
Mięso mielone to jeden z najlepszych składników. Przygotujesz z niego zarówno wymyślną kolację, jak i obiad na szybko. Oto 3 przepisy na smaczne dania, w których główną rolę odgrywa mięso mielone.
Chłopski garnek z mięsem mielonym
Pierwsza propozycja będzie idealna dla zapracowanych. Jedyne, co potrzebujesz, aby przygotować chłopski garnek, to mielona wołowina (pyszne mięso znajdziesz na https://sklep.crazybutcher.pl/pl/c/WOLOWINA/36) bądź wieprzowina, bulion, warzywa i przyprawy.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- 300 ml bulionu,
- 4 ziemniaki,
- Marchewka,
- Cukinia,
- Cebula,
- Papryka,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- Przyprawy: czosnek, majeranek, sól, pieprz, chili.
Przygotowanie:
Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę, a następnie dodaj do niej mięso mielone. Smaż do momentu, aż mięso się zrumieni. Dodaj pokrojone w kostkę: marchewkę, ziemniaki, paprykę i cukinię. Wymieszaj i smaż kilka minut. Po tym czasie wlej bulion warzywny (możesz też dodać odrobinę passaty pomidorowej), zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 20 minut. Dodaj przyprawy, wymieszaj j gotuj jeszcze przez 10 minut. Danie podawaj na ciepło.
Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem
Jeśli szukasz przepisu na smaczną kolację, kotlety z pieczarkami i żółtym serem sprawdzą się doskonale. Podstawą jest świeża wołowina, którą w razie potrzeby może też zastąpić mięso wieprzowe. Wysokiej jakości produkty kupisz w sklepie internetowym: https://sklep.crazybutcher.pl/pl/c/WIEPRZOWINA/37.
Składniki:
- 300 g mięsa mielonego,
- Jajko,
- Kajzerka,
- 150 g pieczarek,
- Bułka tarta,
- ½ łyżki natki pietruszki,
- 50 g sera żółtego,
- Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony.
Przygotowanie:
Kajzerkę namocz w mleku lub wodzie, a następnie przełóż do miski z mięsem mielonym i posiekaną natką pietruszki. Wyrób jednolitą masę. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj ser i obrane pieczarki. Mieszankę usmaż na oleju, dopraw solą i pieprzem, a na koniec dodaj łyżeczkę bułki tartej. Mięso podziel na 4 części i do każdej z nich nałóż porcję pieczarek. Farsz oklej mięsem i uformuj kotlety. Obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu przez 6-8 minut z każdej strony. Podawaj z ziemniakami i surówką.
Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym
Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, zaserwuj im ziemniaki faszerowane mięsem mielonym. W Crazy Butcher znajdziesz wysokiej jakości mięso wołowe i nie tylko. Internetowy sklep z mięsem oferuje również różnego rodzaju mięsa wieprzowe, które uświetnią kolację. A jak ją przygotować?
Składniki:
- 4 ziemniaki (duże),
- 300 g mięsa mielonego,
- 400 g pomidorów z puszki,
- Cebula,
- Ząbek czosnku,
- 80 g sera żółtego,
- Przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki.
Przygotowanie:
Ziemniaki umyj i gotuj do miękkości, następnie odstaw do przestudzenia. Gdy ostygną, przekrój je wzdłuż i wydrąż miąższ. Na patelni podsmaż cebulę i czosnek, następnie dodaj mięso. Gdy się zrumieni, dodaj pomidory z puszki i przypraw masę solą, pieprzem oraz natką pietruszki. Wydrążone ziemniaki faszeruj masą mięsną, a następnie posyp je startym żółtym serem. Zapiekaj przez 10 minut w temperaturze 200 st. C.
/artykuł sponsorowany/