KAWIARNIA PRZEMIAN Festiwal Przemiany 2024

KAWIARNIA PRZEMIAN

Zapraszamy Was w progi najpyszniejszego miejsca w Koperniku. Będzie soczyście, sezonowo i lokalnie.
Gospodarzem kawiarni w tym roku jest Rost – warszawska mikropalarnia, dobrze znana stołecznym kawoszom ze Stor Cafe.

Mirabelka, mleczna czekolada i nugat. Takich nut możecie spodziewać się w kawach, których będziecie mogli spróbować już 11-13 października.

ROST to palarnia, która troszczy się o planetę i pomaga plantatorom. Jako jedyna w Polsce wykorzystuje torebki i etykiety w pełni kompostowalne w warunkach domowych. Współpracuje z najbardziej zrównoważonymi importerami zielonego ziarna, takimi jak Volcafe czy Ocafi.

W DNA kawiarni STOR wpisane są: jakość, inkluzywność i troska o klimat. Właściciele nieustannie poszukują rozwiązań obniżających ślad węglowy, ułatwiających pozbywanie się niepotrzebnych opakowań i zminimalizowanie marnowania żywności. Podzielamy te wartości i cieszymy się, że STOR będzie z nami w tym roku.

W tym roku zapraszamy na degustacje i warsztaty.

JACK ŚWIADOMIE PROJEKTOWAĆ JEDZENIE?

Spotkanie degustacyjne z Kamilą Knap / Shroom 4 You
poziom 1 (kawiarnia)
12 października, godz. 11.00 – 12.00
Aga Lepka i Kamila Knap – twórczynie marki Shroom, nie mogły znaleźć napojów, które spełniałyby ich kryteria jakościowe – były naturalne, bez słodzików, zawierały małą ilość cukru, a przy tym miały smak. Podczas pandemii odkryły fascynujące królestwo grzybów i postanowiły dołączyć do ogólnoświatowej grzybowej rewolucji. Stworzyły napój, który nie zawiera niczego niezdrowego, a jednocześnie stanowi codzienne wsparcie dla organizmu.
Podczas spotkania z Kamilą Knap będziecie mogli skosztować napojów Power i Relax marki Shroom. Dowiecie się, czym jest żywność funkcjonalna i adaptogeny. Porozmawiamy też o tym, dlaczego grzyby nazywane są jedzeniem przyszłości i jak to możliwe, że stały się tak popularne dopiero w ostatnich latach.
𝙇𝙞𝙘𝙯𝙗𝙖 𝙢𝙞𝙚𝙟𝙨𝙘 – 20
Udział w spotkaniu jest bezpłatny, obowiązuje rezerwacja.
Formularz rezerwacji miejsca pojawi się w postach na FB Centrum Nauki Kopernik i FB Festiwalu Przemiany 5 października w południe.

APETYT NA NIEMARNOWANIE

Warsztat z Sylwią Majcher
poziom 1 (kawiarnia)
13 października, godz. 12.00 – 13.30
W Polsce co roku do kosza trafia niemal 5 milionów ton żywności. Wyrzucane na całym świecie jedzenie odpowiada za około 10% emisji CO2.
Najwięcej marnuje się w domowych kuchniach, a jedną z głównych przyczyn jest złe przechowywanie żywności. Zastanawiacie się, dlaczego w lodówce pomidory się buntują, sałata w folii traci jędrność, rygorystycznie trzymacie się terminów ważności na opakowaniach produktów, a przyprawy trzymacie w szafce przy piekarniku? Dołączcie do warsztatów, które gwarantują przemianę Waszych kuchni.
Sylwia Majcher – autorka bestsellerowych książek edukacyjnych i ekspertka od niemarnowania jedzenia zaprezentuje sporo patentów, ułatwiających ograniczenie strat. Będą pomysły na przechowywanie i wykorzystywanie resztek. Dowiecie się, ile wyrzuconego jedzenia zmieściłoby się na piłkarskim stadionie i co dzieje się z produktami, które trafiają do kosza. Wspólnie nastawimy żywy ocet ze skórek i ogryzków jabłek.
To spotkanie rozbudza apetyt na niemarnowanie i zwiększa kulinarną świadomość.
𝙇𝙞𝙘𝙯𝙗𝙖 𝙢𝙞𝙚𝙟𝙨𝙘 – 20
Udział w spotkaniu jest bezpłatny, obowiązuje rezerwacja.

Formularz rezerwacji miejsca pojawi się w postach na FB Festiwalu Przemiany 6 października w południe


Przeczytaj też:

11 listopada 2023 wstęp do Muzeum Narodowego jest bezpłatny!
Muzeum Narodowe w Warszawie
Muzea za darmo Warszawa – klik
Wydarzenia w  Warszawie weekend – klik
Wydarzenia w Warszawie w tym miesiącu – klik
Park Akcji „Burza” pod Kopcem Powstania  Warszawskiego – klik