Festiwal Przemiany 2019: Apetyt i apatia

Festiwal Przemiany 2019: Apetyt i apatia.

Przemiany to festiwal o przyszłości. To interdyscyplinarna impreza, konfrontująca różne idee i punkty widzenia. Podczas tegorocznej edycji, zatytułowanej „Apetyt i apatia”, poznamy produkty, prototypy i procesy, w których wykorzystuje się rezultaty najnowszych badań oraz nowe technologie odmieniające przemysł rolno-spożywczy. Zderzymy trendy, dane, wynalazki i innowacje ze zmianami społecznymi zachodzącymi pod ich wpływem.

Żywność najmocniej i najbardziej bezpośrednio łączy ludzi z naturą. Rozwój cywilizacji pozwolił nam produkować coraz więcej, coraz bardziej wyszukanych artykułów spożywczych. Zachwyceni możliwościami, daliśmy się ponieść potrzebie nieustannego wytwarzania. Działaliśmy ekspansywnie, masowo, aż przyczyniliśmy się do zniszczenia naturalnego środowiska.

Jaka czeka nas przyszłość? To ostatni moment, by spróbować ocalić planetę. Nauka i technika dostarczają nam narzędzi. Od nas zależy, jak je wykorzystamy.

PROGRAM

3.10, czwartek
AMUSE BOUCHE, czyli otwarcie

18.00 wykład Koerta van Mensvoorta o spekulatywnej przyszłości żywności
20.00 wernisaż wystawy „Uśpieni sytością”
21.30 koncert Natalie Beridze i afterparty
23.00 DJ set: Szkalunek & afterparty


4.10, piątek
 JADŁOSPIS NA MIARĘ

Przemiany Showroom
godz. 11.00-18.00
Stanowiska start-upów, które łączą nowe technologie i branżę spożywczą. Przestrzeń stworzona we współpracy z EIT Food #AnnualFoodAgenda oraz foodtech.ac

godz. 18.30
meetup Geek Girls Carrots: Spotkanie z przedstawicielkami start-upów obecnych w Przemiany Showroom

Nowo = zdrowo?

godz.12.00
Festiwal Przemiany 2019 | Kino Przemian: Film na podstawie książki Michaela Pollana o tym samym tytule.
„W obronie jedzenia”, reż. Michael Schwarz, 78’.

godz. 15.00
science espresso: „Żywność funkcjonalna”.
Naukowe spojrzenie na produkty, które mają zaspokajać głód oraz utrzymywać organizm w zdrowiu.

godz. 15:45
panel dyskusyjny: „Zdrowie to za mało”.
Spersonalizowana dieta ma aktywizować mózg, utrzymywać kondycję, a nawet spowalniać procesy starzenia. Sprawdzimy, jak diagnostyka wzbogaca naszą wiedzę o wpływie żywności na zdrowie.

Sztuczne – naturalne

godz. 14.15
Festiwal Przemiany 2019 | Kino Przemian: Najlepsze dokumenty o żywności modyfikowanej genetycznie, które powstały w ostatnich latach.
„Well Fed”, reż. Karsten de Vreugd, 52′,
„Food Evolution”, reż. Scott Hamilton Kennedy, 92’.

godz. 12.00
warsztaty: „Żywność pod wysokim ciśnieniem”.
Poznamy metody nowoczesnej konserwacji żywności i nauczymy się oceniać jakość różnych produktów.
Rejestracja: https://going.pl/zywnosc-pod-wysokim-cisnieniem

godz. 17.00
panel dyskusyjny: „Naturalnie sztuczne”.
Spróbujemy zdefiniować sztuczność i naturalność w kontekście obecnych zmian technologicznych.


5.10, sobota
PRZYSZŁOŚĆ À LA CARTE

Sposób na jutro

godz. 11.00
Przemiany Młodych: Młodzi konstruktorzy przedstawią projekty,
które mogą ułatwić produkcję i przechowywanie żywności oraz zminimalizować konieczność jej wyrzucania.

godz. 14.15
Festiwal Przemiany 2019 | Kino Przemian: Film dokumentujący freegański eksperyment
„Zjedz to!”, reż. Grant Baldwin, 75’

godz. 16.15
panel dyskusyjny: „Dobra chemia: Influencerzy i naukowcy”.
Jak sprawić, by fakty naukowe miały dużo lajków?
Poszukamy sposobów, by inspirować młodych do zmiany stylu życia na bardziej przyjazny środowisku.

Emocje i trendy

godz. 11.00
Festiwal Przemiany 2019 | Kino Przemian:
Dokumenty krytycznie odnoszące się do naszych żywieniowych przyzwyczajeń.
„Zjadanie zwierząt”, reż. Christopher Dillon Quinn, 94’
„Robaki”, reż. Andreas Johnsen, 74′

godz. 14.45
panel dyskusyjny: „Żywność przyszłości”.
Co może znaleźć się w naszym przyszłym jadłospisie? Będziemy mówić o insektach, diecie roślinnej, mięsie hodowanym komórkowo i innych produktach jutra.

godz. 17.15
wykład Chloe Rutzerveld o projektowaniu żywności na styku nauki, techniki i designu.

godz. 18.25
wykład Christophera Bryanta o stosunku ludzi do mięsa hodowanego komórkowo i innych nowych rodzajów żywności.

godz. 14.00
science espresso: „Psychologia jedzenia”.
Porozmawiamy na temat samokontroli, nawyków żywieniowych i mechanizmów utrudniających nam ich zmianę.


