Jałowiec w kuchni

Jałowiec w kuchni

Kiedy nadchodzi jesień, czas poszukać inspiracji na zdrowe dania, które pozwolą nasycić się i rozgrzać podczas pierwszych chłodów. Nie tylko jakość i rodzaj głównych składników posiłku ma znaczenie, lecz i sposób ich przyprawiania. To on odpowiada za smak oraz za wiele prozdrowotnych właściwości. Te bez wątpienia mają w sobie owoce jałowca!

Czym jest jałowiec?

To krzew posiadający drobne i ostre igły, który bez problemu znaleźć można w polskich lasach. Bywa także uprawiany jako krzew ozdobny. Co interesujące, jego owoce dojrzewają aż dwa lata, tak więc na gałązkach spotkamy zarówno zeszłoroczne dojrzewające grona, jak i świeże, jeszcze niedojrzałe. Te pierwsze często znajdują zastosowanie w kuchni, warto mimo wszystko pamiętać, że aby były odpowiednie do spożycia, muszą osiągnąć pełnię swojej dojrzałości i zostać lekko podsuszone. To nie jedynie aromatyczna przyprawa, gdyż owoce jałowca posiadają również wiele prozdrowotnych właściwości, w tym: bakteriobójcze, antyseptyczne oraz moczopędne, a dodatkowo zapobiegają wzdęciom i wspomagają proces trawienia. Można stosować jałowiec również w formie naparów oraz wyciągów.

Co zrobić z jałowcem w kuchni?

Ta przyprawa bardzo często wykorzystywana była w kuchni staropolskiej. Dlaczego? Dlatego, że to menu, które obfitowało w tłuste, ciężkostrawne potrawy, powodujące problemy trawienne. Ze względu na swoje właściwości jałowiec zyskał więc sporą popularność na staropolskich stołach. Najczęściej dodawano go do tłustych i ciężkich, aromatycznych mięs, które dziś skosztować można, odwiedzając szczególne miejsce, jakim jest restauracja z kuchnią polską w Warszawie, oferująca wiele dań z dziczyzny. Ponadto jałowiec stosowany był do wędzenia wędlin oraz do zup z kapustą. Idealnie sprawdzał się też w bigosie, nadając mu wyjątkowego, głębokiego smaku oraz czyniąc go mniej ciężkostrawnym.

Pierwsze jesiennie i zimowe chłody to odpowiedni czas, by rozsmakować się w staropolskiej kuchni, wydobywającej aromat z mięs dzięki niezwykłym dodatkom, jak owoce jałowca.

/artykuł sponsorowany/

Reklama