II Warszawski Festiwal Kulinarny „Jedz jak król”.
W dniach 15-16 września 2018 roku w Wilanowie odbędzie się Warszawski Festiwal Kulinarny 2018. Tym razem hasłem przewodnim Festiwalu będzie wezwanie „Królewski stół” – pragniemy, aby jedzenie godne króla zagościło na naszych codziennych stołach. Spotkamy się w królewskiej dzielnicy na terenie Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie oraz Plaży Wilanów.
Warszawski Festiwal Kulinarny już po raz drugi połączy idee festiwalu, targów i konferencji z dobrym jedzeniem w roli głównej. Będziemy promować idee związane z równoważonym rozwojem, bezpieczeństwem żywnościowym i sprawiedliwym handlem. Naszym celem jest promocja zdrowej, tradycyjnej i regionalnej żywności. Pokażemy najlepszych polskich producentów, artystów i rzemieślników, twórców pysznego jedzenia i designu.
II Warszawski Festiwal Kulinarny w Muzeum Pałacu w Wilanowie: 15-16 września 2018.
PROGRAM FESTIWALU w Muzeum Pałacu w Wilanowie
Wydarzenia odbywają się w Villi Intracie
ul. Stanisława Kostki Potockiego 23
SOBOTA 15 września
12.00–14.00 | SMAKI WARSZAWY
Jak smakowała Warszawa w okresie dwudziestolecia międzywojennego? Czy był to smak kuchni gospodarstw domowych, a może restauracji i kawiarni tętniących życiem towarzyskim? Zapraszamy w podróż do źródeł warszawskich smaków!
12.00 | Wykład: „Kursy gotowania na gazie i lodówka tylko dla milionerów. Jak naprawdę wyglądało gotowanie przed wojną?” | Aleksandra Zaprutko-Janicka
12.30 | Wykład: „Bazarowy street food, żydowskie szynki, pierwsze sieciówki, elitarne restauracje – wszystkie smaki przedwojennej Warszawy” | Grzegorz Kalinowski
13.00 | Panel dyskusyjny: „Barwna mozaika warszawskiej kuchni” | Aleksandra Zaprutko-Janicka, Grzegorz Kalinowski, Maciej Nowicki
14.00–16.00 | GŁODNI WIEDZY – EDUKACJA OD KUCHNI
Doświadczenia polskich specjalistów w dziedzinie edukacji kulinarnej skonfrontujemy z międzynarodowymi trendami przedstawionymi przez wybitnego eksperta kuchni historycznej Ivana Daya.
14.00 | Wykład: „The Culinary Glories of Britain’s Past” | Ivan Day, Anglia, BBC
14.40 | Wykład: „A Place at the Royal Table – projekt europejskich rezydencji królewskich” | Paulina Szulist-Płuciniczak
15.00 | Panel dyskusyjny: „Jak edukować poprzez kuchnię?” | Ivan Day, Maciej Nowicki, Grzegorz Łapanowski, Paulina Szulist-Płuciniczak, Dorota Nygren
16.00–18.00 | SPOŁECZNA ODPOWIEDZIALNOŚĆ WOBEC JEDZENIA
Co można zrobić w branży gastronomicznej, aby zredukować ilość wyrzucanego jedzenia? Czy prawo może pomóc w tej sprawie? Przyjrzymy się temu problemowi w Polsce i poszukamy nowych rozwiązań, odnosząc się do najnowszych pomysłów z areny międzynarodowej.
