Kultura na widelcu – Bartek Kieżun

Kultura na widelcu – Bartek Kieżun.

ITALIA DO ZJEDZENIA

Zapraszam w kulturalno-kulinarną podróż po Italii, w którą zabierze nas BARTEK KIEŻUN, dziennikarz kulinarny i bloger magazynu KUKBUK. Będzie to wycieczka skomplikowana, bo poruszać się będziemy ruchem konika szachowego, by pokazać, że Włochy to nie tylko pizza i makaron, i że masło w Italii bywa równie ważnie co oliwa z oliwek. A przy okazji zahaczymy o kilka istotnych dzieł sztuki, bo w okolicach Rzymu jedzenie bywa nie tylko tematem na talerzu! Ce vediamo! 

BARTEK KIEŻUN Krakowski Makaroniarz: „lubię jedzenie, podróżowanie i sztukę – gdybym miał wybrać, co jest na miejscu pierwszym, to bym poległ – dlatego najchętniej łączę te trzy przyjemności! Jestem dziennikarzem kulinarnym i blogerem magazynu KUKBUK. Na dyplomie stoi, że jest ze mnie antropolog kultury, ale wolałbym kucharz – podróżnik. Uwielbiam książki, nie tylko kulinarne. W przerwach w pisaniu i gotowaniu prowadzę wspólnie z Przemkiem Krupskim Miejsce Sklep – galerię z polskim dizajnem lat sześćdziesiątych. Jestem absolwentem Szkoły Sommelierów. Jako pierwszy Polak zdobyłem Barilla Cup. Jako kucharz gotuję i karmię, prowadzę warsztaty, organizuję Tajemnicze Degustacje – wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuję na konkursach kulinarnych. Współpracuję z Radiem Kraków, serwisem Wirtualna Polska oraz Muzeum Żydów Polskich POLIN i Państwowym Muzeum Etnograficznym w Warszawie. Prowadzę autorskie warsztaty kulinarne w warszawskiej Menorze, stołeczym studiu kulinarnym Cook Up oraz w Krakowie. W 2018 roku otrzymałem Nagrodę Magellena za książkę Italia do zjedzenia, to wyjątkowa sytuacja, bo moja kulinarna książka otrzymała nagrodę dla najlepszych wydawnictw związanych z turystyką! 

09.08 (czwartek) godz. 19.00
Wstęp wolny po rejestracji pod nr tel. 22 629 60 78 lub e-mailem: rejestracjafw@1944.pl

„KULTURA NA WIDELCU”
Cykl dotyczący spojrzenia na kulturę, obyczaje, wierzenia wybranych narodów czy plemion, które uczestnicy będą poznawać poprzez kuchnię. Na spotkaniach będą przedstawiane kraje czy regiony przez pryzmat sposobów przygotowywania jedzenia i osób w to zaangażowanych, tradycyjnych potraw, kultury jedzenia i obyczajów. Cykl ma również prezentować znaczenie świąt, fiest czy rodzinnych uroczystości, gdzie regionalna kuchnia stanowi ważny element wydarzenia.
Patronem medialnym cyklu jest MAGAZYN KULTURALNO-KULINARNY KUKBUK.

https://www.facebook.com/events/1885632191742518/

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.