Najlepsze pączki w Warszawie
Pączki mają długa historię w kuchni polskiej. Pierwotnie wypiekane w czasie Ostatków, aktualnie dostępne codziennie. Podobno nie zjedzenie jednego pączka w Tłusty Czwartek przynosi pecha, dlatego w ten dzień każdy Polak robi dyspensę na pączki.
Warszawa może poszczycić się kilkoma miejscami, które wypiekają pączki od pokoleń. Poniżej prezentuję listę cukierni, które należy odwiedzić podczas pobytu w Warszawie.
Pracownia Cukiernicza Zagoździński
1. Pracownia Cukiernicza Zagoździński
Miejsce otwarte od 90 lat na Woli. Pączki codziennie wypiekane cechują się chrupiącą skórką, puszystym ciastem i delikatną w smaku konfiturą. Cukiernia wypieka tylko pączki i jest otwarta codziennie do ostatniego pączka.
Pracownia Cukiernicza Zagoździński, ul. Górczewska 15
Cena 2.20 zł
Zdjęcie: Lukullus
2. Lukullus
Cukiernia założona w 1946 roku na Pradze przez Jana Dynowskiego mistrza czekolady w fabryce Wedla. Cukiernia stawia na jakość i wszystkie produkty w swoim składzie zawierają masło a nie margarynę. W Warszawie znajduje się osiem cukierni.
Lukullus, ul. Mokotowska 52a
Cena 3.50 zł
Zdjęcie: Marius Mutin
3. A. Blikle
Cukiernia założona 11 września 1869 roku na ulicy Nowy Świat 31.
To miejsce cieszy się dużym powodzeniem wśród warszawian.
Pączki z konfiturą różaną i polewą lukrową to najbardziej rozpoznawany produkt cukierni, ale firma A.Blikle idąc z duchem czasu wprowadziła również pączki z nadzieniem pomarańczowym z dodatkiem imbiru i polewą lukrową oraz pączki z nadzieniem wiśniowym z dodatkiem chili i polewą szampańską.
A. Blikle, ul. Nowy Świat 35
Cena 3.20 zł
4. Cukiernia Cieślikowski
Cukiernia z warszawskimi tradycjami. Bardzo smaczne pączki.
W Warszawie cukiernia posiada kilka lokali.
Cukiernia Cieślikowski Rondo ONZ, Al. Jana Pawła II 18
Cena 2.90 zł
5. Pawłowicz – Gorące pączki z okienka
Pączki pyszne i warto je zjeść jak są jeszcze gorące. Duży wybór smaków.
Pawłowicz – Gorące pączki ul. Chmielna 13
Cena 3.30 zł
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.