16.00 | Prezentacje projektów połączone z debatą „Samodzielność od kuchni” | Marta Sapała (Foodsharing Warsaw), Sylwia Majcher, Jakub Malec, Dorota Jezierska (Federacja Polskich Banków Żywności), Katia Roman-Trzaska, Tomasz Małek (Dom Wódki)
DODATKOWO
10.00–18.00 | Wystawa: „Gastronomia dwudziestolecia międzywojennego – afisze, ulotki, menu”
12.00–14.00 | Warsztaty kulinarne: „Kuchnia warszawska” | Rafał Zaręba | ZAPISY
12.30–15.30 | Warsztaty fotograficzneorganizowane przez magazyn „Kuchnia”| Joanna Matyjek (Odczaruj Gary) | ZAPISY
13.30–15.00 | Warsztaty pszczelarskie: „W pasiece Ule Króla” | Kamil Baj (Pszczelarium) | ZAPISY
14.00–15.30 | Warsztaty winiarskie: „Abecadło wina węgierskiego według oryginału z lat 30. XX w.” | Zoltan Hegedus | ZAPISY
14.00–15.00 | Ścieżka degustacyjna: „Dania warszawskich lokali” | ZAPISY
15.00–17.00 | Warsztaty ogrodnicze: „Historia pewnego produktu” | Paweł Szymczak, Kamil Baj, Iza Kulińska (Smaczna Pyza) | ZAPISY
15.30–16.30 | Warsztaty kulinarne: „Przetwory i syropy” | Józef Siadak | ZAPISY
16.00–17.00 | Spotkanie autorskie i promocja książki: „Kucharz doskonały. Sekrety kuchmistrzowskie Wojciecha Wielądki” | Jarosław Dumanowski, Maciej Nowicki
17.00–18.00 | Spacer po ogrodzie rekonstruktorskim: „Wśród pałacowych grządek” | Katarzyna Wiśniewska | ZAPISY
18.00 | Pokaz filmu dokumentalnego: „Cydrowe historie” | reż. Bego Zubia Gallastegi, Hiszpania, 2015 | miejsce: Oranżeria Muzeum Pałacu w Wilanowie | WSTĘP PŁATNY | BILETY
NIEDZIELA 16 września
10.00–12.00 | HISTORIA W KUCHNI / KUCHNIA W HISTORII „Między PR-em a źródłem”
Czy wychodząc od źródła historycznego, można stworzyć zaskakujący i skuteczny koncept marketingowy? O tym, jak wykorzystać historię do zbudowania kulinarnej narracji, porozmawiamy z szefami kuchni i dociekliwymi historykami.
10.00 | Wykład: „Posmakować przeszłości. Romans teorii z praktyką” | Aleksandra Kleśta-Nawrocka
10.30 | Wykład: „Jak uwarzyć kuchnię z historią?” | Bogdan Gałązka, Maciej Nowicki
11.00 | Panel dyskusyjny: „Jak budować autentyczną narrację kulinarno-historyczną?” | Maciej Nowicki, Bogdan Gałązka, Aleksander Baron, Aleksandra Kleśta-Nawrocka, Ivan Day
12.00–14.00 | GOTUJ SIĘ NA SZTUKĘ!
Królewskość stołu nie oznaczała jedynie obecności monarchy oraz pokaźnej liczby i obfitości podanych potraw. Staropolskie uczty były niezwykłymi spektaklami poruszającymi wszystkie zmysły uczestników. Wykorzystując barwne, barokowe tło, opowiemy o wzajemnej miłości sztuki i jedzenia.
12.00 | Wykład: „Rymowane zjadanie, czyli co jedli i o czym pisali (niektórzy) poeci polskiego baroku” | Bogusław Deptuła
12.30 | Wykład: „Lampart w kuchni. Sztuka sycylijskiego stołu” | Małgorzata Buttitta
13.00 | Panel dyskusyjny: „Kulinaria a kultura” | Bogusław Deptuła, Paweł Bravo, Małgorzata Buttitta, Marek Bieńczyk, Bartek Kieżun
DODATKOWO
10.00–16.00 | Wystawa: „Gastronomia dwudziestolecia międzywojennego – afisze, ulotki, menu”
12.00–14.00 | Warsztaty kulinarne: „Kuchnia Jana Szyttlera” | Bogdan Gałązka | ZAPISY
14.15–15.45 | Spacer po pałacu: „Pałacowe dekoracje – jedzenie w sztuce i kulturze” | miejsce: pałac w Wilanowie | WSTĘP PŁATNY | BILETY
16.00–17.00 | Spacer po ogrodzie rekonstruktorskim: „Wśród pałacowych grządek” | Katarzyna Wiśniewska | ZAPISY
17.00 | Pokaz filmu dokumentalnego: „Rolnik i szef kuchni” | reż. Michael Whalen, USA, 2014 | miejsce: Oranżeria Muzeum Pałacu w Wilanowie | WSTĘP PŁATNY | BILETY
Więcej informacji: https://warszawskifestiwalkulinarny.pl/
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.