8 października 2017 roku w Ogrodzie Botanicznym PAN odbędzie się Dzień dyni.
W programie wydarzenia degustacja oraz pokaz odmian dyń.
Godz. 11:00
Magdalena Świąder, Wiesław Podyma (PAN Ogród Botaniczny w Powsinie)
Warzywa dyniowate (Cucurbitaceae) z rodzaju Cucurbita w Kolekcji roślin warzywnych PAN Ogrodu Botanicznego – CZRB w Powsinie
Godz. 12:00
Karolina Kaźmińska (Katedra Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin, SGGW w Warszawie)
Poznajmy dynię olbrzymią (Cucurbita maxima Duchesne) – zmienność gatunku, wykorzystanie, właściwości odżywcze.
Sezon na dyniowate zaczyna się wraz z nadejściem jesieni. Dynie uważne są za jeden z najbardziej zmiennych rodzajów w obrębie królestwa roślin pod względem różnorodności owoców, ich koloru, wielkości i kształtu. Mogą być małe, średnie, duże i prawdziwe giganty. Dynie to uniwersalne warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Można je przygotowywać na wiele różnych sposobów: gotować, dusić, smażyć, faszerować. Dynia ta bogactwo witamin A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych takich jak: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Dynia ma bardzo mało kalorii, szybko syci i dostarcza dużo błonnika. Doceńmy jej delikatny smak i wyjątkowy aromat.
8 października 2017 roku w Ogrodzie Botanicznym PAN
ul. Prawdziwka 2, Powsin
Uczestnictwo w wydarzeni nie wymaga rejestracji i nie jest biletowane.
Obowiązuje jednak standardowa opłata za wstęp do Ogrodu, zgodna z aktualnym cennikiem
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.