Jabłka prosto ze skrzyń w sklepach Lidl Polska

W naszych domach, przez ostatnie tygodnie, gości polskie jabłko z tegorocznych zbiorów. W celu promowania spożycia polskich jabłek Lidl Polska wprowadza promocję -57% na jabłko odmiany Ligol, już od czwartku, 14.10 do wyczerpania zapasów.

Jabłko towarzyszy nam w kuchni od zawsze, nie tylko jako zdrowa przekąska, czy dodatek do deserów, ale jest także składnikiem wielu wykwintnych dań. Nie ulega wątpliwości, że ma szerokie zastosowanie w kulinariach. Na świecie występuje blisko 10 tysięcy odmian jabłoni, co potwierdza jego popularność. Warto w tym miejscu podkreślić rolę polskiego jabłka, które cieszy się uznaniem w kraju i zagranicą. Wiele polskich regionów szczyci się jego kompleksową produkcją, w tym na przykład Grójecczyzna, która uchodzi za jedne z największych sadów Europy.

Promocja na jabłka odmiany Ligol prosto ze skrzyń będzie obowiązywać we wszystkich sklepach sieci już od czwartku, 14.10, do wyczerpania zapasów (-57%, 1,49 zł/1 kg, *cena regularna 3,49 zł). Jabłka sprzedawane będą w 300-kilogramowych skrzyniach, których sadownicy używają w swojej codziennej pracy oraz podczas magazynowania. Dzięki temu klient będzie miał dostęp do świeżych, polskich owoców „prosto z drzewa”, niekiedy z gałązkami. Natomiast sadownik zapewni produkt w łatwy sposób, bez dodatkowych czynności, oszczędzając koszty i czas. Ligol to odmiana, która charakteryzuje się zieloną, błyszczącą i gładką skórką, w znacznym stopniu pokrytą czerwonym rumieńcem. Natomiast miąższ jest kremowy, soczysty, jędrny, aromatyczny i o słodko-kwaskowatym smaku oraz wyraźnym aromacie. Wszystkie jabłka dostępne w sklepach Lidl Polska pochodzą z polskich sadów – posiadają oznaczenie „Produkt polski”.

Owoce sprzedawane w skrzyniach pojawiły się w sklepach Lidl Polska po raz pierwszy w zeszłym sezonie. Spotkały się z bardzo pozytywnym odbiorem klientów. Taki sposób pakowania pozwala na mniejsze zużycie papieru, ponieważ skrzynie są wielokrotnego użytku. Co więcej, jest to działanie wspierające zero waste. Jabłka mogą wyglądać nieperfekcyjnie, są niesortowane, niekiedy z elementami liści i gałązek, ale w pełni wartościowe i pyszne, dlatego warto wspierać ich konsumpcję.

Jabłka odmiany ligol będą dostępne we wszystkich sklepach Lidl Polska od czwartku, 14.10, do wyczerpania zapasów w promocyjnej cenie -57%, 1,49 zł/1 kg (cena regularna 3,49 zł).

Na stronie www.kuchnialidla.pl Lidl Polska prezentuje dziesiątki przepisów na dania wytrawne, desery oraz przetwory z jabłkami w roli głównej.

Jabłka pod wegańską kruszonką według Kingi Paruzel

Składniki:
jabłka – 4 szt.
cukier trzcinowy – ½ szklanki
cynamon – 2 łyżeczki
olej kokosowy – ½ szklanki
mąka pszenna – ½ szklanki
płatki owsiane błyskawiczne – ½ szklanki
proszek do pieczenia – ½ łyżeczki
jogurt roślinny – 4 łyżki
świeża mięta – 8 listków
cukier puder – 1 czubata łyżka
Przygotowanie:
Jabłka przekrawamy na pół, gniazda nasienne wydrążamy za pomocą łyżki. Każdą połówkę jabłka umieszczamy na arkuszu folii aluminiowej. Arkusz folii powinien być na tyle szeroki, by jabłka można było owinąć nim w całości. Cynamon łączymy w miseczce z 3 łyżkami cukru trzcinowego. Mieszamy i równomiernie posypujemy miąższ jabłek. W drugiej misce dokładnie mieszamy olej kokosowy, pozostałą ilość cukru, mąkę, płatki owsiane i proszek do pieczenia. Zagłębienia po gniazdach nasiennych wypełniamy obficie wegańską kruszonką.
Jabłka z kruszonką zamykamy w folii aluminiowej i układamy na ruszcie rozgrzanego grilla lub na blasze do pieczenia. Grillujemy lub pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Ostrożnie otwieramy gorące sakiewki z jabłkami i przekładamy je na talerze. Z wierzchu oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sito. Podajemy z porcją jogurtu roślinnego. Dekorujemy listkami świeżej mięty.

źródło: materiały prasowe

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.