Gdzie kupić dobrej jakości warzywa i owoce w Warszawie?

dobrej jakości warzywa i owoce w Warszawie
Zdrowy styl życia jest obecnie bardzo popularnym tematem. Wiele osób zaczyna świadomie wybierać najwyższej jakości warzywa, owoce i inne zdrowe produkty. Nie każdy jednak może posiadać własny ogródek, dlatego ekologiczne produkty, bez chemicznych oprysków, pozyskiwane naturalnie, stają się coraz bardziej pożądanym towarem. Jak wybierać najsmaczniejsze, zdrowe owoce i warzywa? Na co szczególnie zwracać uwagę przy wyborze sklepu ze zdrową żywnością? Gdzie kupować dobre warzywa i owoce na terenie Warszawy? Sprawdź!

Jak wybierać żywność najlepszej jakości?

Nie wszystkie owoce i warzywa, które kupimy, będą posiadały tę samą ilość witamin i minerałów. Wiele zależy od tego czy wyrosły w szklarni, czy może na polu, w jaki sposób były uprawiane i czy zostały importowane z innych krajów, czy pochodzą od lokalnych producentów. Zdrowe warzywa i owoce to te z upraw ekologicznych, do których produkcji nie używa się sztucznych nawozów, a ich cykl wzrostu przebiega naturalnie. Najlepszym wyborem są produkty sezonowe. 

Jagody i truskawki najlepiej kupować w czerwcu, porzeczki, maliny czy ogórki spożywajmy w lipcu, a kalafior i pomidory będą miały najwięcej właściwości odżywczych w sierpniu. Cukinię, dynię, gruszki czy jabłka najbardziej wartościowe są jesienią. Marchew dobrej jakości możemy kupić niemal przez cały rok, ale wykopywana jest we wrześniu i październiku.

W sezonie smak świeżych warzyw i owoców jest wyraźniejszy, a cena często niższa. Żywność wyprodukowana w tym czasie często nie zawiera również zbędnej chemii.

Ciekawym pomysłem jest także zamrażanie produktów dostępnych w sezonie. Prawidłowe mrożenie pozwala na niewielkie straty wartości odżywczych, a my możemy cieszyć się pełnią smaku przez cały rok. Pamiętajmy jednak, że nie wszystkie rodzaje warzyw i owoców dobrze znoszą taką obróbkę, dlatego, np. ogórki warto kisić, a z pomidorów zrobić domowy sos lub przecier. Warzywa i owoce zawierające dużą ilość wody najlepiej spożyć na świeżo, a z mrożonych wiśni czy truskawek sporządzimy pyszne koktajle.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze sklepu ze zdrową żywnością?

Na szczęście liczba miejsc oferujących zdrowe, ekologiczne warzywa i owoce ciągle rośnie, przykładem jest Warszawa. Możemy tam spotkać coraz więcej warzywniaków, w których kupimy dobrej jakości produkty ekologiczne. Wybierając sklep oferujący zdrową żywność, zwróćmy uwagę nie tylko na sezonowe owoce i warzywa, ale również na to, czy oferowane produkty są świeże i nie ma na nich znamion pleśni lub gnicia.

Jak sprawdzić więc, czy produkt jest zdatny do spożycia? Świeże, dobrze przechowywane ziemniaki nie mają plamek i kiełków, pomidory z kolei będą pachnące i jędrne. Zwróćmy również uwagę na skórkę, ponieważ w naruszonej strukturze pomidorów szybko może wytworzyć się pleśń. Wybierając fasolkę szparagową, dokładnie ją obejrzyjmy i sprawdźmy, czy jest sprężysta oraz, czy na jej powierzchni nie ma zmian. Świeży kalafior i brokuł będą charakteryzowały się jednolitym kolorem. Upewnijmy się również, czy warzywo w swoich zakamarkach nie ma pleśni. 

