Forum Pszczelarzy Miejskich.
W poniedziałek, 20 marca br., w hotelu Regent Warsaw Hotel odbędzie się Forum Pszczelarzy Miejskich.
W Warszawie mamy już kilkaset uli, a każdy z nich jest niezwykle ważny dla jakości naszego życia w mieście. Tymczasem dziś pszczoła to gatunek zagrożony, o który należy szczególnie dbać i go chronić. Mając pełną świadomość czerpania z przyrody warszawscy pszczelarze zdecydowali się na 1. edycję Forum Pszczelarzy Miejskich pod hasłem: ”Pszczoły w mieście – konieczność czy moda?”.
Organizatorom zależy na podkreśleniu roli miejskich pszczelarzy w dbaniu o środowisko w mieście. Chcą dotrzeć z ideą miejskiego pszczelarstwa do mieszkańców, władz miasta, mediów podkreślając rolę pszczół w każdym aspekcie życia człowieka.
Wydarzenie współtworzą miejscy entuzjaści pszczół – Regent Warsaw Hotel, pierwszy hotel w Warszawie z ulami na dachu, Stowarzyszenie Polska Ekologia, Deutsche Bank – pierwszy bank w Polsce z własną pasieką na dachu biurowca Focus, Pszczelarium.pl – Kamil Baj, założyciel i opiekun wielu pasiek w Warszawie, dr Arkadiusz Kapliński, specjalista od apiterapii oraz warszawscy architekci z renomowanych pracowni traktujący projektowanie jako dużą odpowiedzialność w kreowaniu przestrzeni w mieście.
W poniedziałek, 20 marca w ramach forum organizatorzy przygotowali dla uczestników imprezy wykłady z najlepszymi ekspertami z obszaru pszczelarstwa, ekologii, medycyny i architektury. Będą w nich mówić o historii pasiek w Warszawie, roli pszczół w mieście, zaprezentują badania jakości miodu miejskiego oraz opowiedzą o znaczeniu miodu dla zdrowia człowieka.
Agenda:
10.15
Powitanie gości i uczestników – Krzysztof Woliński, Magdalena Jaworska, Regent Warsaw Hotel
10.15-10.25
Pszczoły w Warszawie, czyli krótka historia pasieki w hotelu Regent Warsaw Hotel – Marek Barzyk, opiekun pasiek Regent Warsaw Hotel i Deutsche Bank Polska
10.25-10.35
Ekologia i pszczoły – zdrowie, moda czy snobizm – Paweł Krajmas i Maciej Bartoń, Stowarzyszenie Polska Ekologia
10.35-10.45
Ekotrendy we współczesnej architekturze – Kinga Żurek, pracownia architektoniczna Kuryłowicz & Associates
10.45-11.00
Złote rekordy. O ilości i jakości miodu miejskiego, na przykładzie pasieki Deutsche Bank Polska – prezentacja: Jan Tenderenda, Artur Pasieczny, Deutsche Bank Polska; komentarz: Marek Barzyk
11.00-11.10
Blaski i cienie pszczelarstwa miejskiego – Kamil Baj, Pszczelarium.pl
11.10-11.25
Zdrowotne właściwości miodu i produktów pszczelich w miejskim ekosystemie – dr Arkadiusz K. Kapliński
11.25-11.35
Dyskusja i podsumowanie Forum
11.35
Lunch z daniami na bazie miodu z pasieki Regent Warsaw Hotel, przygotowany przez Dariusza Suchenka, szefa kuchni Venti-tre
20 marca 2017, godz. 10:00 – 13:00
Regent Warsaw Hotel, ul. Belwederska 23
źródło: materiały organizatora
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.