6.10, niedziela
WSPÓLNA STRAWA

Biobezpieczeństwo

godz. 11.00
warsztaty: „Biobezpieczeństwo: pleśń i mykotoksyny”.
Poszukamy sposobów na uniknięcie inwazji grzybów.
Rejestracja: https://going.pl/biobezpieczenstwo-plesn-i-mykotoksyny

godz. 12.00
warsztaty: „Biobezpieczeństwo: bakterie”.
Poznamy lepiej bakterie. Zarówno te dobre, jak i złe.
Rejestracja: https://going.pl/biobezpieczenstwo-bakterie

godz. 13.00
Festiwal Przemiany 2019 | Kino Przemian: Dokument o owadach zapylających i ich wpływie na produkcję żywności.
„Więcej niż miód”, reż. Markus Imhoof, 95′.

godz. 14.00
science espresso: „Zmiany klimatyczne a przyszłość żywności”.
Jak kryzys klimatyczny wpłynie na przyszłość rolnictwa? Warto poznać różne scenariusze.

godz. 15.45
film i dyskusja: Jak jeść, nie niszcząc planety?
Film Sojalizm (reż. Stefano Liberti, Enrico Parenti) oraz książka „Władcy jedzenia” Stefano Libertiego będą pretekstem do dyskusji o możliwości stworzenia zrównoważonego systemu żywnościowego.

Źródła faktów i mitów

godz. 11.00
Festiwal Przemiany 2019 | Kino Przemian: Filmy pokazujące jak rozmawiać o GMO rzeczowo i bez emocji.
„Well Fed”, reż. Karsten de Vreugd, 52’
„Unfold”, reż. Katarzyna Gandor, 30’

godz. 11.00
Wspólny stół: Poznamy etyczne, społeczno-polityczne i ekonomiczne wątpliwości dotyczące najpopularniejszych kandydatów na żywność przyszłości. Rozmowa podzielona jest na trzy bloki tematyczne. Każdy z nich kończy krótki Hyde Park.
Poprowadzi Dariusz Bugalski z Programu III Polskiego Radia

godz. 14.45
Panel dyskusyjny: „Lokalne jedzenie”.
Ogrodnictwo miejskie, uprawy hydroponiczne, kooperatywy. Nasze jedzenie może rosnąć bliżej, niż nam się wydaje.

godz. 18.00
Mity i memy: Spróbujemy przeanalizować kilka najpowszechniejszych mitów o żywności i stworzyć pozytywne memy wokół rzetelnej wiedzy naukowej.


CODZIENNIE:
wystawa Uśpieni sytością
Wystawa festiwalowa wyrywa nas z letargu i każe trzeźwo przyjrzeć się faktom związanym z globalną produkcją, dystrybucją i marnowaniem jedzenia. Częścią ekspozycji jest także Kitchen Lab, w którym można samodzielnie eksperymentować z żywnością przyszłości.

Café Prognoza
Poza tradycyjnym menu można tu także skosztować gastronomicznych nowinek.

Strefa networkingowa
Miejsce swobodnej wymiany myśli i nieformalnych spotkań. Elementem strefy jest także biblioteka, wyposażona w książki i czasopisma tematyczne.

Koncerty
Kończą każdy festiwalowy dzień.
Grają:
Natalie Beridze
ZAMILSKA
Paweł Szamburski,
Wojciech Bąkowski | Bilety: http://bit.ly/bakowski_bilety
di.ARIA / SJØGREN / Wrong Dials (WD30)

panele dyskusyjne
Aktualne tematy, trudne pytania, najnowsza wiedza naukowa. Okazja, by posłuchać ekspertów i porozmawiać z nimi.

science espresso
Kameralne spotkania ze specjalistami, reprezentującymi różne dziedziny, luźna atmosfera i możliwość indywidualnej rozmowy.

warsztaty
Solidna dawka naukowych nowości i szansa zdobycia przydatnych, praktycznych umiejętności.

Goście specjalni
◾️ Koert van Mensvoort – artysta, naukowiec i filozof.
Dyrektor kreatywny Next Nature Lab na Uniwersytecie w Bath
◾️ Christopher Bryant – doktorant Wydziału Psychologii na Universytecie Bath. Bada stosunek konsumentów do mięsa hodowanego komórkowo.
◾️ Chloe Rutzerveld – projektantka żywności jutra. Zachęca ludzi do krytycznego spojrzenia na produkcję jedzenia i konsumpcję.


WYDARZENIA TOWARZYSZĄCE

◾️ Ośmieceni – historie z wysypiska cywilizacji
Pawilon 512

◾️ Festiwal Cyfryzacji | 1—10.10.2019
2.10, godz. 18.00
interaktywny wykład – Kuchnia przyszłości, powrót do przeszłości?
Miejsce: Wolskie Centrum Kultury

2.10, godz. 18.00
◾️ Freegański spacer po Warszawie.
Szczegóły na www.festiwalprzemiany.pl

2.10, godz. 19.00
◾️ spotkanie z Marcinem Tischnerem (ProVeg Polska) – Zmieniaj dietę a nie klimat, czyli kuchnia roślinna w stylu #zerowaste
Miejsce: Dom Kultury Kadr

◾️ Konferencja Plant-Powered Perspectives 2019 | 2—4.10.2019
Więcej: RoślinnieJemy
4.10, godz. 14.00
Mięso hodowane komórkowo-seminarium naukowe w ramach konferencji PPP
Miejsce: Centrum Nauki Kopernik (Wytwórnia Fablab)

Przeczytaj jadłospis festiwalu i wybierz swoje ulubione dania.
Posiłki serwujemy codziennie od 3 do 6 października w Centrum Nauki Kopernik.

Centrum Nauki Kopernik
3–6 października 2019
WSTĘP WOLNY

ZOBACZ:

Festiwal Przemiany 2019 – Program muzyczny –  klik
Festiwal Przemiany 2019 – Kino Przemian – klik
Deser | Zakończenie festiwalu
Festiwal Przemiany 2019 | Wspólny stół

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.