Nie kupujmy miękkich jabłek z brązowymi plamami, pomarszczoną skórką i skazami. Jeżeli z jabłka wypływa sok, jego konsystencja jej papkowata, a smak mdły, świadczy to o zepsuciu owoców.

Z kolei śliwki, które nie nadają się do jedzenia, będą miały pomarszczoną skórkę i miękkie zagłębia, często wyczuwalny jest również nieprzyjemny zapach świadczący o zepsuciu, a dziurki widoczne na owocu, mogą oznaczać, że w środku zadomowił się już robak.

Wybierając warzywa i owoce, najlepiej postawić na te od lokalnych rolników, ponieważ długi transport i sposób przechowywania również mogą wpłynąć na ilość składników odżywczych w produkcie. Droga, jaką przemierza żywność od rolnika do sklepu lub klienta, zostaje skrócona do minimum, a uprawa na świeżym powietrzu, bez używania zbędnych substancji wspomagających jest znacznie zdrowsza.

Warszawa — gdzie najlepiej kupować warzywa i owoce?

Mieszkasz w Warszawie lub niedaleko tego miasta? Zamiast robić zakupy w dużych supermarketach, które często stawiają na ilość, a nie jakość oferowanych produktów, odwiedź warzywniak Zieleniaczek, na https://zieleniaczek.pl

Wysoka jakość produktów, zawsze świeże warzywa i owoce pochodzące z rodzinnego gospodarstwa pod Warszawą oraz od sprawdzonych, lokalnych dostawców, to zdrowe i smaczne rozwiązanie dla każdego. Co więcej, w sklepie tym dostaniesz nie tylko warzywa, ale także wiele różnych owoców, ziół oraz innych produktów, w tym kremy, kawy, oliwy, miody, orzechy i bakalie.

Ponadto nie musisz spędzać wielu godzin w marketach, a za pomocą kilku kliknięć z łatwością kupisz także przygotowane już, atrakcyjne cenowo skrzynki z warzywami i owocami. Skrzynka od Lokalnego Rolnika, Skrzynka Sałatowa czy Skrzynka Sokowa, to zastrzyk witamin i minerałów, które nie tylko wpłyną korzystnie na nasze zdrowie i przyczynią się do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, ale dzięki głębi smaku i zapachu sprawią, że spożywanie ich będzie dla nas czystą przyjemnością.

Dostawa do domu lub biura Warszawa

Warzywniak Zieleniaczek dostarcza artykuły spożywcze prosto pod nasze drzwi. Co więcej, dostarczanie produktów do klientów odbywa się z wykorzystaniem własnego transportu, a dzięki temu właściciel sklepu dba o to, żeby wszystkie artykuły dotarły do konsumentów w nienaruszonym stanie, były świeże, najlepszej jakości i zawsze na czas. Zamówienia realizowane są zarówno w Warszawie jak i w okolicznych miejscowościach.

Ciekawym pomysłem są dostawy cykliczne, dzięki którym zamówienie będziesz otrzymywać regularnie pod drzwi biura lub domu, tyle razy w tygodniu, ile potrzebujesz. Dzięki takiemu rozwiązaniu każdego dnia można będzie spożywać porcję warzyw i owoców, nie martwiąc się o świeżość produktu oraz zbyt długie przechowywanie w lodówce.

Podsumowanie

Zdrowe przekąski, w tym warzywa oraz owoce, pozytywnie działają na funkcjonowanie naszego organizmu. Coraz częściej wybieramy ekologiczną żywność, która znacznie lepiej wpływa na nasze zdrowie niż produkty niskiej jakości, do których uprawy wykorzystuje się wzmacniacze i chemiczne opryski. Przewaga korzyści wynikających z jedzenia naturalnie pozyskiwanych warzyw i owoców jest bardzo duża, a odpowiednie przechowywanie produktów sprawia, że ich wartości odżywcze są zachowane. Najlepszym rozwiązaniem jest wybór produktów pochodzących od lokalnych rolników.

Reklama

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.