Flora Danica to cykl spotkań poświęcony królewskiej porcelanie z Narodowego Muzeum Historycznego na Zamku Frederiksborg w Hillerød (Dania), którą od 6 sierpnia 2016 roku, można oglądać w Pałacu na Wyspie.
W ich trakcie rozpoznacie zdobienia na duńskim serwisie obiadowym, posługując się XVIII-wiecznym atlasem botanicznym „Flora Danica”. To właśnie z tej publikacji pochodzą rośliny, które zostały namalowane na poszczególnych częściach królewskiej zastawy.
Podczas spotkań poznacie nie tylko skandynawską florę, ale też przepisy na królewską zwierzynę w ziołach, zaczerpnięte z XVIII-wiecznych książek kucharskich. Porozmawiamy również o słynnych obiadach czwartkowych, organizowanych przez króla Stanisława Augusta.
Terminy i tematy spotkań:
11 sierpnia, godz. 18.00 – „Porcelanowy serwis Flora Danica i historia jego powstania”
18 sierpnia, godz. 18.00 – „Obiady czwartkowe i poetycka pochwała osiemnastowiecznych ogrodów”
25 sierpnia, godz. 18.00 – „Oświeceniowe życie towarzyskie – kawa i książki botaniczne”
1 września, godz. 18.00 – „Kuchnia,kredens, cukiernia i piwnica domu królewskiego Stanisława Augusta oraz kłopoty z polską porcelaną w Belwederze”.
Spotkania poprowadzi Agnieszka Martyka-Grudzień, edukatorka Muzeum Łazienki Królewskie.
Wstęp jest bezpłatny, obowiązuje jednak rezerwacja: edukacja@lazienki-krolewskie.pl
Jeden z najsłynniejszych i najbardziej ekskluzywnych królewskich serwisów obiadowych „Flora Danica” można oglądać do 30 października w Pałacu na Wyspie. Wystawa porcelany to efekt współpracy Muzeum Łazienki Królewskie oraz Zamku Frederiksborg w Hillerød (Dania).
Porcelana, pochodząca z Narodowego Muzeum Historycznego na Zamku Frederiksborg w Hillerød, jest prezentowana w Jadalni Królewskiej, w której odbywały się słynne obiady czwartkowe Stanisława Augusta (na wystawę obowiązują bilety wstępu do Pałacu na Wyspie). Jest to zastawa, jaka pojawiała się na stole królów duńskich w czasie świąt na przełomie XVIII i XIX w.
Żródło: Muzeum Łazienki Królewskie
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.