zachęceni smacznymi potrawami będą zaglądać do danej restauracji częściej, co będzie świadczyło o sukcesie na rynku.

Sprzęty wielkogabarytowe w lokalu gastronomicznym

Z pewnością do najpopularniejszych sprzętów kuchennych w restauracjach należą wszelkie urządzenia chłodnicze. To dzięki nim można właściwie przechowywać zapasy produktów spożywczych. Zdarza się też, że tego typu komory pełnią nie tylko funkcję magazynową, lecz również ekspozycyjną.

Duże knajpy wyposażone są także w piece konwekcyjno-parowe. Są one tak skonstruowane, aby móc w jednorazowo przyrządzić większe ilości jedzenia. Ponadto w nowoczesnych piecach można również przyspieszyć obróbkę termiczną żywności. Takie rozwiązanie pozwala zaoszczędzić czas, co w branży gastronomicznej jest niezwykle istotne.

W żadnej restauracji nie może zabraknąć zmywarki dedykowanej specjalnie do takiego lokalu. Zabrudzona zastawa, szklanki i sztućce można myć ręcznie, jednak zdecydowanie łatwiej włożyć je do pojemnego urządzenia, które zrobi to za nas. Maszyny renomowanych marek są w stanie wykonać jeden cykl czyszczenia w kilka minut. Niektóre modele mają również funkcję sterylizacji naczyń.

Drobne AGD w restauracjach

Drobne urządzenia AGD w knajpach są równie ważne co wielkogabarytowy sprzęt. Ekspres do kawy, wyciskarka do soków, mikser czy maszyna do gotowania ryżu – współcześnie trudno wyobrazić sobie ich brak w takich miejscach, gdyż często są to przydatne artykuły do przygotowania potraw i napojów, które są stałym punktem menu. Wiele jednak zależy od rodzaju serwowanej kuchni. O ile w barze, gdzie serwuje się głównie sushi ryżowar to must have, o tyle w restauracji włoskiej nie jest już tak potrzebny. Z pewnością jednak podstawowe sprzęty do szatkowania, krojenia i mieszania znajdą swoje miejsce w każdym lokalu gastronomicznym.

Zastawa stołowa, szklanki, sztućce – czy to też jest ważne?

Podstawą każdej restauracji jest zastawa stołowa. Znakomita i wysoka jakość misek i talerzy sprawi, że może służyć przez bardzo długo. Równie ważne są sztućce, szklanki i kieliszki do alkoholi lub napojów. Często te charakterystyczne i designerskie elementy mogą stać się nie tylko dodatkową dekoracją stołu, lecz również sprawią, że klienci zapamiętają dany lokal na dłużej.

/artykuł sponsorowany/