
Czy chcesz zoptymalizować sposób pakowania jedzenia na wynos w swojej restauracji? Każdy dobrze wie, że nie ma nic gorszego niż wydawanie dodatkowych pieniędzy na dostawę, tylko po to, aby żywność na wynos dotarła do nas zimna, wilgotna, pomieszana czy niejadalna. Jako właściciel restauracji chcesz pakować jedzenie na wynos w sposób, który odzwierciedla jakość posiłków, nad którymi ciężko pracowałeś. Ważne jest, by twoje jedzenie docierało do klienta szybko i bez problemów.
Jak dobrać opakowania do jedzenia na wynos?
Zastanów się, jaki rodzaj jedzenia serwuje Twoja restauracja i jak będzie ono podróżować. Może chcesz wybrać solidne pojemniki obiadowe dla gastronomii, które wytrzymają podróż do domu klienta, bez względu na to, jak wyboista może być jazda. Z drugiej strony, możesz prowadzić cukiernię przy parku — w takim wypadku pewnie chcesz, by klienci zabierali Twoje pączki na wynos, by zjeść sobie coś pysznego na trawniku. Wtedy pewnie chcesz, by twoje pojemniki były lekkie i łatwe do wyrzucenia.
Przy wyborze materiałów opakowaniowych należy pamiętać, że nie wszystkie opcje są sobie równe. Szukaj rozwiązań przyjaznych dla środowiska, które odpowiadają specyficznym potrzebom Twojej restauracji. Styropian, karton i plastik są powszechnie używane, ale mają swoje wady — tworzywa sztuczne trudno się rozkładają, a kartonowe opakowania często są mało szczelne. Foremki aluminiowe są bardzo łatwe w recyklingu, ale dość kosztowne.
Najlepsze strategie pakowania żywności
Kiedy już zdecydujesz, jakie rodzaje opakowań najlepiej pasują do Twojej restauracji i jakie potrzeby należy spełnić, możesz przejść do konkretnych sposobów pakowania różnych rodzajów żywności.
Kluczowe jest oddzielenie zimnych produktów od gorących, aby uniknąć problemów z temperaturą. Nie chcesz, aby zimne napoje schładzały gorące jedzenie na wynos lub rozlewały się na pudełko z pizzą. Foremki aluminiowe, izolowane torby i opakowania chłodzące mogą pomóc w oddzieleniu zimnych napojów od gorących posiłków.
W przypadku gorących, gotowanych posiłków, trzeba utrzymywać je w cieple jak najdłużej. Nikt nie lubi odgrzewać świeżej pizzy w mikrofalówce! Upewnij się, że pakujesz jedzenie w pojemniki o odpowiedniej wielkości i trzymasz je w cieple do czasu odbioru. Hurtownia Tedmark oferuje doskonałe pojemniki obiadowe dla gastronomii, które utrzymają twoje jedzenie w idealnej temperaturze.
Wreszcie, aby być przyjaznym dla środowiska, dodawaj do zamówienia sztućce tylko na życzenie klienta. Drewniane czy kartonowe sztućce są znacznie bardziej przyjazne dla środowiska niż plastikowe — a gdy dowozisz jedzenie do domu, możesz bezpieczne założyć, że klient już ma sztućce.
Ważne jest, aby upewnić się, że opakowanie jest zgodne z tożsamością marki. Kiedy stworzysz niestandardowe opakowanie, które jest wyraziste i spójne z Twoją marką, może wywrzeć ono trwały wpływ na klienta. Używanie markowych opakowań może służyć jako skuteczna strategia marketingowa dla Twojej firmy. Możesz nawet pomyśleć o skorzystaniu z pomocy profesjonalisty: hurtownia Tedmark może pomóc ci w stworzeniu opakowań dla Twojej restauracji, które sprawią, że Twoje dania były niezapomniane.
/artykuł sponsorowany/