Jakie stoły cateringowe wybrać? Porady i wskazówki

Jakie stoły cateringowe wybrać

Jakie stoły cateringowe wybrać? Porady i wskazówki  

Wszelkie firmowe eventy, konferencje, wesela i wiele innych uroczystości nie mogłoby się obyć bez dobrego cateringu. To jeden z najważniejszych elementów każdego takiego wydarzenia. Jednak, aby serwis był możliwy, konieczne jest także odpowiednie wyposażenie – między innymi właśnie w postaci stołów bankietowych. Jak wybrać funkcjonalne meble cateringowe? Czym się przy tym kierować?  

Stoły cateringowe – gdzie się sprawdzą?  

Stoły cateringowe różnią się od zwykłych. Są one bowiem stworzone specjalnie z myślą o serwowaniu różnego rodzaju dań i potraw na wszelkich bankietach. Zarówno tych odbywających się w pomieszczeniach, jak i na zewnątrz. Cechują się tym, że są one przystosowane do użytkowania nawet w trudnych warunkach oraz do częstego przenoszenia oraz przechowywania. Są odporne na częstą i intensywną eksploatację. Przy tym są też niezwykle łatwe w czyszczeniu. Od zwykłych stołów różnią się także bardzo dużą stabilnością i wytrzymałością na nawet duże obciążenie.  

Stoły cateringowe mają szereg różnych zastosowań. Przede wszystkim są one podstawowym elementem wyposażenia wszelkich firm cateringowych. Takie meble można łatwo transportować, dlatego też przeważnie stanowią one element całej usługi. Bardzo często korzystają z nich też hotele oraz większe restauracje. Doskonale sprawdzają się one bowiem podczas większych wydarzeń w takich miejscach. Z takiego stołu cateringowego korzysta się przede wszystkim na: 

  • eventach firmowych  
  • weselach  
  • bankietach  
  • imprezach kulturowych  
  • wystawach i wernisażach  
  • konferencjach  
  • imprezach sportowych 
  • festynach.  

Zwykle czy składane stoły bankietowe?  

Stoły cateringowe dostępne są w wielu różnych wariantach. Jednak dzielą się one przede wszystkim na dwie główne grupy, czyli na stoły zwykłe i wyposażone w możliwość składania. Kupując meble cateringowe zdecydowanie warto wziąć tę kwestię pod uwagę, ponieważ może być decydująca, jeśli chodzi o ich funkcjonalność.  

Pytanie tylko, które stoły cateringowe sprawdzą się lepiej? Nie ma jednak jednej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ jest to kwestia bardzo indywidualna. Każdy z wariantów ma swoje mocne strony. Stoły klasyczne, czyli bez funkcji składania, cechują się przede wszystkim niezwykłą stabilnością. Są zwykle przez to także dość ciężkie. Ale dzięki temu też niestraszne im trudne warunki. Takie stoły zdadzą egzamin zarówno we wnętrzach, jak i na zewnątrz. Jednak bez wątpienia najczęściej wybierane są do wnętrz. Co więcej, najlepiej sprawdzają się one w miejscach, w których będą miały stałą lokalizację. Są idealne do hotelowych sal eventowych, czy też sal weselnych.  

Stoły cateringowe składane to zaś fenomenalne rozwiązanie na wszelkie eventy plenerowe. Można z łatwością je transportować i przenosić. Co więcej, bez trudu można je również przechowywać – i to bez zajmowania dużej ilości miejsca. Tym samym jest to również idealna opcja w przypadku, gdy wszelkie bankiety organizuje się w danym obiekcie jedynie raz na jakiś czas. Takie stoły dostępne są w wielu konfiguracjach. Niektóre modele składają się do wewnątrz, inne zaś krzyżowo.  

Na co zwrócić uwagę przy wyborze stołów cateringowych?  

Wybór stołów cateringowych jest naprawdę bardzo duży. Na rynku dostępne są meble w wielu różnych wariantach. Jednak nie wszystkie sprawdzą się w każdych okolicznościach. Nie wszystkie też prezentują równie wysoką jakość. Dlatego też, by wybrać stoły cateringowe, które będą służyć przez długie lata, należy wziąć pod uwagę przy ich wyborze na wiele ważnych kwestii.  

Meble cateringowe muszą być przede wszystkim trwałe i wytrzymałe. W pierwszej kolejności warto więc wziąć pod lupę wszystkie czynniki, które o tym decydują. Kluczem jest sposób wykonania. Stawiajmy na materiały trwałe i dobrze znoszące ciężkie warunki. Mogą być to na przykład dobrej klasy materiały syntetyczne, ale też metal, czy drewno. Jeśli są to stoły składane, to koniecznie upewnijmy się też, że mechanizm jest odporny na eksploatację.  

Ważne też, aby z łatwością można było usunąć ze stołów wszelkie zabrudzenia. Lepiej więc unikać materiałów z wyraźną strukturą, ponieważ mają one taką właśnie tendencję. To szczególnie ważne, jeśli mają być one używane na świeżym powietrzu. 

Należy również pamiętać, by stoły cateringowe zawsze dopasowywać do indywidualnych potrzeb. Koniecznie ustalmy więc, czego oczekujemy od takich mebli, na podstawie tego, gdzie i jak często będziemy je wykorzystywać. Takie stoły dostępne są w różnych rozmiarach i kształtach, dlatego też każdy może z łatwością dobrać parametry odpowiednio do potrzeb i preferencji.  

Gdzie kupić stoły cateringowe?  

Wiemy już, jak znaleźć idealne stoły cateringowe. Ale gdzie właściwie mamy ich szukać? Najlepiej przez internet! Tak jest najszybciej i najtaniej, a dodatkowo zyskujemy w ten sposób znacznie więcej możliwości. Duży wybór stołów cateringowych znajdziemy między innymi na https://dominova.com.pl/stoly-cateringowe. Dostępne są tam zresztą także inne meble cateringowe i to w wielu wariantach. Można więc skompletować całe wyposażenie przy jednym zamówieniu.  

/artykuł sponsorowany/